Next-In First-Out (NIFO) - přehled, historické náklady, příklad

Next-In First-Out (NIFO) je metoda ocenění zásob používaná pro interní účely. NIFO zahrnuje účtování nákladů na prodané zboží Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vzniklé při výrobě jakéhokoli zboží nebo služeb. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS je často způsoben náklady na výměnu zboží prodaného z inventáře. Hodnota metody oceňování zásob NIFO je odvozena od její schopnosti integrovat účinek inflace do procesu kalkulace. Není to přijatá metoda ocenění zásob podle GAAP, protože porušuje princip historických nákladů.

Next-In First-Out

souhrn

  • Next-In, First-Out (NIFO) je metoda ocenění zásob, která zahrnuje kalkulaci zásob spíše jejich reprodukčními náklady než historickými náklady.
  • Princip historických nákladů stanoví, že aktiva jsou vykázána v historických cenách.
  • Přístup NIFO není přijat podle obecně uznávaných účetních zásad (GAAP). Používá se výhradně pro interní účely, protože má praktické využití při stanovování cen pro obchodní manažery.

Jaký je princip historických nákladů?

Princip historických nákladů uvádí, že aktivum je žurnalizováno v historických nákupních nákladech. Každé aktivum má dvě hodnoty - historické náklady a tržní hodnotu. Historická cena je zaplacená cena nebo dohodnutá odpovědnost, když k transakci došlo. Tržní hodnota neustále kolísá a je subjektivní vůči tomu, co jsou kupující ochotni zaplatit. Proto se historická cena používá podle obecně uznávaných účetních zásad (GAAP). GAAP GAAP nebo Obecně uznávané účetní zásady jsou běžně uznávaným souborem pravidel a postupů určených k řízení podnikového účetnictví a finančního výkaznictví. GAAP je komplexní soubor účetních postupů, které byly vyvinuty společně Radou pro finanční účetní standardy (FASB) a protože jsou objektivní, spolehlivé a ověřitelné.

Kritika principu historických nákladů

Uplatnění principu historických nákladů může potenciálně vést k neefektivním výsledkům pro společnost. Zaprvé rozvaha nezohlední dopad inflace na nákupní rozhodnutí.

Zadruhé, ve výkazu zisku a ztráty jsou náklady přiřazeny k výnosům bez ohledu na to, že zboží bylo zakoupeno dříve. Znamená to, že tržby jsou spojeny se zastaralými náklady. Hlavním neefektivním výsledkem, ke kterému vede, je snížení zdanitelného příjmu Zdanitelný příjem Zdanitelný příjem se vztahuje na náhradu jakékoli fyzické nebo právnické osoby, která se používá k určení daňové povinnosti. Celková výše příjmu nebo hrubý příjem se používá jako základ pro výpočet toho, kolik jednotlivec nebo organizace dluží vládě za konkrétní zdaňovací období. z důvodu sníženého účetního zisku.

Běžně používané metody oceňování zásob

1. Metoda prvního vstupu a prvního výstupu (FIFO)

Přístup FIFO určuje, že zboží, které dorazí jako první, je vydáno jako první. Prezentace rozvahy pozitivně těží z FIFO díky kvalitnějším informacím o oceňování zásob. Je to proto, že náklady na novější zboží se budou lépe podobat současné hodnotě zboží.

Prezentace výkazu zisku a ztráty je negativně ovlivněna, protože výnos je spojen se zastaralými náklady. FIFO je přijímáno podle GAAP, IFRS a ASPE.

2. Metoda Last-In, First-Out (LIFO)

Přístup LIFO předpokládá, že zboží, které dorazí jako poslední, je vydáno jako první. Prezentace rozvahy je negativně ovlivněna programem LIFO, protože zásoby budou zaznamenány se zastaralými náklady.

