Poměr reklamy k prodeji - přehled, vzorec, jak interpretovat

Poměr reklamy k prodeji, zkráceně nazývaný také „A až S“, měří efektivitu nebo úspěšnost reklamních strategií společnosti Model AIDA Model AIDA, který označuje model Pozor, Zájem, Touha a Akce, je model efektu reklamy, který identifikuje stadia, kterými se jednotlivec nachází. Poměr reklamy k prodeji se používá k určení, jak užitečné jsou zdroje a investice společnosti do reklamy při generování nových prodejů. Nízký poměr je upřednostňován, protože naznačuje, že reklamní kampaň generovala vysoké prodeje ve srovnání s množstvím peněz vynaložených na reklamu.

Poměr reklamy k prodeji

Vzorec pro poměr reklamy k prodeji

Vzorec pro poměr reklamy k prodeji je následující:

Poměr reklamy k prodeji - vzorec

Kde:

  • Celkové náklady na reklamu představují částku vynaloženou na reklamu - toto číslo najdete ve výkazu zisku a ztráty společnosti Výkaz zisku a ztráty Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která ukazuje jejich zisk a ztrátu za určité časové období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví.
  • Tržby z prodeje jsou příjmy z podnikání - jejich číslo najdete ve výkazu zisku a ztráty společnosti

Příklad poměru reklamy k prodeji

Netan nedávno představil novou značku oblečení se svým přítelem Mattem. Společnost s názvem Luxury Goods, Inc. je postavena jako obchodní značka luxusní značky zajišťující ultrabohaté. Po čtyřech letech provozu je výsledovka společnosti následující:

Ukázka výkazu zisku a ztráty

Oba zakladatelé prošli výkazem zisku a ztráty a uvědomili si, že jejich čistý zisk meziročně klesá. Matt se svým finančním zázemím se rozhodl podívat se hlouběji do výpočtu výdajů jako procento z příjmů. Příjmy Příjem je hodnota veškerého prodeje zboží a služeb uznaných společností v daném období. Výnosy (označované také jako tržby nebo příjmy) tvoří začátek výkazu zisku a ztráty společnosti a jsou často považovány za „hlavní linii“ podniku. :

Výdaje jako procento z příjmů

Matt si rychle uvědomí, že náklady na prodej a marketing a prodejní výdaje snižují čistý zisk; náklady na prodej a marketing se zvýšily o 7% a prodejní náklady o 8%.

Matt přináší problém Netanovi, který Mattovi říká, že zvýšení prodejních nákladů je způsobeno obchodními tarify a vyššími dovozními poplatky. Společnost působí ve Spojených státech a její vysoce kvalitní kůže pochází z Číny. Zvýšené marketingové a prodejní výdaje jsou navíc výsledkem toho, že společnost rozšířila své reklamní obzory do tisku a časopisů, které si nevedou příliš dobře.

Oba zakladatelé se poté rozhodnou přehodnotit svůj marketingový plán, aby našli nákladově efektivnější prostředky k dosažení svého cílového trhu. Celkový adresovatelný trh (TAM) Celkový adresovatelný trh (TAM), označovaný také jako celkový dostupný trh, je příležitostí k celkovým výnosům. který je k dispozici pro produkt nebo službu, pokud. Přitom doufají, že sníží výdaje na marketing a prodej a zvýší svůj zisk.

Poměr reklamy k prodeji podle odvětví

Je důležité si uvědomit, že neexistuje ideální poměr reklamy k prodeji - záleží na odvětví. Například pro maloobchodní zboží, jako je oblečení nebo parfémy, může být poměr až 10%, zatímco papír a papírové výrobky mohou ukazovat poměr až 0%. Při určování, zda je poměr reklamy a prodeje společnosti vysoký nebo nízký, je proto důležité porovnat tento údaj s průměrem odvětví.

Například jde o poměr reklamy k prodeji v roce 2017 pro různá průmyslová odvětví (zdroj):

  • Zábavní parky: 6,2%
  • Cigarety: 1,2%
  • Komunikační služby: 4,9%
  • Počítačové a kancelářské vybavení: 1%
  • Zprostředkovatelé půjček: 17,3%
  • Hodinky, hodiny a díly: 9,7%

Interpretace poměru reklamy k prodeji

Jak již bylo zmíněno dříve, poměr reklamy k prodeji naznačuje účinnost reklamních strategií společnosti. Je důležité porovnat poměr reklamy a prodeje v rámci odvětví a na trendovém základě. Ve výše uvedeném příkladu by stanovení jediného poměru neposkytlo mnoho informací o tom, jak efektivní jsou marketingové strategie společnosti při generování prodeje. Pokud byl průměrný poměr reklamy k prodeji ve výše uvedeném příkladu 25%, můžeme dojít k závěru, že společnost Luxury Goods pracuje s vyšší efektivitou než konkurence.

Nízký poměr je žádoucí, protože zlepšuje spodní hranici. Naopak vysoký poměr může mít nepříznivý dopad na ziskovost společnosti. Mějte však na paměti, že existují výhrady. Společnost s poměrem 1% s trendově klesajícími příjmy může naznačovat, že společnost nedělá dostatek reklamy, aby podpořila růst výnosů.

Klíčové jídlo

  • Poměr se používá k určení, jak efektivní jsou marketingové strategie společnosti ve vztahu k generovaným výnosům.
  • V různých průmyslových odvětvích se velmi liší; některá odvětví mají větší procento, zatímco jiná průmyslová odvětví mají nižší procento.
  • Poměr by měl být srovnáván mezi konkurenty v oboru a na trendovém základě.
  • Nízký poměr je žádoucí, zatímco vysoký poměr může mít nepříznivý dopad na ziskovost společnosti.

Související čtení

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • 5 P of Marketing 5 P's of Marketing 5 P's of Marketing - Product, Price, Promotion, Place, and People - are key marketing elements used to position a business strategically. 5 P z
  • Spotřební zboží Spotřební zboží Spotřební zboží, označované také jako konečné zboží, je zboží, které si kupují jednotlivci nebo domácnosti pro osobní potřebu. Z hlediska marketingu existují čtyři typy spotřebního zboží, každý s různými marketingovými úvahami.
  • Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Diskutujeme o různých metodách promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty. Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty začíná tržbami z prodeje a poté náklady
  • ROAS (návratnost výdajů na reklamu) ROAS (návratnost výdajů na reklamu) ROAS (návratnost výdajů na reklamu) je důležitá metrika elektronického obchodování. ROAS měří výnosy generované za dolar vynaloženého marketingu. Jedná se o podobnou a alternativní metriku ziskovosti jako ROI, neboli „návratnost investic“. ROAS se běžně používá v podnicích elektronického obchodování k hodnocení efektivity marketingové kampaně.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found