Syndikovaná půjčka - účastníci, výhody, jak to funguje

Syndikovaný úvěr nabízí skupina věřitelů, kteří společně poskytují úvěr velkému dlužníkovi. Dlužníkem může být korporace Corporation Korporace je právnická osoba vytvořená fyzickými osobami, akcionáři nebo akcionáři za účelem zisku. Korporace mohou uzavírat smlouvy, žalovat a být žalovány, vlastnit majetek, poukazovat federální a státní daně a půjčovat si peníze od finančních institucí. , individuální projekt nebo vláda. Každý věřitel v syndikátu přispívá částkou půjčky a všichni se podílejí na úvěrovém riziku. Jeden z věřitelů působí jako manažer (zajišťující banka), který spravuje půjčku jménem ostatních věřitelů v syndikátu. Syndikát může být kombinací různých typů půjček, z nichž každá má různé podmínky splácení, na nichž se dohodnou během vyjednávání. Taktika vyjednávání Vyjednávání je dialog mezi dvěma nebo více lidmi s cílem dosáhnout konsensu ohledně problému nebo problémů, kde existuje konflikt. Dobrá vyjednávací taktika je pro vyjednávací strany důležitá, aby věděli, zda může jejich strana zvítězit, nebo vytvořit situaci, která je prospěšná pro obě strany. mezi věřiteli a dlužníkem.

Syndikovaná půjčka

K syndikaci úvěru dochází, když jeden dlužník vyžaduje velkou půjčku (1 milion USD nebo více), kterou jediný poskytovatel půjčky nemusí být schopen poskytnout, nebo když je půjčka mimo rámec rizikové expozice věřitele. Věřitelé Nejlepší banky v USA Podle americké Federální pojišťovací společnosti pro pojištění vkladů existovalo v USA k únoru 2014 6 799 komerčních bank pojištěných FDIC. Centrální bankou v zemi je Federální rezervní banka, která vznikla po průchodu Zákon o federálních rezervách z roku 1913 poté vytvoří syndikát, který jim umožní rozložit riziko a podílet se na finanční příležitosti. Odpovědnost každého věřitele je omezena na jeho podíl na celkové půjčce. Smlouva pro všechny členy syndikátu je obsažena v jedné smlouvě o půjčce.

Chcete-li se naučit techniky, jak analyzovat finanční společnosti, podívejte se na kurz Finance's Financial Analysis Fundamentals.

Účastníci syndikované půjčky

Ti, kteří se účastní syndikace půjček, se mohou u jednotlivých obchodů lišit, ale mezi typické účastníky patří:

1. Uspořádání banky

Zprostředkující banka je také známá jako vedoucí manažer a dlužník je pověřen organizací financování na základě konkrétních dohodnutých podmínek úvěru. Banka musí získat další půjčující strany, které jsou ochotny se účastnit syndikátu půjček a sdílet rizika spojená s půjčkami. Finanční podmínky sjednané mezi zprostředkující bankou a vypůjčitelem jsou obsaženy v tabulce termínových listů Stáhněte si náš příklad šablony termínových listů. Termínový list uvádí základní podmínky investiční příležitosti a nezávazné dohody.

Termínový list obsahuje podrobnosti o výši půjčky, splátkovém kalendáři Časový plán dluhu Časový plán dluhu stanoví veškerý dluh, který má podnik v plánu, na základě jeho splatnosti a úrokové sazby. Ve finančním modelování jsou toky úrokových nákladů, úroková sazba, doba trvání půjčky a jakékoli další poplatky spojené s půjčkou. Zařizovací banka drží velkou část půjčky a bude odpovědná za distribuci peněžních toků mezi ostatní zúčastněné věřitele.

2. Agent

Zástupce syndikované půjčky slouží jako spojovací článek mezi dlužníkem a věřiteli a dluží smluvní závazek jak dlužníkovi, tak i věřitelům. Úlohou agenta pro věřitele je poskytovat jim informace, které jim umožňují vykonávat jejich práva podle smlouvy o syndikovaném úvěru. Zástupce však nemá žádnou svěřeneckou povinnost a není povinen informovat dlužníka ani věřitele. Povinnost agenta je hlavně administrativní.

