Bull vs Bear - přehled, tržní fáze a faktory

Termín „býk vs. medvěd“ označuje následné trendy na akciových trzích - ať už se zhodnocují nebo znehodnocují - a jaký je výhled investorů na trh obecně.

Býk vs medvěd

Býčí trh naznačuje trvalé zvyšování ceny, zatímco medvědí trh označuje trvalé období klesajících trendů cen akcií - obvykle 20% nebo více.

Jeden z nejpopulárnějších příběhů o medvědech a býcích pochází ze způsobu, jakým obě zvířata útočí na svou kořist. Když býk na něco útočí, vrhne své rohy do vzduchu, zatímco medvěd bude ve strachu často útočit a bude švihnout dolů.

Pokud je tedy trend vzestupný, považuje se to za býčí trh, a pokud je trend dolů, jedná se o medvědí trh.

souhrn

  • Termín „býk vs. medvěd“ označuje následné trendy na akciových trzích - ať už se zhodnocují nebo znehodnocují - a jaký je výhled investorů na trh obecně.
  • Býčí trhy se obecně kryjí s obdobími silného ekonomického růstu; důvěra investorů roste, úroveň zaměstnanosti je obecně vysoká a ekonomická produkce je silná.
  • Během medvědí fáze začínají společnosti propouštět pracovníky, což vede k nárůstu nezaměstnanosti a následně k hospodářskému útlumu.

Fáze trhu

Býčí a medvědí trhy se často shodují s ekonomickým cyklem Ekonomický cyklus Ekonomický cyklus je kolísavý stav ekonomiky z období ekonomické expanze a kontrakce. Obvykle se měří pomocí Grossu, který se skládá ze čtyř fází: expanze, vrchol, kontrakce a koryto.

Býčí trh začíná, když mají investoři pocit, že ceny začnou, poté budou dále růst; mají tendenci nakupovat a držet akcie v naději, že mají pravdu. Víra investorů v ceny akcií ovlivňuje samotné ceny v seberealizovaném proroctví - kde investoři vytvářejí tržní podmínky.

Když začne medvědí trh, důvěra investorů se zhroutí a věří, že ceny budou i nadále klesat, což bude udržovat spirálu dolů. Medvědí trhy bývají krátkodobější než býčí trhy.

To, zda je trh vzestupný nebo vzestupný, závisí nejen na tržní reakci trhu na konkrétní událost, ale také na tom, jak si dlouhodobě vede. Jinými slovy, malé pohyby představují pouze krátkodobý trend nebo korekci trhu a je to delší časové období, které by ve skutečnosti určilo povahu trhu.

Býčí trhy se obecně kryjí s obdobími silného ekonomického růstu; důvěra investorů roste, úroveň zaměstnanosti je obecně vysoká a ekonomická produkce silná.

Během medvědí fáze začínají společnosti propouštět pracovníky, což vede k nárůstu nezaměstnanosti a následně k hospodářskému útlumu Ekonomická deprese Ekonomická deprese je událost, kdy je ekonomika ve stavu finančních otřesů, často důsledkem období negativních aktivita založená na míře hrubého domácího produktu (HDP) země. Je to mnohem horší než recese, s výrazným poklesem HDP, a obvykle trvá mnoho let. .

Výbušná vlna býků v USA začala na konci stagflační éry v roce 1982 a skončila během poprsí v roce 2000.

Během sekulárního býčího trhu vzrostl index S&P 500 o 391% a Dow Jones Industrial Average (DJIA) Dow Jones Industrial Average (DJIA) The Dow Jones Industrial Average (DJIA), také běžně označovaný jako „Dow Jones“ nebo jednoduše „ the Dow ", je jedním z nejpopulárnějších a nejuznávanějších indexů akciových trhů - termín, který označuje býčí trh trvající mnoho let - v průměru 16,8% roční výnosy. Po něm následoval vleklý medvědí trh. V letech 2000 až 2009 se trh bojoval a dosahoval průměrných ročních výnosů -6,2%.

