Prodej - přehled, důvody a hlavní výzvy

Odprodejem je prodej existujícího podniku nebo třídy aktiv, který neprovádí nebo nesplňuje očekávání společnosti nebo země. Odprodej se také označuje jako odprodej.

Prodej

souhrn

  • Odprodejem je prodej existujícího podniku nebo třídy aktiv, který neprovádí nebo nesplňuje očekávání společnosti nebo země.
  • Pomáhá organizacím generovat hotovost, čímž snižuje dluh a činí společnost atraktivnější s nízkým poměrem dluhu k vlastnímu kapitálu. Pomáhá také společnostem zaměřit svou pozornost na jejich hlavní obchodní aktivity.
  • Odprodej, na rozdíl od akvizice podniku, přichází s přísnou časovou náročností účetních a provozních složitostí prodávající společnosti.

Důvody pro odprodej

Odprodej je pro podnikání obtížné rozhodnutí. Existuje však mnoho důvodů, proč by se společnost zbavila aktiva nebo dceřiné společnosti. Níže jsou uvedeny některé z nich:

1. Zdroj finančních prostředků

V dobách finančních potíží a kvůli udržení podnikání nad vodou podniky prodávají svá vedlejší aktiva. Místo investování svých peněz do dceřiné společnosti Dceřiná společnost Dceřinou společností (sub) je obchodní subjekt nebo společnost, která je plně vlastněna nebo částečně ovládána jinou společností, označovanou jako mateřská nebo holdingová společnost. Vlastnictví je určeno procentem akcií držených mateřskou společností a vlastnický podíl musí činit alespoň 51%. nebo jednotka, která má špatný výkon, podniky aktiva prodají a ušetří peníze, aby zabránily platební neschopnosti.

Například společnost CSX Corporation, společnost v oblasti nemovitostí a železniční dopravy, provedla prodeje, aby se zaměřila na své hlavní železniční podnikání a také získala prostředky na vyrovnání svého stávajícího dluhu.

2. Zaměření na primární podnikání

V 80. letech se převzetí malých podniků většími organizacemi stalo trendem, přestože pocházelo z jiného odvětví. Společnosti si uvědomily, že manipulace s vedlejšími aktivy omezuje jejich hlavní operace. V dnešní době společnosti prodávají nesouvisející jednotky a zaměřují svou pozornost na své hlavní operace.

Například společnosti Kodak, Ford Motor Company a mnoho dalších společností prodávaly různé podniky, které nesouvisely s jejich hlavními činnostmi.

3. Prevence monopolu

V mnoha zemích vláda nařizuje odprodeje, aby se vyhnula monopolu Monopol Monopol je trh s jediným prodejcem (nazývaným monopolista), ale s mnoha kupujícími. Na rozdíl od prodejců na dokonale konkurenčním trhu monopolista vykonává podstatnou kontrolu nad tržní cenou komodity / produktu. a udržovat poctivé obchodní praktiky. Společnosti se proto zbavují dodržování pravidel.

Například v 80. letech 20. století americká telekomunikační společnost AT&T monopolizovala americký telekomunikační průmysl. Americká vláda přinutila AT&T, aby se zbavila odprodeje aktiv, což umožnilo dalším společnostem vstoupit na trh.

4. Lepší investiční příležitosti

Primárním cílem každého podnikání je vytvářet zisky, což je možné, pokud využijí každou příležitost, která jim přijde do cesty. V důsledku toho může společnost odprodat neziskové neziskové organizace Nezisková organizace je organizace zaměřená na konkrétní společenskou věc a všechny vydělané nebo darované peníze jsou použity při realizaci její obchodní jednotky na takový, který slibuje vyšší návratnost při stejné výši investice v budoucnu.

5. Sociální nebo politické důvody

Společnosti se často odprodají od regionů, které zažívají válečné nebo společensko-politické napětí. Když se společnosti odprodají z těchto regionů, dojde k odlivu peněz z válkou zasažených zemí. Tímto způsobem společnosti nutí současný režim opustit a nastolit demokratickou vládu, která zajistí blahobyt občanů.

Například v 90. letech protestovaly společnosti jako PepsiCo, HP (Hewlett-Packard) a Macy’s proti vojenské vládě v Myanmaru. Společnosti byly opozicí vyzvány, aby investovaly, jakmile bude zvolena demokratická vláda.

Výzvy, kterým čelí během odprodeje

Odprodej je obvykle proces náročnější na práci než získání nového podniku. Zatímco akvizice podniků může trvat tak dlouho, jak je potřeba, odprodej přichází s přísnými časovými omezeními.

Je to proto, že proces zahrnuje rozsáhlé plánování a rychlé provedení prodeje od prodejce před uzavřením transakce. Rovněž vyžaduje, aby prodávající současně zajišťoval marketing a prodej odprodaného subjektu.

1. Provozní výzvy

Finanční oddělení prodávající společnosti významně přispívá k provozní stránce prodeje. Jejich primární funkcí v procesu je měřit dopady na zisk společnosti (čistý zisk nebo čistý zisk). Přesné vedení záznamů a finanční výkaznictví jsou tedy pro úspěšný prodej nezbytné.

2. Vyčlenění finančních výkazů

Jedním z hlavních úkolů prodávající společnosti je příprava účetní závěrky „vyčlenit“. Vyčleněnou účetní jednotkou je účetní jednotka nebo dceřiná společnost, která se odprodává. Americká komise pro cenné papíry (SEC) Komise pro cenné papíry (SEC) Americká komise pro cenné papíry nebo burzu (SEC) je nezávislá agentura federální vlády USA, která je odpovědná za provádění federálních zákonů o cenných papírech a navrhování pravidel pro cenné papíry. Je rovněž odpovědný za údržbu odvětví cenných papírů a burz cenných papírů a opcí vyžaduje, aby prohlášení představovala odprodanou společnost a také ukazovala náklady na podnikání.

3. Účetní složitost

Před zahájením prodeje musí být dokončeno několik účetních úkolů. Například jedna metrika, kterou je třeba vypočítat, je část dluhu odprodané společnosti, kterou je třeba přidělit mateřské společnosti a dalším třetím stranám. Musí také vytvořit kapitálovou strukturu odprodané entity.

Má-li být navíc auditována účetní závěrka odprodaných společností, musí mateřská společnost zajistit, aby závěry auditora byly synchronizovány se závěry vedení společnosti.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Struktura kapitálu Struktura kapitálu Kapitálová struktura označuje množství dluhu a / nebo kapitálu použitého firmou k financování jejích operací a financování jejích aktiv. Kapitálová struktura firmy
  • Deregulace Deregulace Deregulace je odstranění nebo omezení vládních předpisů v konkrétním odvětví. Cílem je umožnit průmyslovým odvětvím fungovat
  • Návratnost investic (ROI) Návratnost investic (ROI) Návratnost investic (ROI) je měřítkem výkonu používaným k vyhodnocení návratnosti investice nebo porovnání efektivity různých investic.
  • Solventnost Solventnost Solventnost je schopnost společnosti plnit své dlouhodobé finanční závazky. Pokud si analytici přejí vědět více o solventnosti společnosti, podívají se na celkovou hodnotu jejích aktiv ve srovnání s celkovými drženými závazky.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found