CBOE Nasdaq Volatility Index (VXN) - přehled, jak interpretovat

CBOE NASDAQ Volatility Index (VXN) je měřítkem tržních očekávání krátkodobé volatility vyjádřených indexem NASDAQ-100 (NDX) NASDAQ-100 Index NASDAQ-100 je index akciového trhu, který zahrnuje 100 největších, nejvíce aktivně obchodované nefinanční společnosti, které jsou uvedeny na cenách opcí NASDAQ. Měří tržní očekávání 30denní volatility na základě možností NASDAQ-100. CBOE je jedinou organizací odpovědnou za výpočet a šíření VXN na základě indexu.

Index volatility CBOE Nasdaq (VXN)Zdroj

CBOE vyvinula VXN kvůli obrovskému rozdílu v volatilitě mezi NASDAQ-100 a S&P 500. Na začátku roku 1999 vzrostl index NASDAQ o 137% na 5 132, ale do konce roku 2000 poklesl o 50% na zhruba 2 500.

Zatímco index S&P 500 se posunul pouze o 26% na maximum 2 000 a poté do konce roku 2000 poklesl o 15%. Ani NASDAQ, ani žádný z jeho partnerů a přidružených společností nemá nic společného s výpočtem a šířením indexu. Využívá Black-Scholesův model cen opcí.

souhrn

  • CBOE VXN je přední měřítko volatility trhu související s indexem NASDAQ-100. Je založen na cenách cen opcí NASDAQ 100 s 30 dny do vypršení platnosti.
  • Index vytvořil burza cenných papírů Chicago Board Options Exchange (CBOE) v roce 2001. CBOE vypočítává a šíří hodnotu indexu průběžně během obchodních hodin.
  • Vypočítává se stejně jako VIX, známější index CBOE používaný k měření volatility trhu S&P 500.

Co je Chicago Board Options Exchange (CBOE)?

CBOE je jedním z největších světových trhů pro opce, které se zabývají úrokovými sazbami, akciemi a indexy. Stala se veřejně obchodovanou společností v roce 2010 a nyní se jmenuje CBOE Global Markets Inc. Je dobře známá pro index volatility (VIX) VIX Chicago Board Options Exchange (CBOE) vytvořil VIX (CBOE Volatility Index) pro měření 30denní očekávaná volatilita amerického akciového trhu, někdy nazývaná „index strachu“. VIX je založen na cenách opcí v indexu S&P 500, což je barometr volatility akcií indexu S&P 500 (SPX).

CBOE je druhým největším trhem s opcemi na světě, hned za Korea Stock Exchange (KSE). Transakce přibližně 300 milionů smluv ročně.

Co je index NASDAQ-100?

Index NASDAQ-100 je index akciového trhu skládající se ze 100 společností kótovaných na akciovém trhu Nasdaq. Společnosti, které tvoří NASDAQ-100, se vyznačují vysokou tržní kapitalizací.

Je důležité si uvědomit, že na indexu jsou společnosti z různých průmyslových odvětví, kromě finančního. Apple, Amazon, Adobe, Marriott a Intel jsou příklady společností v indexu.

Co je model Black-Scholes?

Black-Scholesův model je matematický model pro cenové opce na akciovém trhu. Různé faktory, které se v rámci modelu berou v úvahu, jsou realizační cena Strike Price Realizační cena je cena, za kterou držitel opce může uplatnit opci na nákup nebo prodej podkladového cenného papíru, v závislosti na tom, zda drží kupní opci nebo prodejní opci . Jednou z možností je smlouva s právem realizovat smlouvu za konkrétní cenu, která se označuje jako realizační cena. , cena podkladového aktiva, standardní odchylka návratnosti aktiva a čas do data vypršení platnosti. Jelikož jde o matematický model, přichází s několika předpoklady, například:

  • Tato možnost zajistí návratnost bez rizika.
  • Tuto možnost lze uplatnit pouze v den vypršení platnosti.
  • Volatilita podkladového aktiva zůstane po celou dobu životnosti konstantní.

CBOE VXN je uváděn v procentních bodech a jeho hodnota během obchodních hodin neustále tiká.

Interpretace VXN

Pro investory, kteří jsou již zvyklí na opční indexy, je CBOE’S VXN založen na stejném konceptu známějšího VIX. Dokonce i interpretace obou indexů je stejná.

Vysoké hodnoty znamenají vysoký stupeň strachu a nízké hodnoty poukazují na nedostatek strachu. Jinými slovy, čím vyšší je index, tím větší volatilitu lze očekávat a obvykle jde o nákupní signál. Klesající hodnota VXN znamená nižší volatilitu a znamená uspokojivý trh. Mnoho kritiků však tvrdí, že užitečnost indexu je přeceňována.

VXN se používá jako protikladný indikátor, který pomáhá informovat investory o obchodních rozhodnutích ohledně technologických akcií, protože NASDAQ je tvořen mnoha technologickými giganty. Je to také proto, že NASDAQ-100 nezahrnuje společnosti z finančního průmyslu.

Pro lepší perspektivu jsou extrémně nízké hodnoty na VXN obvykle pod 15 body. Na druhé straně jsou extrémně vysoké hodnoty nad 35 a ukazují vysokou míru nejistoty. Vysoké úrovně jsou obvykle vhodná doba na nákup a nízké úrovně jsou obvykle vhodná doba na prodej.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • Implikovaná volatilita Implikovaná volatilita (IV) Implikovaná volatilita - nebo jednoduše IV - používá cenu opce k výpočtu toho, co trh říká o budoucí volatilitě opce
  • Šířka trhu Šířka trhu Šířka trhu se týká souboru technických ukazatelů, které hodnotí cenový vývoj a pokles daného akciového indexu. Šířka trhu představuje
  • Možnosti: Hovory a výplaty Možnosti: Hovory a výplaty Možnost je forma derivátové smlouvy, která dává držiteli právo, nikoli však povinnost, koupit nebo prodat aktivum do určitého data (datum vypršení platnosti) za stanovenou cenu (stávka cena). Existují dva typy možností: hovory a volání. Americké opce lze uplatnit kdykoli
  • Kompozitní index hodnotové řady Kompozitní index hodnotové řady Kompozitní index hodnotové řady byl spuštěn v roce 1982. Byl to první tržní index, který obchodoval na trhu futures. Zahrnuje 1 681 vylosovaných společností

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found