Firemní akce - přehled, příklady a typy

Firemní akce je krok - provedený veřejně obchodovanou společností - který podporuje nebo podporuje procesy, které mají přímý dopad na veškerá aktiva, která společnost vydává. Jinými slovy, jakékoli akce (provedené podle společnost) materiálně změnit nebo jinak změnit společnost lze považovat za podnikové akce.

Firemní akce

Souhrn:

  • Firemní akce je jakákoli akce podniknutá společností - obecně přijatá jejími představenstvem - která má podstatný dopad na společnost a její akcionáře.
  • Firemní akce zahrnují buď změnu názvu / značky společnosti, fúze, akvizice, rozdělení akcií nebo vyplacení dividend.
  • Firemní akce spadají do jedné ze tří kategorií: (1) Povinné (akcionáři ve skutečnosti nemají na výběr, pokud jde o jejich účast); (2) Povinné s opcemi (představenstvo provádí akci, ale poskytuje akcionářům možnost volby); a (3) Dobrovolné (každý akcionář se rozhodne, zda se akce zúčastní či nikoli).

Jak to funguje

Na veřejně obchodované společnosti často dohlíží správní rada. Představenstvo Představenstvo je v podstatě skupina lidí, kteří jsou voleni, aby zastupovali akcionáře. Každá veřejná obchodní společnost je ze zákona povinna instalovat představenstvo; neziskové organizace a mnoho soukromých společností - i když se to nevyžaduje - také zřizují správní radu. - jednotlivci úzce spjatí se společností - kteří jsou voleni, aby sloužili na různých pozicích. Ředitelé schvalují veškeré podniknuté akce, nejčastěji hlasováním. (V některých případech mají akcionáři společnosti možnost hlasovat o některých nebo všech podnikových akcích, které společnost podnikne).

Firemní akce však mají dopad na jednotlivce, kteří jsou spojeni se společností. Mezi dotčené strany patří:

  • Preferovaní a / nebo běžní akcionáři
  • Zainteresované strany Zainteresovaná strana V podnikání je zúčastněnou osobou jakákoli osoba, skupina nebo strana, která má zájem na organizaci a na výsledcích jejích akcí. Běžné příklady
  • Držitelé dluhopisů

Příklady podnikových akcí

Existuje značná škála akcí, které lze považovat za podnikové akce. Mezi příklady patří (mimo jiné):

  1. Změna názvu společnosti nebo designu značky
  2. Řešení příslušných finančních problémů (jako je společnost, která potřebuje likvidaci nebo podání návrhu na bankrot Úpadek Úpadek je právní status lidského nebo nehumánního subjektu (firmy nebo vládní agentury), který není schopen splácet své nesplacené dluhy věřitelům. )
  3. Sloučení nebo získání jiné společnosti
  4. Formování spin-off společností

Druhy podnikových akcí

Mezi tři základní typy podnikových akcí patří:

1. Povinné

Povinné podnikové akce stanoví správní rada společnosti. Povinná akce - například vydání dividendy v hotovosti - se týká všech akcionářů společnosti. Provádí ji řídící orgán společnosti. Akcionáři nemusí dělat nic jiného než shromažďování hotovostní dividendy ze svých akcií.

Kromě dividend zahrnují další akce klasifikované jako povinné spin-off spin-off. Spin-off Corporate spin-off je operační strategie používaná společností k vytvoření nové obchodní dceřiné společnosti z její mateřské společnosti. K odštěpení dochází, když mateřská společnost odděluje část svého podnikání na druhou veřejně obchodovanou entitu a distribuuje akcie nové entity svým současným akcionářům. , rozdělení akcií a fúze. „Povinné“ v této souvislosti znamená, že akcionářům nezbývá nic jiného, ​​než přistoupit k přijatému opatření.

2. Povinné (s několika možnostmi)

Povinné podnikové akce s možnostmi nabízejí akcionářům výběr mezi různými možnostmi. Na dalším příkladu dividend nabízí společnost s tímto typem akcí dividendy ve formě akciových akcií nebo hotovostních dividend, přičemž první z nich je výchozí možností. Akcionář si může zvolit formu výplaty dividendy. V případě, že akcionář nezadá volbu, výchozí možností (akcie akcií společnosti) je forma, ve které bude dividenda poskytnuta.

3. Dobrovolné

Dobrovolné podnikové akce zahrnují činnost, při které se akcionáři rozhodnou být účastníky. Aby společnost mohla pokročit v podnikové akci, musí akcionáři odpovědět.

Ukázkovým příkladem dobrovolné akce je nabídka. Jelikož je to dobrovolné, akcionáři se mohou nabídky nabídkového řízení účastnit nebo ji odmítnout. Každý akcionář musí předložit odpověď týkající se jeho účasti. Každý akcionář, který se rozhodne nabídnout akcie za předem stanovenou cenu, poté obdrží výplatu z prodeje.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Dividendová politika Dividendová politika Dividendová politika společnosti určuje výši dividend vyplácených společností jejím akcionářům a frekvenci vyplácení dividend
  • M&A Process Mergers Acquisitions M&A Process Tato příručka vás provede všemi kroky procesu M&A. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady
  • Soukromá vs veřejná společnost Soukromá vs veřejná společnost Hlavní rozdíl mezi soukromou a veřejnou společností spočívá v tom, že s akciemi veřejné společnosti se obchoduje na burze cenných papírů, zatímco s akciemi soukromé společnosti nikoli.
  • Strategické aliance Strategické aliance Strategické aliance jsou dohody mezi nezávislými společnostmi o spolupráci při výrobě, vývoji nebo prodeji produktů a služeb.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found