Černý pátek - přehled, původ, moderní konotace

Den po Dni díkůvzdání - ve Spojených státech - se často označuje jako Černý pátek. Otázka tedy zní: „Proč je ten den označován jako Černý pátek?“ Abychom mohli odpovědět na otázku, musíme se dostat do toho, jak tento termín původně začínal, abychom lépe porozuměli tomu, co dnes znamená.

Černý pátek

Původ Černého pátku

Pojem „Černý pátek“ byl, jak si kdokoli vzpomene, poprvé použit prodejcem ve Filadelfii v roce 1966. Earl Apfelbaum jej použil v reklamě na svůj vzácný prodej známek. Poznamenal, že tento termín použil policejní oddělení ve Filadelfii k popisu pátku po Dni díkůvzdání, protože oficiálně zahájilo nákupní sezónu pro nadcházející vánoční svátky. Policejní oddělení to považovalo za „černou“ příležitost, protože nakupující se vrhli do oblasti nakupovat. Nápadná spotřeba Nápadná spotřeba je projevem honosného bohatství, aby si získala status a reputaci ve společnosti. Teorie byla poprvé diskutována americkým ekonomem a sociologem Thorsteinem Veblenem ve své knize „Teorie třídy volného času“ v roce 1899. Způsobila vážné dopravní zácpy, nehody, přeplněné chodníky, davy a boje.

Je zřejmé, že původní význam slova „Černý pátek“ byl cokoli jiného než dobrého (takže to je jeden z důvodů, proč se tomu říká „Velký pátek“). Používal se k označení šílenství a chaosu způsobeného davem nakupujících. Typy kupujících Typy kupujících jsou souborem kategorií, které popisují stravovací návyky spotřebitelů. Chování spotřebitelů ukazuje, jak oslovit lidi s různými zvyky, které zaplavují komerční oblasti, aby zahájily vánoční nákupy.

Zdálo by se, že policejní oddělení ve Filadelfii to napravilo. Hrozná zácpa způsobená ve městě byla pouze začátkem zajímavých věcí a událostí v následujících letech. „Tradice“ Černého pátku pokračovala a v průběhu let se rozšiřovala, což se často zhoršovalo značným prodejem, který obchody obvykle nabízejí v pátek po Dni díkůvzdání.

Nové konotace pro Černý pátek

Maloobchodníci a další podniky neměli rádi termín Černého pátku kvůli veškeré negativitě s ním spojené. V průběhu let proto hráči v maloobchodě pracovali na změně asociace s „černou“ na něco pozitivnějšího.

Maloobchodníci začali vynakládat značné úsilí na to, aby vykreslili Černý pátek jako pozitivní událost, aby se nakupující mohli den po Dni díkůvzdání i nadále vydávat při hledání jednoročních obchodů s položkami, které chtěli koupit. Celkově byli úspěšní, pokud jde o „Černý pátek“, což pro většinu lidí znamená den skvělých výhodných cen.

Podle Adobe Analytics utratili nakupující ve Spojených státech na Černý pátek v roce 2017 celkem 5 miliard dolarů, což je nové rekordní maximum. Průměrná sleva na Černý pátek byla neuvěřitelných 37%, takže je snadné pochopit, proč jsou spotřebitelé ochotni vydržet dopravní zácpy a obrovské davy obchodů. Přes čtyřdenní prázdninový víkend toho roku nakupovalo v USA více než 100 milionů lidí.

Jednou významnou změnou, kterou přinesla tradice Černého pátku, je pokles počtu nakupujících, kteří fyzicky navštěvují obchody. Vzestup online nakupování se promítá do poněkud menšího davu u hlavních maloobchodníků, protože mnoho lidí se rozhodlo zůstat doma a vyjednávat s osobními počítači, iPady nebo mobilními telefony.

Závěrečné slovo

Pochopení historie Černého pátku je důležité, protože do hry vstupuje dodnes. Termín se však v průběhu let vyvíjel a rozvíjel novou konotaci - něco pozitivnějšího - odrážejícího pozitivní finanční aspekty, které tento den přináší jak pro spotřebitele, tak pro podniky.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Click and Mortar Click and Mortar Click and Mortar je omnichannel obchodní model, který integruje online a offline operace. Zákazníci mohou nakupovat přes internet u prodejce
  • Ztráta ceny vůdce Ztráta ceny vůdce Stratová cenová strategie vůdce, což je v marketingu běžný termín, označuje agresivní cenovou strategii, při které obchod oceňuje své zboží pod cenu
  • Pozice trhu Pozice trhu Pozice trhu se týká schopnosti ovlivňovat vnímání spotřebitele ohledně značky nebo produktu ve srovnání s konkurencí. Cíl trhu
  • Typy zákazníků Typy zákazníků Zákazníci hrají významnou roli v jakémkoli podnikání. Lepším porozuměním různým typům zákazníků mohou být podniky lépe vybaveny pro rozvoj

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found