Juniorská tranše - dozvíte se o nezajištěném podřízeném dluhu

Juniorská tranše je nezajištěný dluh Náklady na dluh Náklady na dluh jsou výnos, který společnost poskytuje svým dlužníkům a věřitelům. Náklady na dluh se používají při výpočtech WACC pro analýzu ocenění. která má v případě nesplácení nižší prioritu splácení než jiné dluhy. Označuje se také jako podřízený dluh. Když společnost přejde do likvidace nebo do bankrotu, bankrot je bankrot právního postavení lidského nebo nehumánního subjektu (firmy nebo vládní agentury), který není schopen splácet své nesplacené dluhy věřitelům. věřitelé dostávají platby v pořadí podle priority, přičemž platby dluhopisů s prioritou dostávají jako první. Mezi starší věřitele mohou patřit starší držitelé dluhů, likvidátoři a daňové úřady. Pokud zbývají peníze po zaplacení seniorních držitelů dluhů, pak jsou vyplaceny juniorské držitelé dluhů. Vzhledem k vysokému riziku spojenému s podřízenou tranší má tento dluh nižší úvěrový rating a vyplácí vyšší úrokovou sazbu než nadřízená tranše, aby svým držitelům kompenzoval další riziko. Úvěrové riziko Úvěrové riziko je riziko ztráty, ke které může dojít v případě, že některá strana nedodrží podmínky jakékoli finanční smlouvy, zejména

Zatímco prioritní dluh je synonymem pro společnosti, které se vyhýbají příliš velkému riziku, juniorská tranše (dluh) je běžná mezi hlavními akcionáři společnosti a mateřskými společnostmi. Tyto strany jsou více obeznámeny se společností a jejími operacemi, a jsou proto obvykle ochotny pojmout vyšší úrovně rizika. Na rozdíl od externích investorů akcionáři udržují úzký vztah se společností a mohou souhlasit se sníženou mírou návratnosti Očekávaný výnos Očekávaný výnos z investice je očekávaná hodnota rozdělení pravděpodobnosti možných výnosů, které může poskytnout investorům. Návratnost investice je neznámá proměnná, která má různé hodnoty spojené s různými pravděpodobnostmi. u dluhu sazba, která je méně než přiměřená úrovni rizika, dokud se společnost nevrátí do zdravé finanční situace.

Junior tranše

Splacení juniorské tranše

Když společnost emituje dluh, může ji seskupit do podřízeného nebo nepodřízeného dluhu. Držitelé podřízeného dluhu mají v hierarchii vyšší postavení než držitelé podřízeného dluhu. Pokud společnost z jakýchkoli důvodů není schopna dostát svým dluhovým závazkům, může podat návrh na konkurz. Konkurz Konkurz je právní status lidského nebo nelidského subjektu (firmy nebo vládní agentury), který není schopen splatit své nesplacené dluhy věřitelům. u konkurzního soudu. Pokud je soud s žádostí spokojen, jmenuje likvidátora, který prodá aktiva společnosti a vyplatí věřitele v pořadí podle priority.

Prvními věřiteli, kteří obdrží odškodnění, budou nepodřízení nebo starší držitelé dluhů. Pokud po obdržení plateb podřízeným věřitelům zbývá přebytečná hotovost, jsou následně vyplaceny podřízené nebo mladší držitele dluhů. Tito věřitelé mohou obdržet plné dluhy, které společnost dluží, nebo pouze částečnou platbu, pokud jsou hotovostní prostředky z prodeje aktiv nedostatečné. Ačkoli jsou držitelé juniorských dluhů v hierarchii nižší než starší držitelé dluhů, jsou placeni před akcionáři. Akcionáři obdrží platby pouze v případě, že po úplném splacení podřízených a nepodřízených věřitelů zbývají další prostředky.

Vzhledem k možnému riziku selhání a ztráty kapitálu by držitelé juniorských dluhů měli prověřit schopnost společnosti dostát svým závazkům. Pokud po zlikvidování aktiv společnosti nebudou k dispozici dostatečné prostředky na výplatu seniorních držitelů dluhů, čelí držitelé juniorských dluhů riziku ztráty celé své investice. Držitelé juniorských dluhů by měli před rozhodnutím, zda půjčit, či nikoli, zkontrolovat celková aktiva ve vlastnictví společnosti, další nevyřízené dluhy a schopnost společnosti splácet své věřitele. Pro investora s averzí k riziku je výhodnější vlastnit pohledávku z nadřízeného dluhu než z podřízeného dluhu.

