Preferované akcie - typy, funkce, klasifikace akcií

Preferované akcie (známé také jako preferované akcie nebo prioritní akcie) jsou cenné papíry, které představují vlastnictví ve společnosti Corporation Corporation je právnická osoba vytvořená fyzickými osobami, akcionáři nebo akcionáři za účelem zisku. Korporace mohou uzavírat smlouvy, žalovat a být žalovány, vlastnit majetek, poukazovat federální a státní daně a půjčovat si peníze od finančních institucí. , a které mají přednostní nárok před kmenovými akciemi na majetku a výnosech společnosti. Akcie jsou starší než běžné akcie, ale ve srovnání s dluhopisy jsou mladší. Dluhopisy Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem, které vydávají společnosti a vlády za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období. z hlediska pohledávky za aktivy. Držitelé preferovaných akcií jsou také upřednostňováni před držiteli kmenových akcií Kmenové akcie Kmenové akcie jsou typem cenného papíru, který představuje vlastnictví akcií ve společnosti. Existují i ​​další pojmy - například kmenová akcie, kmenová akcie nebo hlasovací akcie -, které jsou ekvivalentem kmenových akcií. při výplatě dividend.

Preferované akcie

Vlastnosti preferovaných akcií

Preferované akcie mají speciální kombinaci funkcí, které je odlišují od dluhu nebo kmenového kapitálu. Ačkoli se podmínky mohou lišit, následující funkce jsou společné:

  • Preference aktiv při likvidaci: Akcie poskytují svým držitelům přednost před běžnými držiteli akcií, aby si při likvidaci nárokovali majetek společnosti.
  • Výplaty dividend: Akcie poskytují akcionářům výplaty dividend. Platby mohou být fixní nebo pohyblivé na základě úrokového měřítka, jako je LIBOR LIBOR LIBOR, což je zkratka pro London Interbank Offer Rate, označuje úrokovou sazbu, kterou britské banky účtují jiným finančním institucím za krátkodobý úvěr splatný od jeden den až 12 měsíců v budoucnu. LIBOR slouží jako srovnávací základna pro krátkodobé úrokové sazby.
  • Preference v dividendách: Preferovaní akcionáři mají při výplatě dividend přednost před držiteli kmenových akcií.
  • Bez hlasování: Akcie obecně nepřiřazují hlasovací práva svým držitelům. Některé preferované akcie však umožňují držitelům hlasovat o mimořádných událostech.
  • Převoditelnost na běžné zásoby: Preferované akcie lze převést na předem stanovený počet společných akcií. Některé preferované akcie určují datum, kdy lze akcie konvertovat, zatímco jiné vyžadují souhlas představenstva Představenstvo Představenstvo Představenstvo je v podstatě skupina lidí, kteří jsou voleni k zastupování akcionářů. Každá veřejná obchodní společnost je ze zákona povinna instalovat představenstvo; neziskové organizace a mnoho soukromých společností - i když se to nevyžaduje - také zřizují správní radu. pro převod.
  • Vyvolatelnost: Akcie může emitent zpětně odkoupit k určitým datům.

Nárok na prioritu majetkuObrázek 1. Nárok na prioritu majetku

Druhy preferovaných akcií

Preferovaná akcie je velmi flexibilní typ zabezpečení. Oni mohou být:

  • Konvertibilní přednostní zásoby: Akcie lze převést na předem určený počet společných akcií.
  • Kumulativní upřednostňovaná zásoba: Pokud emitent akcií zmešká výplatu dividendy, bude platba přidána k další výplatě dividendy.
  • Výměnný upřednostňovaný sklad: Akcie lze vyměnit za jiný typ zabezpečení.
  • Věčné upřednostňované zásoby: Neexistuje pevné datum, kdy akcionáři obdrží zpět investovaný kapitál.

Výhody preferovaných akcií

Preferované akcie nabízejí výhody jak emitentům, tak držitelům cenných papírů. Emitenti mohou využívat následující výhody:

  • Žádné ředění kontroly: Tento typ financování umožňuje emitentům vyhnout se nebo odložit oslabení kontroly, protože akcie neposkytují hlasovací práva ani tato práva neomezují.
  • Žádná povinnost pro dividendy: Akcie nenutí emitenty vyplácet dividendy akcionářům. Například pokud společnost nemá dostatek finančních prostředků na výplatu dividend, může platbu jednoduše odložit.
  • Flexibilita termínů: Vedení společnosti má flexibilitu při stanovování téměř jakýchkoli podmínek pro akcie.

Preferované akcie mohou být také atraktivní alternativou pro investory. Investoři mohou těžit následujícím způsobem:

  • Zajištěná pozice pro případ likvidace společnosti: Investoři s upřednostňovanými akciemi jsou v případě likvidace ve srovnání s běžnými akcionáři v bezpečnější pozici, protože mají prioritu při získávání aktiv společnosti.
  • Pevný příjem: Tyto akcie poskytují svým akcionářům pevný příjem ve formě výplat dividend.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika . Abychom vám pomohli v kariérním postupu, podívejte se na další finanční zdroje níže:

  • Nadřízený a podřízený dluh Nadřízený a podřízený dluh Abychom porozuměli nadřízenému a podřízenému dluhu, musíme nejprve zkontrolovat kapitálový zásobník. Zásoba kapitálu řadí prioritu různých zdrojů financování. Podřízený a podřízený dluh se vztahují k jejich postavení v kapitálovém zásobníku společnosti. V případě likvidace je nejdříve splacen seniorní dluh
  • Nerozdělený zisk Nerozdělený zisk Vzorec nerozděleného zisku představuje veškerý kumulovaný čistý příjem očištěný o všechny dividendy vyplácené akcionářům. Nerozdělený zisk je součástí vlastního kapitálu v rozvaze a představuje část zisků podniku, které nejsou rozděleny jako dividendy akcionářům, ale jsou vyhrazeny pro reinvestici
  • Zúčastněná strana vs. akcionář Zainteresovaná strana vs. akcionář Pojmy „zúčastněná strana“ a „akcionář“ se v obchodním prostředí často používají zaměnitelně. Podíváme-li se blíže na význam stakeholder vs. akcionář, existují klíčové rozdíly v použití. Akcionář je obecně akcionářem společnosti, zatímco akcionář nemusí být nutně akcionářem.
  • Vlastní kapitál akcionářů Vlastní kapitál akcionářů Vlastní kapitál akcionářů (také známý jako vlastní kapitál akcionářů) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - pasiva

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found