Čistá hodnota aktiv na akcii (NCAVPS) - přehled,

Čistá hodnota aktuálního aktiva na akcii, nebo zkráceně NCAVPS, je finanční metrikou pro hodnocení atraktivity akcie. Jedná se o termín, který propagoval americký ekonom, investor a profesor Benjamin Graham, který je obecně považován za „otce hodnotových investic“. Proto je NCAVPS metrika používaná pro investory se základní hodnotou k porovnání společností.

NCAVPS se počítá odečtením celkových závazků (včetně prioritních akcií) od krátkodobých aktiv společnosti. Oběžná aktiva Oběžná aktiva jsou všechna aktiva, která lze přiměřeně převést na hotovost do jednoho roku. Obvykle se používají k měření likvidity společnosti. a vydělením počtem akcií v oběhu.

Čistá aktuální hodnota aktiv na akcii

Historie Benjamina Grahama

Benjamin Graham, narozen v roce 1894, byl velmi slavný a vlivný investor, který byl průkopníkem v prosazování přijetí základního ocenění prostřednictvím svého výzkumu v oblasti financí a investování.

Základní analýza je investiční disciplína, která zahrnuje zkoumání ekonomických faktorů Ekonomické ukazatele Ekonomický ukazatel je metrika používaná k hodnocení, měření a hodnocení celkového zdravotního stavu makroekonomie. Ekonomické ukazatele, finanční výkazy a konkurenční pozice k nalezení skutečné hodnoty společnosti. Investice pak vycházejí z porovnání ceny, za kterou se akcie obchodují, a toho, jaká hodnota má pro investora vnitřní hodnotu.

V roce 1949 napsal Graham tehdy kontroverzní knihu nazvanou „Inteligentní investor“. V knize radí investorům, aby se zaměřili na klíčové základní principy a přitom ignorovali „stádo“ trhu a tržní hluk, který přichází s emocionálním každodenním sentimentem trhu.

Graham navíc inspiroval slavné institucionální investory Institucionální investor Institucionální investor je právnická osoba, která shromažďuje finanční prostředky mnoha investorů (což mohou být soukromí investoři nebo jiné právnické osoby), jako je Warren Buffett, a zásady a vzorce, které Graham vytvořil , jako je NCAVPS, jsou v dnešní době stále odkazovány.

Vysvětlení čisté hodnoty aktiv na akcii

Benjamin Graham si všiml, že mnoho investorů klade při jejich hodnocení příliš velký důraz na výdělečnou sílu a výdělečný potenciál společností. Věřil, že hodnota aktiv společností byla hrubě přehlížena. Graham proto vyvinul koncept NCAVPS pro srovnání se současnou cenou akcií, aby našel atraktivní ocenění akcií.

NCAVPS je v zásadě likvidační hodnota společnosti na akcii. Likvidační hodnota společnosti je obecně hodnota hmotného majetku, který lze prodat, snížená o závazky, které společnost dluží.

Pokud by cena akcií byla nižší než její NCAVPS, pak intuitivně může investor koupit všechny akcie, zlikvidovat společnost a dosáhnout zisku. Pokud je tedy cena akcií nižší než NCAVPS, měl Graham pocit, že společnost bude pravděpodobně podhodnocena, pokud nebude zásadně vadná.

66% pravidlo

Graham zavedl pravidlo, podle kterého by uvažoval o koupi akcie, pouze pokud by se její aktuální cena obchodovala za méně než 66% její NCAVPS.

Praktický příklad

Akci, společnost ABC, chyběly významné odhady konsensuálního zisku. Poté šlo z obchodování za 25 $ za akcii na nyní pouze obchodování za 15 $ za akcii.

Rozvaha společnosti je uvedena níže:

Ukázková tabulka

Je z výše uvedených informací společnost ABC podhodnocena na základě pravidla 66%?

1. Nejprve musíme vypočítat NCAVPS a poté jej porovnat s aktuální cenou akcie.

NCAVPS se počítá odečtením celkových závazků od krátkodobých aktiv. To znamená, že dlouhodobá aktiva a nehmotná aktiva, jako je goodwill, by měla být z výpočtu vynechána.

Čistá hodnota současného majetku = krátkodobá aktiva - (krátkodobé závazky + dlouhodobé závazky)

$50,000 – ($10,000 + $10,000) = $30,000

2. Poté vydělením počtem akcií dojdeme k NCAVPS.

Nesplacené akcie 30 000 $ / 1 000 $30

3. Při srovnání tržní ceny s NCAVPS dostaneme:

$15 / $30 = 50%

Protože 50% <66%, zjistíme, že akcie společnosti ABC jsou podceněný na základě pravidla 66%.

Omezení NCAVPS

Porovnání NCAVPS s likvidační hodnotou společnosti má určité omezení. Přestože výpočet NCAVPS může poskytnout odhadovanou likvidační hodnotu společnosti, skutečná likvidační hodnota Hodnota likvidace Hodnota likvidace je odhadem konečné hodnoty, kterou obdrží držitel finančních nástrojů při prodeji nebo likvidaci aktiva. hodně odlišné. Je to proto, že při likvidaci bude muset být většina aktiv rychle prodána, a proto je pravděpodobné, že budou prodány za nižší než tržní hodnotu a potenciálně nižší než účetní hodnota.

Hodnota aktiv a pasiv v rozvaze se obvykle zaznamenává v účetní hodnotě. Pokud jsou aktiva prodána za nižší než jejich účetní hodnotu, vzorec NCAVPS nadhodnotí likvidační hodnotu společnosti.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Čistá hodnota aktiv Čistá hodnota aktiv Čistá hodnota aktiv (NAV) je definována jako hodnota aktiv fondu snížená o hodnotu jeho závazků. Pojem „čistá hodnota aktiv“ se běžně používá ve vztahu k podílovým fondům a používá se k určení hodnoty držených aktiv. Podle SEC jsou podílové fondy a podílové investiční fondy (UIT) povinny vypočítat svou NAV
  • Celková aktiva Celková aktiva Celková aktiva se vztahují k součtu účetních hodnot všech aktiv vlastněných jednotlivcem, společností nebo organizací. Je to parametr, který se často používá v
  • Warren Buffett - EBITDA Warren Buffett - EBITDA Warren Buffett je dobře známý tím, že nemá rád EBITDA. Warren Buffett je oceněn slovy: „Myslí si vedení, že zubní víla platí za CapEx?“
  • Vážený průměr nevyrovnaných akcií Vážený průměr nevyrovnaných akcií Vážený průměr nevyrovnaných akcií odkazuje na počet akcií společnosti vypočítaný po úpravě o změny základního kapitálu během vykazovaného období. Počet vážených průměrných akcií v oběhu se používá při výpočtu metrik, jako je zisk na akcii (EPS) v účetní závěrce společnosti

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found