Daň z kapitálových výnosů - přehled, typy kapitálových zisků, tipy

Daň z kapitálových výnosů je daň uvalená na kapitálové zisky nebo zisky, které jednotlivec dosahuje prodejem aktiv. Daň se ukládá až poté, co je aktivum převedeno na hotovost, a ne, když je stále v rukou investora.

Předpokládejme například, že jednotlivec vlastní společnost akcie. Co je to akcie? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. , které každoročně zvyšují hodnotu. V tomto případě nebude vybírána žádná daň z kapitálových výnosů jen proto, že akcie se zhodnocují. Daň z kapitálových výnosů bude uvalena pouze tehdy, když se jednotlivec rozhodne prodat akcie za cenu vyšší, než je jejich kupní cena.

Daně z kapitálových výnosů

Základy

Ve většině zemí daňové předpisy stanoví, že daně ze zisku mohou být vybírány ze zisků investorů. Například v Kanadě zákon vyžaduje, aby jednotlivci platili alespoň polovinu své mezní daňové sazby ze zisků z prodeje majetku. Podobně ve Spojených státech podléhají obyvatelé i společnosti dani z kapitálových výnosů ze svých ročních čistých kapitálových zisků.

V ideálním případě je daň z kapitálového zisku vybírána od každé osoby nebo firmy, která se rozhodne prodat aktivum za účelem zisku. Jedinou výjimkou jsou denní obchodníci. Denní obchodování Hlavním rysem denního obchodování je, že ke koupi a prodeji cenných papírů dochází ve stejný obchodní den. To znamená, že všechny obchodní pozice jsou do konce dne zlikvidovány. Hlavními cíli denního obchodování je objevování a využívání krátkodobé neefektivity trhu. , kteří se zabývají nákupem a prodejem aktiv za účelem obživy. Pokud jde o denní obchodníky, zisky, které vytvářejí, jsou zdaněny na základě jejich obchodních výnosů, nikoli kapitálových zisků. Je také důležité si uvědomit, že daně z kapitálových výnosů jsou vybírány z různých typů aktiv, ať už jde o akcie, dluhopisy, dluhopisy Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem, které vydávají společnosti a vlády za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů si od držitele dluhopisu půjčí kapitál a provede mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období. nebo nemovitý majetek.

Krátkodobé vs. dlouhodobé kapitálové zisky

Jedna věc, kterou si majitelé firem musí pamatovat, je, že aktiva nejsou zdaňována stejně, zejména pokud jde o investiční příjmy. Výše vybrané daně bude záviset na době držení aktiva.

V zásadě existují dva druhy zisků, které společnost může dosáhnout, když disponuje aktivem: dlouhodobý a krátkodobý kapitálový zisk.

Dlouhodobé kapitálové zisky vznikají, když jsou investice nebo jiná aktiva držena po dobu delší než 12 měsíců. Naproti tomu krátkodobé zisky jsou realizovány u investic držených po dobu kratší než 12 měsíců. Vezměme si příklad akcionáře, který koupí 150 akcií za cenu 20 USD za akcii. Po šesti měsících se rozhodl prodat je za cenu 25 USD za akcii; tedy zisk 750 $. Zisk je klasifikován jako krátkodobé kapitálové zisky. Rozlišování mezi těmito kapitálovými zisky je zásadní, protože tyto dva jsou zdaněny odlišně.

Snížení daní z kapitálových výnosů

Bez ohledu na druh aktiva, které jednotlivci plánují prodat, existuje několik metod používaných ke snížení vzniklé daně z kapitálových výnosů. Obsahují:

1. Čekání déle než jeden rok před prodejem

Jak již bylo vysvětleno, jakmile společnost aktivum prodá, může dosáhnout dlouhodobých nebo krátkodobých kapitálových zisků. Jednou z výhod kapitálových zisků, které spadají pod dlouhodobý status, je to, že přitahují nižší sazby daně z kapitálových výnosů. Jedním ze způsobů, jak snížit daň, kterou je povinen platit, je tedy držet aktiva po delší dobu. Zde je rozpis způsobu, jakým je vybírána daň z kapitálových výnosů:

  • Mezní sazby v rozmezí 10% až 15% platí sazba 0%
  • Mezní sazby, které se pohybují od 25% do 28% do 35%, přitahují daň ve výši 15%
  • Mezní sazby ve výši 39,6% platí daň z kapitálových výnosů ve výši 20%

Například pokud se jednotlivec v 28% daňové skupině rozhodne prodat akcie, které dosahují kapitálového zisku 5 000 USD, rozdíl v dani založený na krátkodobém a dlouhodobém zisku je:

Krátkodobý zisk zdaněný 28%: 5 000 $ * 0,28 = $1,400

Dlouhodobý zisk zdaněný 15%: 5 000 $ * 0,15 = $750

2. Prodávejte, když je váš příjem nízký

Jak je patrné z výše uvedeného obrysu, míra dlouhodobých kapitálových zisků je určena hraniční sazbou daně, která je pak závislá na příjmu jednotlivce. nebo práci, kterou dělají pro organizaci nebo společnost. Zahrnuje jakýkoli základní plat, který zaměstnanec obdrží, spolu s dalšími typy plateb, které se hromadí v průběhu jejich práce, které. To znamená, že zbavení se dlouhodobých aktiv kapitálových zisků během „štíhlých“ let může pomoci snížit daň z kapitálových výnosů.

Mezi situace, které mohou způsobit pokles příjmu jednotlivce, patří blížící se období odchodu do důchodu, ukončení pracovního poměru nebo ztráta zaměstnání. Prodej aktiv v takové době může minimalizovat výši daně z kapitálových výnosů.

3. Načasování kapitálových ztrát s kapitálovými zisky

V daném období lze kapitálové ztráty použít k vyrovnání kapitálových zisků. Předpokládejme, že jednotlivec vlastní dva typy akcií: A a B. Když prodá akcie A, dosáhne zisku 60 $, ale když prodá akcie B, ztratí 30 $. Jeho čistý kapitálový zisk je rozdíl mezi jeho kapitálovým ziskem a ztrátou: 30 $.

Použitím kapitálových ztrát v letech, kdy dosáhl kapitálových zisků, může jednotlivec výrazně snížit daň z kapitálových výnosů. I když jsou jednotlivci povinni hlásit všechny své kapitálové zisky, daň, která má být vybírána, se počítá z čistého kapitálového zisku.

Závěrečné slovo

Kapitálový zisk nastane, když je prodejní cena přijatá z prodeje aktiva vyšší než jeho kupní cena. Daň z kapitálových výnosů je daň uvalená na zisky z těchto prodejů. Existuje však několik triků, které lze použít ke snížení částky uložené daně z kapitálových výnosů. Zahrnují dlouhodobé držení aktiv před jejich prodejem, vyřazení aktiv, pokud je jejich příjem nízký, a použití kapitálových ztrát k vyrovnání zisků.

Další zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce daní z kapitálových výnosů. Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Daň Ad Valorem Daň Ad Valorem Pojem „ad valorem“ je latinský pro „podle hodnoty“, což znamená, že je flexibilní a závisí na odhadované hodnotě aktiva, produktu nebo služby.
  • Cenné papíry k prodeji Cenné papíry k prodeji Cenné papíry k prodeji jsou standardní kategorizací cenných papírů, do kterých se společnosti rozhodnou investovat za účelem prospěchu jejich finanční situace. Na rozdíl od cenných papírů k obchodování nejsou cenné papíry k prodeji kupovány ani prodávány pouze za účelem realizace krátkodobého kapitálového zisku.
  • Odložená daňová odpovědnost / aktivum Odložená daňová povinnost / aktivum Odložený daňový závazek nebo pohledávka se vytváří, když existují dočasné rozdíly mezi účetní a skutečnou daní z příjmu. Existuje řada typů transakcí, které mohou vytvářet dočasné rozdíly mezi příjmy z knihy před zdaněním a zdanitelnými příjmy, a tak vytvářet odložené daňové pohledávky nebo závazky
  • Výprodej výprodeje Výprodej výprodeje Výprodej praní je kategorizován, když investor prodá akcie nebo cenný papír a do 30 dnů od prodeje odkoupí stejný nebo v podstatě stejný cenný papír. Americká Internal Revenue Service (IRS) zavedla pravidlo 61denního prodeje praní, aby zabránila investorům, kteří mají nerealizované ztráty, těžit

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found