Diskontní dluhopis - dluhopisy vydané za nižší než jejich nominální hodnotu

Diskontní dluhopis je dluhopis, který je vydán za nižší cenu, než je jeho nominální hodnota. Par Value Par Value je nominální nebo nominální hodnota dluhopisu, akcie nebo kupónu, jak je uvedeno na dluhopisu nebo akciovém certifikátu. Jedná se o statickou hodnotu stanovenou v době vydání a na rozdíl od tržní hodnoty pravidelně nekolísá. nebo dluhopis obchodující na sekundárním trhu Sekundární trh Sekundární trh je místo, kde investoři nakupují a prodávají cenné papíry od jiných investorů. Příklady: New York Stock Exchange (NYSE), London Stock Exchange (LSE). za cenu, která je pod nominální hodnotou. Je to podobné jako s dluhopisem s nulovým kupónem, pouze ten druhý neplatí úroky až do splatnosti. Dluhopis se považuje za obchod se slevou, pokud je jeho kupónová sazba Kupónová sazba Kuponová sazba je částka ročního úrokového výnosu vypláceného držiteli dluhopisu na základě nominální hodnoty dluhopisu. je nižší než převládající úrokové sazby.

Slevový dluhopis

Jak funguje diskontní dluhopis

Když investor koupí dluhopis, očekává, že mu emitent dluhopisu zaplatí úrok. Je však pravděpodobné, že hodnota dluhopisu se bude zvyšovat nebo snižovat se změnami tržních úrokových sazeb. Pokud úrokové sazby vzrostou, má to za následek pokles hodnoty dluhopisu. Dluhopis se proto musí prodávat se slevou. Odtud název, diskontní vazba. Sleva zohledňuje riziko dluhopisu a bonitu emitenta dluhopisu.

Diskontní dluhopis je nabízen za nižší cenu než převládající tržní sazba. Nákup dluhopisu se slevou znamená, že investoři platí cenu nižší, než je nominální hodnota dluhopisu. To však nutně neznamená, že nabízí lepší výnosy než jiné dluhopisy.

Vezměme si příklad dluhopisu s nominální hodnotou 1 000 $. Pokud je dluhopis nabízen za 970 USD, považuje se za nabízený se slevou. Pokud je dluhopis nabízen za 1 030 USD, je považován za nabídnutý za prémii. Obchodování s dluhopisy na sekundárním trhu a jejich ceny se mění se změnami tržních podmínek. Po dosažení splatnosti dluhopisu však bude nominální hodnota investorům splacena.

Proč během obchodování kolísají ceny dluhopisů

Když je vydán nový dluhopis, přichází s uvedeným kupónem, který ukazuje výši úroků, které držitelé dluhopisů vydělají. Například dluhopis s nominální hodnotou 1 000 $ a kupónovou sazbou 3% zaplatí roční úrok 30 $. Pokud převládající úrokové sazby poklesnou na 2%, hodnota dluhopisu vzroste a dluhopis se bude obchodovat s prémií. Pokud úrokové sazby vzrostou na 4%, hodnota dluhopisu poklesne a dluhopis se bude obchodovat se slevou.

Se změnou úrokových sazeb se ceny dluhopisů musí upravit tak, aby se jejich YTM rovnal nebo téměř rovnal YTM nových emisí dluhopisů. Je to proto, že ceny dluhopisů a YTM se pohybují opačným směrem. Pokud jsou úrokové sazby vyšší než kupónová sazba dluhopisu, musí ceny dluhopisů klesnout pod nominální hodnotu (diskontní dluhopis), aby se YTM přiblížila úrokovým sazbám. Podobně, pokud úrokové sazby klesnou pod kupónovou sazbu, ceny dluhopisů vzrostou nad nominální hodnotu. V obdobích, kdy úrokové sazby neustále klesají, se dluhopisy budou obchodovat s prémií, takže YTM se bude blížit klesajícím úrokovým sazbám. Podobně bude růst úrokových sazeb mít za následek více obchodování dluhopisů se slevou nominální hodnoty.

Proč dluhopis prodává se slevou

Dluhopis může být vydán se slevou z následujících důvodů:

1. Riziko selhání emitenta dluhopisů

Pokud držitelé dluhopisů vnímají emitenta jako vyšší riziko nesplnění svých závazků, mohou být ochotni koupit dluhopisy pouze se slevou.

2. Kolísající úrokové sazby

Když úrokové sazby vzrostou nad kupónovou sazbu dluhopisu, dluhopis se bude obchodovat se slevou. To jim umožňuje získat dostatečnou návratnost svých investic.

3. Přezkoumání úvěrového hodnocení

Ratingová agentura s dluhopisy může snížit úvěrový rating emitenta. Nižší rating znamená zvýšené riziko, takže dluhopis se bude obchodovat se slevou, aby kompenzoval investory za další riziko.

Výhody a nevýhody investování do diskontních dluhopisů

Diskontní dluhopisy přicházejí s vysokou pravděpodobností zhodnocování, pokud emitent dluhopisů neplní své závazky. Pokud investoři drží své dluhopisy až do splatnosti, bude jim vyplacena částka rovnající se nominální hodnotě dluhopisu, přestože původně zaplatili částku, která je nižší než nominální hodnota dluhopisu.

Diskontní obligace mohou mít vyšší riziko selhání v závislosti na finančním stavu emitenta. Společnost se může rozhodnout vydávat dluhopisy po vyčerpání všech ostatních způsobů získávání kapitálu. Ratingová agentura s dluhopisy může také snížit rating emitenta, pokud je přesvědčena, že se zvýšila pravděpodobnost, že společnost nesplní své současné závazky.

Související zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Očekávaný výnos Očekávaný výnos Očekávaný výnos z investice je očekávaná hodnota rozdělení pravděpodobnosti možných výnosů, které může poskytnout investorům. Návratnost investice je neznámá proměnná, která má různé hodnoty spojené s různými pravděpodobnostmi.
  • Obchodování s pevným výnosem Obchodování s pevným výnosem Obchodování s pevným výnosem zahrnuje investice do dluhopisů nebo jiných dluhových cenných papírů. Cenné papíry s pevným výnosem mají několik jedinečných atributů a faktorů
  • Efektivní roční úroková sazba Efektivní roční úroková sazba Efektivní roční úroková sazba (EAR) je úroková sazba, která je upravena o složení za dané období. Jednoduše řečeno, efektivní
  • Glosář s pevným výnosem Glosář s pevným výnosem Tento glosář s pevným výnosem pokrývá nejdůležitější podmínky dluhopisů a definice požadované pro finanční analytiky. Tyto podmínky jsou podrobně popsány v kurzu Financí s pevným příjmem. Konstantní věčnost, korelace, kupónová sazba, kovariance, kreditní spready

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found