Výkaz zisku a ztráty však bude obsahovat přesnější informace, protože prodej zásob bude spojen s nedávnými náklady na zásoby. LIFO je přijatelnou účetní praxí podle GAAP; podle IFRS a ASPE to však není akceptováno.

3. Metoda váženého průměru nákladů (WAC)

Metoda váženého aritmetického průměru předpokládá, že veškeré zboží je vydáno za průměrnou cenu držených zásob. Vyděluje náklady na zboží dostupné k prodeji počtem jednotek dostupných k prodeji.

Metoda WAC produkuje různé alokace v závislosti na tom, zda společnost používá systém pravidelných zásob nebo systém stálých zásob. WAC je přijímán podle GAAP, IFRS a ASPE.

Proč používat Next-In First-Out?

Ačkoli NIFO není obecně přijímaným účetním principem, dnes je běžně používán obchodními manažery. Metoda NIFO je zvláště užitečná během období inflace, protože umožňuje společnostem oceňovat zboží na základě reprodukčních nákladů. Je to důležité, protože management může posoudit, zda by se produkt měl nadále prodávat, nebo zda by se měla změnit jeho cena.

Náklady, které NIFO představuje, jsou tedy tržní hodnotou inventáře. Celkově lze říci, NIFO je velmi prakticky použitelné pro většinu podniků a představuje přesnější hodnotu zásob vzhledem k době inflace.

Proč podle zásad GAAP není NIFO přijatelné?

Next-In, First-Out není přijatelnou metodou oceňování zásob podle GAAP, protože může mít potenciálně významný dopad na spolehlivost a objektivitu účetní závěrky. Pokud společnost působí v odvětví, kde výrobci stanovují extrémně volatilní ceny, může to vést k tomu, že si společnost zvolí podhodnocené náhradní náklady, aby vypadala výnosnější.

Společnosti musí vždy usilovat o sestavení reprezentativně věrných finančních výkazů a nedostatek objektivity metody NIFO může být na úkor finančního výkaznictví Interní vs. externí finanční výkaznictví Interní a externí finanční výkaznictví přináší několik rozdílů, které si musí každá zúčastněná strana uvědomit. Interní finanční výkaznictví je proces.

Příklad NIFO

Jako příklad zvažte výrobce mikročipů, který se rozhodne prodat své mikročipy po 50 USD. Původní výrobní náklady společnosti byly 25 USD, což mělo za následek vykázaný zisk 25 USD.

Pokud je použita metoda NIFO, zvažte tržní hodnotu mikročipu v době prodeje. V takovém případě je tržní hodnota mikročipu 30 $. Společnost proto uzná náklady na prodané zboží ve výši 30 USD a vykázaný zisk ve výši 20 USD.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Obrat zásob Obrat zásob Obrat zásob, neboli poměr obratu zásob, udává, kolikrát společnost prodá a nahradí své zásoby zboží během daného období. Zvažuje náklady na prodané zboží ve srovnání s jeho průměrným inventářem za rok nebo v jakémkoli stanoveném časovém období.
  • LIFO vs. FIFO LIFO vs. FIFO Uprostřed probíhající debaty o účetnictví LIFO vs. FIFO není vždy snadné rozhodnout, kterou metodu použít. LIFO a FIFO jsou dvě nejběžnější techniky používané při oceňování nákladů na prodané zboží a zásob.
  • Replacement Cost vs. Actual Cash Value Replacement Cost vs Actual Cash Value Pro jednotlivce, kteří chtějí uzavřít pojištění pro majitele domu, potřebují znát rozdíl mezi náklady na výměnu a skutečnou hotovostí. Tyto výrazy odkazují na
  • IFRS vs. US GAAP IFRS vs. US GAAP IFRS vs. US GAAP odkazuje na dva účetní standardy a zásady, které země ve světě dodržují v souvislosti s finančním výkaznictvím. Více než 110 zemí se řídí Mezinárodními standardy účetního výkaznictví (IFRS), což podporuje jednotnost při přípravě finančních výkazů.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found