Co dělá tržního býka nebo medvěda?

Na trh má vliv několik aspektů, jako je nabídka a poptávka, změna ekonomických aktivit a psychologie investorů - ať už jde o býka nebo medvěda.

1. Nabídka a poptávka

Býčí a medvědí trhy jsou částečně výsledkem nabídky a poptávky po cenných papírech. Býčí trh se vyznačuje silnou poptávkou a slabou nabídkou cenných papírů.

Mnoho investorů si přeje koupit cenné papíry, zatímco jen málo z nich je ochotno prodat. V důsledku toho ceny akcií rostou. Naopak na trhu s medvědy je poptávka výrazně nižší než nabídka, protože více lidí hledá prodej, než nákup. V důsledku toho ceny akcií klesají.

Ideální věcí, kterou může investor během býčího trhu udělat, je koupit akcie na začátku trendu, sledovat jejich růst hodnoty a prodávat je, když dosáhnou svého vrcholu.

Na medvědím trhu, kdy je pravděpodobnost ztrát větší a zdá se, že není konec v nedohlednu, však mohou investoři těžit z krátkého prodeje, nákupu inverzních ETF nebo prodejních opcí. kupující má právo, nikoli však povinnost, prodat podkladový cenný papír za stanovenou cenu (známou také jako realizační cena) před nebo k předem stanovenému datu platnosti. Je to jeden ze dvou hlavních typů možností, druhým typem je možnost volání. nebo k bezpečnějším investicím, jako jsou cenné papíry s pevným výnosem.

2. Změny ekonomických činností

Dalším faktorem, který určuje, zda je trh býk nebo medvěd, je to, jak se čas od času mění ekonomika. Na býčím trhu rostou výdělky společností a ekonomika roste, protože spotřebitelé mají tendenci utrácet více kvůli efektu bohatství. Během býčího běhu se také zvyšuje obchodování a aktivita IPO.

Naopak na trhu s medvědy mají spotřebitelé tendenci stanovovat přísnější priority a snižovat své výdaje, což vede k nižším prodejům a poklesu obchodních zisků. To zase ovlivňuje způsob, jakým tržní hodnoty hodnotí, a vede k negativnímu dopadu na HDP.

3. Psychologie investorů

Psychologie investorů a výkonnost akciového trhu jsou také vzájemně závislé. Na býčím trhu zvyšuje růst akciových trhů důvěru investorů, což způsobuje, že investoři vkládají své peníze na trh v naději, že dosáhnou zisku.

V medvědí fázi je však sentiment negativní a investoři začínají přesouvat své peníze z akcií do cenných papírů s pevným výnosem a čekají na pozitivní pohyb na akciovém trhu.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Býčí a medvědí Býčí a medvědí profesionálové v oblasti podnikových financí pravidelně označují trhy jako býčí a medvědí na základě pozitivních nebo negativních cenových pohybů. Medvědí trh se obvykle považuje za existující, když došlo k poklesu cen o 20% nebo více od vrcholu, a býčí trh se považuje za 20% zotavení z dna trhu.
  • Akciová opce Akciová opce Akciová opce je smlouva mezi dvěma stranami, která dává kupujícímu právo koupit nebo prodat podkladové akcie za předem stanovenou cenu a ve stanoveném časovém období. Prodejci opce na akcie se říká zapisovatel opce, kde se prodávajícímu vyplácí prémie ze smlouvy zakoupené kupujícím opce na akcie.
  • Ukazatel trhu Ukazatel trhu Ukazatel trhu je kvantitativní nástroj, který obchodníci používají k interpretaci finančních údajů za účelem předpovědi pohybu akciových trhů.
  • Stagflace Stagflace Stagflace je ekonomická událost, při které je vysoká míra inflace, rychlost ekonomického růstu zpomaluje a nezaměstnanost zůstává trvale vysoká. Tato nepříznivá kombinace se obává a může být pro vlády dilematem, protože většina opatření zaměřených na snížení inflace může zvýšit úroveň nezaměstnanosti

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found