Model slev na dividendy s více obdobími - přehled, vzorec, příklad

Model diskontování dividend s více obdobími je variací modelu diskontování dividend Model diskontování dividend Model diskontování dividend (DDM) je kvantitativní metoda oceňování ceny akcií společnosti na základě předpokladu, že aktuální reálná cena akcie. Často se používá v situacích, kdy investor očekává, že koupí akcii a udrží ji na konečný počet období a na konci doby držení akcie prodá.

Podobně jako u obecného modelu diskontování dividend je model s více obdobími založen na předpokladu, že vnitřní hodnota akcie se rovná součtu všech budoucích peněžních toků Cash Flow Cash Flow (CF) je zvýšení nebo snížení množství peněz podnik, instituce nebo jednotlivec má. Ve financích se tento termín používá k popisu množství hotovosti (měny), které je generováno nebo spotřebováno v daném časovém období. Existuje mnoho typů CF diskontovaných zpět na jejich současné hodnoty.

Model slevy na dividendy s více obdobími

V takovém scénáři investor očekává, že bude držet akcie Běžné akcie Běžné akcie jsou typem cenného papíru, který představuje vlastnictví akcií ve společnosti. Existují i ​​další pojmy - například kmenová akcie, kmenová akcie nebo hlasovací akcie -, které jsou ekvivalentem kmenových akcií. pro více období. Budoucí peněžní toky z akcie tedy budou zahrnovat několik výplat dividend i očekávanou prodejní cenu akcie.

Následně lze vypočítat aktuální vnitřní hodnotu akcie tak, že se zjistí součet budoucích výplat dividend a očekávané prodejní ceny diskontovaných zpět na jejich současné hodnoty.

Vzorec pro model slevy dividendy s více obdobími

Matematický vzorec, který pomáhá vypočítat reálnou hodnotu Reálná hodnota Reálná hodnota odkazuje na skutečnou hodnotu aktiva - produktu, akcie nebo cenného papíru - na které se dohodne jak prodávající, tak kupující. Reálná hodnota se vztahuje na produkt, který se prodává nebo s ním obchoduje na trhu, kam patří, nebo za normálních podmínek - a nikoli na produkt, který je likvidován. akcie s použitím vzorce pro slevu na dividendy s více obdobími je uveden níže:

DDM s více obdobími - vzorec

Kde:

  • PROTI0 - aktuální reálná hodnota akcie
  • Dn - výplata dividendy v n th období od nynějška
  • Pn - cena akcií v n th období od nynějška
  • r - odhadovaná cena vlastního kapitálu

Příklad modelu slevy na dividendy s více obdobími

Jste investiční analytik. Váš klient vás požádal, abyste posoudili životaschopnost investice ve společnosti ABC Corp. Klient očekává, že investici udrží po dobu tří let a prodá ji na konci doby držení (konec třetího roku).

Předpověděli jste, že společnost ABC Corp. vyplatí dividendy v prvním roce 2,50 USD, ve druhém roce 3 USD a ve třetím roce 3,25 USD. Očekáváte, že na konci třetího roku bude prodejní cena akcií společnosti 125 $ za akcii. Odhadované náklady na kapitál jsou 5%. Aktuální cena akcií je 110 $ za akcii.

DDM s více obdobími - příklad

Chcete-li posoudit životaschopnost investice, měli byste určit skutečnou hodnotu akcií společnosti. Lze ji najít pomocí modelu slevy na dividendy s více obdobími. Zadáním známých proměnných do vzorce lze vnitřní hodnotu zásob vypočítat následujícím způsobem:

Ukázkový výpočet

Skutečná hodnota akcií společnosti je 115,89 USD, což je více než aktuální cena akcií (110 USD). Můžeme tedy říci, že akcie jsou v současné době podhodnoceny.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Datum ex-dividendy Datum ex-dividendy Datum ex-dividendy je investiční období, které určuje, kteří akcionáři jsou způsobilí přijímat deklarované dividendy. Když společnost oznámí dividendu, představenstvo stanovilo rozhodné datum, kdy dividendy mají nárok pouze akcionáři zapsaní v účetních knihách společnosti k tomuto datu.
  • FCFF vs FCFE vs Dividendy FCFF vs FCFE vs Dividendy Všechny tři typy peněžních toků - FCFF vs FCFE vs Dividendy - lze použít ke stanovení vnitřní hodnoty vlastního kapitálu a nakonec vnitřní ceny akcií společnosti. Primární rozdíl v metodách oceňování spočívá v tom, jak jsou diskontovány peněžní toky.
  • One-Period Dividend Diskontní model Varianta diskontní dividendy s jedním obdobím se používá k určení vnitřní hodnoty akcie, která se plánuje držet pouze na jedno období (obvykle jeden rok).
  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found