Cyklus akvizice a platby - role auditora v závazcích

Cyklus akvizice a platby (označovaný také jako cyklus PPP pro nákupy, závazky a platby) se skládá hlavně ze dvou tříd transakcí. První třída je třída akvizice. Typickým zápisem do deníku pro tuto třídu transakcí je debet k inventuře Inventář Inventář je běžný účet aktiv nalezený v rozvaze, sestávající ze všech surovin, nedokončené výroby a hotových výrobků, které společnost nashromáždila. Často je považován za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv - je tedy vyloučen z čitatele při výpočtu rychlého poměru. nebo výdaj a kredit na účty splatné účty splatné účty závazky je závazek vzniklý, když organizace obdrží zboží nebo služby od svých dodavatelů na úvěr. Očekává se, že závazky z účtů budou splaceny do jednoho roku nebo do jednoho provozního cyklu (podle toho, který je delší). AP je považován za jednu z nejlikvidnějších forem krátkodobých závazků. Tvrzení klasifikace je v tomto scénáři velmi důležité, protože existuje mnoho možných debetů, které mohou splnit zápis do deníku.

Druhou třídou transakcí v akvizičním a platebním cyklu je třída výplat hotovosti. Typickým zápisem do deníku pro tuto třídu je jednoduše debet na splatné účty a kredit v hotovosti. Celkově vzato je tento cyklus hlavně o vzniku závazků a splácení těchto závazků v hotovosti.

Typické obchodní funkce a důležité dokumenty

Ačkoli mnoho společností používá různé interní procesy a používá elektronické metody, následující vývojový diagram je typickým obchodním procesem. Obchodní životní cyklus. Životní cyklus podnikání je postup podnikání v několika fázích v průběhu času a je nejčastěji rozdělen do pěti fází: zahájení , růst, otřesy, splatnost a pokles. v akvizičním a platebním cyklu.

Cyklus akvizice a platby

Proces obvykle začíná požadavkem na nákup, který vygeneruje zaměstnanec společnosti. Požadavek na nákup je dokument, který popisuje požadovaný produkt a požadované množství. Dokument se poté odešle do nákupního oddělení, které vygeneruje nákupní objednávku. V objednávce je uveden produkt k nákupu, množství k objednání a cena, kterou je společnost ochotna zaplatit.

Zaměstnanci mají obvykle povoleno nakupovat pouze ze seznamu schválených prodejců. Jakmile přijme objednané zboží další oddělení, vystaví společnost zprávu o přijetí. Zpráva by měla odpovídat nákupní objednávce a je odeslána do týmu pro platby v účetním oddělení. Zde zaměstnanec odsouhlasí přijaté zboží s fakturou dodavatele a zaznamená se zápis do deníku k závazkům. Nakonec je platba zpracována v pokladně a hotovost je skutečně vyplacena.

Obecná metodika pro auditování cyklů

Při auditovacích cyklech pro různé společnosti je typickým přístupem:

  • Pochopte entitu a její prostředí
  • U každého cyklu identifikujte existující interní kontroly
  • Posuďte kontrolní riziko a riziko významné nesprávnosti
  • Vyhodnoťte analýzu nákladů a přínosů testovacích kontrol a dodržujte kombinovaný auditorský přístup vs. čistě věcný auditorský přístup

Důležité interní kontroly pro akvizice a výplaty

Pamatujte, že pro třídy transakcí existují pět použitelných tvrzení: mezní hodnota, klasifikace, úplnost, výskyt a přesnost.

Interní kontrolou týkající se tvrzení o výskytu je, že ke každému nákupu jsou přiloženy potřebné podpůrné dokumenty, jako je nákupní požadavek, nákupní objednávka, zpráva o přijetí a faktura dodavatele. Bez těchto dokumentů nemůže nákup „dojít“, a proto by neměl být zaznamenán. Mezi další ovládací prvky patří schvalování nákupních objednávek pracovníky na vyšší úrovni, zrušení dokumentů po zaznamenání / zaúčtování transakce a schválení všech změn v seznamu prodejců.

Pokud jde o tvrzení úplnosti, nákupní objednávky a přijímací zprávy jsou obvykle předem očíslovány a účtovány. Pokud bylo číslo zaznamenáno dvakrát nebo chybí číslo ze seznamu, bude snadné problém zjistit.

A konečně, pokud jde o tvrzení o klasifikaci, některé kontroly zahrnují odpovídající souhlas nadřízeného pro zápisy do deníku, adekvátní seznam / účtovou osnovu s popisem každého z nich a srovnání zůstatků s rozpočtovanými částkami. Pokud jde o výplaty hotovosti, důležitou kontrolou je zejména oddělení funkcí a časté odsouhlasení bank.

Role auditora

Role auditora

Věcnými analytickými postupy jsou obvykle analýza trendů a poměrů vůči průmyslovým datům, datům z předchozího roku a očekávaným výsledkům. Testy věcné správnosti jsou obvykle dostatečné a vhodné jako důkazní informace, protože částky nejsou významné a velmi často zahrnují relativně triviální zůstatky, jako jsou všeobecné a administrativní náklady. Například u více úsudků a složitějších účetních problémů týkajících se právních nákladů, oprav, nákladů na údržbu a nákladů na leasing budou auditoři chtít získat větší jistotu a provést testy podrobností zůstatků.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce po akvizičním a platebním cyklu. Pro více informací nabízíme následující bezplatné zdroje.

  • Pohledávky Účty Pohledávky Pohledávky (AR) představují úvěrový prodej podniku, který ještě není plně uhrazen jeho zákazníky, což je v rozvaze aktuální aktivum. Společnosti umožňují svým klientům platit v rozumném, prodlouženém časovém období, pokud jsou dohodnuty podmínky.
  • Nerozdělený zisk
  • Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která zobrazuje jejich zisk a ztrátu za určité období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví.
  • Certifikace finančního modelování Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found