3. Správce

Správce je odpovědný za zajištění bezpečnosti aktiv dlužníka jménem věřitelů. Syndikované úvěrové struktury se vyhýbají poskytnutí záruky jednotlivým věřitelům samostatně, protože tento postup by byl pro syndikát nákladný. V případě selhání je správce odpovědný za vynucení zabezpečení podle pokynů věřitelů. Správce má proto pouze svěřeneckou povinnost vůči věřitelům v syndikátu.

Výhody syndikované půjčky

Hlavní výhody syndikované půjčky jsou následující:

1. Méně času a úsilí

Dlužník není povinen splnit všechny věřitele v syndikátu, aby vyjednal podmínky půjčky. Spíše dlužníkovi stačí setkat se s zprostředkující bankou, aby vyjednala a dohodla podmínky půjčky. Aranžér poté vynaloží větší úsilí na založení syndikátu, přivedení dalších věřitelů na palubu a diskusi s nimi o podmínkách půjčky, aby určil, kolik úvěru každý věřitel přispěje.

2. Diverzifikace podmínek půjčky

Vzhledem k tomu, že do syndikovaného úvěru přispívá více věřitelů, lze úvěr strukturovat do různých typů půjček a cenných papírů. Různé typy půjček nabízejí různé typy úroků, jako jsou pevné nebo pohyblivé úrokové sazby. Plovoucí úroková sazba. Plovoucí úroková sazba označuje proměnlivou úrokovou sazbu, která se mění po dobu trvání dluhového závazku. Je to opak pevné sazby. , což je pro dlužníka flexibilnější. Výpůjčky v různých měnách také chrání dlužníka před měnovými riziky vyplývajícími z vnějších faktorů, jako jsou inflace a vládní zákony a politiky.

3. Velké množství

Syndikace půjček umožňuje dlužníkům půjčit si velké částky na financování kapitálově náročných projektů. Velká společnost nebo vláda si může půjčit obrovskou půjčku na financování leasingu velkých zařízení, fúzí a finančních transakcí v telekomunikacích, petrochemii, těžbě, energetice, dopravě atd. Jediný věřitel by nebyl schopen získat finanční prostředky na financování těchto projektů, a proto Díky poskytnutí několika věřitelů k financování je provádění takových projektů snadné.

4. Pozitivní pověst

Účast více věřitelů na financování projektu dlužníka je posílením dobrého obrazu dlužníka na trhu. Dlužníci, kteří v minulosti úspěšně platili syndikované půjčky, mají mezi věřiteli pozitivní pověst, což jim v budoucnu usnadní přístup k úvěrovým nástrojům od finančních institucí.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení syndikované půjčky. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Smlouva o dluhu Smlouvy o dluhu Smlouvy o dluhu jsou omezení, která věřitelé (věřitelé, držitelé dluhů, investoři) uzavírají smlouvy o půjčkách s cílem omezit jednání dlužníka (dlužníka).
  • Juniorská tranše Juniorská tranše Juniorská tranše je nezajištěný dluh, který má v případě nesplácení nižší prioritu splácení než jiné dluhy. Označuje se také jako podřízený dluh
  • Dopis o závazku Dopis o závazku Dopis o závazku je formální závazná dohoda mezi věřitelem a dlužníkem. Nastiňuje podmínky půjčky a povahu budoucí půjčky. Slouží jako dohoda, která zahajuje oficiální proces zapůjčení půjčky.
  • Nadřízený a podřízený dluh Nadřízený a podřízený dluh Abychom porozuměli nadřízenému a podřízenému dluhu, musíme nejprve zkontrolovat kapitálový zásobník. Zásoba kapitálu řadí prioritu různých zdrojů financování. Podřízený a podřízený dluh se vztahují k jejich postavení v kapitálovém zásobníku společnosti. V případě likvidace je nejdříve splacen seniorní dluh

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found