Zacházení s juniorským dluhem v rozvaze

V rozvaze Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál, aktiva společnosti jsou uvedena jako první, za nimi následují pasiva a nakonec vlastní kapitál. Jelikož podřízený dluh jsou vypůjčené peníze, zaznamenávají se v sekci pasiva. Krátkodobé závazky se zaznamenávají nejdříve v sekci závazky, poté následují dlouhodobé závazky. Seniorský dluh je zaznamenán nejprve v sekci dlouhodobých závazků, následovaný juniorským dluhem. Dlouhodobé závazky se zaznamenávají v pořadí podle priority, počínaje položkou, která má být uhrazena jako první v případě likvidace. Když společnost prodá dluhopisy, které jsou podřízeným dluhem, peněžní výnosy se zaznamenají na peněžní účet a pokud byly vypůjčené prostředky použity na nákup nemovitostí nebo vybavení, pak se zaznamenají jako pozemky, budovy a zařízení v sekci aktiv.

Seniorský dluh vs. juniorský dluh

Oba typy dluhů se liší v několika aspektech, jak je uvedeno níže:

Splátky jistiny

Čím starší je dluh, tím dříve bude splatný. Senior dluh Senior dluh Senior dluh jsou peníze, které dluží společnost, která má první pohledávky z peněžních toků společnosti. Je bezpečnější než jakýkoli jiný dluh, například věřitelé podřízeného dluhu obvykle dostávají splátky jistiny plus úroky dříve než mladší věřitelé. Například v evropském financování s využitím pákového efektu nabízejí starší dluhy obvykle splátkové období 7 až 9 let, zatímco splátky juniorských dluhů se prodlužují na více než deset let.

Úrokové marže

Dluhy, u nichž je vyšší riziko selhání, obvykle poskytují vyšší míru návratnosti jako způsob kompenzace vyššího rizika. Držitelé juniorských dluhů obvykle dostávají vyšší úrokové platby než starší držitelé dluhů, protože jejich investice je méně bezpečná. Držitelé vyšších dluhů mohou vydělávat marže mezi 225 až 325 bazickými body, zatímco držitelé starších dluhů mohou dosahovat marží mezi 800 až 1000 body. Držitelé vyšších dluhů dostávají splátky s nejnižší úrokovou sazbou, protože během likvidačního příkazu jim byla dána přednost. Pokud by společnost neplnila své závazky, všechny peníze shromážděné z prodeje aktiv se nejprve použijí na výplatu držitelům vyšších dluhů před výplatou jiných typů věřitelů.

Bezpečnostní

Seniorský a juniorský dluh sdílejí stejný bezpečnostní balíček a jsou upřednostňovány dříve, než běžní akcionáři obdrží své příspěvky. Každý z těchto dluhů obdrží platby v pořadí podle priority z peněžních výnosů likvidovaných aktiv. Dohoda mezi věřiteli mezi různými věřiteli určuje, kdo bude vyplacen jako první. K dohodě mezi věřiteli dochází, když věřitel souhlasí s podřízením se jinému věřiteli během plateb jistiny. Za normálních okolností dostává prioritní dluh nejdříve platby, následuje sekundární dluh a další věřitelé.

Jak se používají juniorské tranše

Juniorské tranše se používají jako součást sekuritizace dluhů při emisi zajištěných hypotečních závazků, zajištěných dluhových obligací (CDO) nebo cenných papírů zajištěných aktivy. Přestože společnosti raději nevydávají podřízený dluh, vzhledem k vyšším úrokovým sazbám lze považovat za lepší variantu než vydávání nových akcií veřejnosti, což může oslabit vlastnictví společnosti. Podřízený dluh lze vydávat za účelem financování akvizic, financování rekapitalizace nebo spekulativních výkupů nebo zajištění růstového kapitálu. Podřízený dluh lze kombinovat s upřednostňovanými akciemi za účelem vytvoření hybridního cenného papíru, který vyplácí dividendu držiteli a je emitentem financován jako úrokový náklad.

Další zdroje

Následující finanční zdroje poskytují další informace o dluhovém financování:

  • Harmonogram dluhu Harmonogram dluhu Harmonogram dluhu stanoví veškerý dluh, který má podnik v harmonogramu, na základě jeho splatnosti a úrokové sazby. Ve finančním modelování toky úrokových nákladů
  • Likvidační hodnota Likvidační hodnota Likvidační hodnota je odhad konečné hodnoty, kterou obdrží držitel finančních nástrojů při prodeji nebo likvidaci aktiva
  • Dluhová kapacita Dluhová kapacita Dluhová kapacita se týká celkové výše dluhu, který může podnik vzniknout a splatit podle podmínek smlouvy o dluhu.
  • Promítání položek rozvahy Promítání řádkových položek rozvahy Promítání řádkových položek rozvahy zahrnuje analýzu provozního kapitálu, PP&E, akciového kapitálu dluhu a čistého příjmu. Tato příručka popisuje způsob výpočtu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found