Fiskální rok (FY) - 12měsíční účetní a vykazovací období

Fiskální rok (FY), známý také jako rozpočtový rok, je časové období, které vláda a podniky používají pro účetní účely k sestavení roční účetní závěrky Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz o peněžních tocích. Tyto tři základní výroky jsou složitě sestavené a vykazují. Fiskální rok se skládá z 12 měsíců nebo 52 týdnů a nemusí skončit 31. prosince. Období stanovené od 1. ledna do 31. prosince se nazývá kalendářní rok.

Zde je příklad rozdílu mezi koncem kalendářního roku a koncem fiskálního roku:

konec fiskálního roku, příklad FY

Příklad použití

Fiskální rok (FY) nemusí nutně následovat po kalendářním roce. Může to být období jako 1. října 2009 - 30. září 2010. Účetní budou odkazovat na výnosy vzniklé 30. července jako výnosy narostlé ve fiskálním roce 2010.

Fiskální roky, které následují po kalendářním roce, by se vztahovaly například na období mezi 1. lednem 2018 a 31. prosincem 2018.

Proč použít jiný fiskální rok?

Vládní fiskální rok

Uplatňování fiskálního roku se v různých zemích liší. Zde je několik příkladů:

  • FY v Austrálii začíná 1. července a končí 30. června.
  • Rakouský FY je kalendářní rok, 1. ledna - 31. prosince.
  • FY federální vlády Spojených států začíná 1. října a končí 30. září.
Obchodní sezónnost

Použití fiskálního roku, který se liší od kalendářního roku, představuje lepší obchodní příležitost pro mnoho společností, jako jsou společnosti, jejichž podnikání je převážně sezónní.

Firmy a organizace si mohou zvolit svůj FY na základě preferencí. Dobrá praxe účetního principu naznačuje uzavření FY v nejnižším bodě obchodní činnosti. Například zemědělské společnosti často končí své FY hned po sklizni.

Dalším běžným příkladem jsou maloobchodní spotřebitelé. Nejrušnější sezónu mají v prosinci a lednu, proto mají často konec roku k 31. lednu, aby mohli zachytit celé sváteční období v jejich počtech na konci roku.

Úspora nákladů na účetní a auditorské poplatky

Vzhledem k tomu, že většina podniků má svůj fiskální rok na konci 31. prosince, je v té době účetní firmy nejrušnější. Někdy si podniky vyberou jiný konec roku, kdy jsou účetní méně zaneprázdněni, aby mohli získat nižší sazbu. To může platit zejména u soukromých podniků, které dávají přednost úspoře peněz za poplatky za audit a účetnictví.

Aplikace ve finančním modelování a oceňování

Ve finančním modelování Co je finanční modelování Finanční modelování se provádí v aplikaci Excel za účelem předpovědi finanční výkonnosti společnosti. Přehled toho, co je finanční modelování, jak a proč stavět model. a při oceňování společnosti oceňovací metody Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, při odkupu a financování, je důležité věnovat zvláštní pozornost tomu, kdy končí fiskální rok společnosti. Pokud porovnáváte dvě nebo více společností, bude pravděpodobně nutné provést úpravy, aby bylo zajištěno, že jde o srovnání mezi jablky. Z tohoto důvodu analytici obvykle používají metriku nazvanou Last dvanáct měsíců (LTM) LTM (posledních dvanáct měsíců) LTM (posledních dvanáct měsíců), známou také jako koncové nebo postupné dvanáct měsíců, je časový rámec často používaný v souvislosti s finančními poměry, jako je jako výnosy nebo návratnost kapitálu (ROE) k vyhodnocení výkonnosti společnosti během bezprostředně předcházejícího 12měsíčního období. při porovnávání společností. LTM odstraňuje problém různých konců roku pouhým prozkoumáním posledních 12 měsíců, které jsou k dispozici. Přečtěte si, jak v našem průvodci finančními prostředky LTM LTM (posledních dvanáct měsíců) LTM (posledních dvanáct měsíců), známý také jako koncové nebo postupné dvanáct měsíců, je časový rámec často používaný v souvislosti s finančními poměry, jako jsou výnosy nebo návratnost vlastního kapitálu (ROE) ), k vyhodnocení výkonnosti společnosti během bezprostředně předcházejícího 12měsíčního období. .

mohou být vyžadovány úpravy na konci fiskálního roku

Dodatečné zdroje

Tento průvodce FY objasnil důvody, proč se společnosti často rozhodly změnit své datum ukončení obchodního roku na něco jiného než 31. prosince. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou kariéru, prozkoumejte další finanční zdroje níže:

  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Průvodce peněžními toky Hodnocení Bezplatní průvodce oceňováním, který vám pomůže naučit se nejdůležitější koncepty vlastním tempem. Tyto články vás naučí osvědčené postupy v oblasti oceňování podniků a jak hodnotit společnost pomocí srovnatelné analýzy společností, modelování diskontovaných peněžních toků (DCF) a precedentních transakcí, jak se používají v investičním bankovnictví, výzkumu kapitálu,
  • Otázky k finančnímu rozhovoru Otázky k finančnímu rozhovoru Otázky a odpovědi k finančnímu rozhovoru. Tento seznam obsahuje nejčastější a nejčastější otázky a odpovědi na pohovory týkající se financí a zaměstnání. Existují dvě hlavní kategorie: behaviorální a technická
  • Jak být dobrým finančním analytikem Průvodce analytikem Trifecta® Konečný průvodce tím, jak být světovým finančním analytikem. Chcete být prvotřídním finančním analytikem? Hledáte nejlepší osvědčené postupy v oboru a vyčníváte z davu? Náš proces s názvem The Analyst Trifecta® se skládá z analytiky, prezentace a měkkých dovedností

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found