Registrační práva - přehled, typy, charakteristiky

Registrační práva jsou formou ustanovení o kontrole, která umožňuje investorům přinutit společnosti, aby podaly registrační dokument, a to za účelem transparentnosti i auditu. Dokument musí být předložen Komisi pro cenné papíry (SEC) v souladu se zákonem o cenných papírech z roku 1933 Zákon o cenných papírech z roku 1933 Zákon o cenných papírech z roku 1933 byl prvním významným federálním zákonem o cenných papírech přijatým po krachu akciového trhu v roce 1929. Zákon je také označované jako Truth in Securities Act, Federal Securities Act nebo 1933 Act. Byl přijat 27. května 1933 během Velké hospodářské krize. ... zákon byl zaměřen na nápravu některých provinění. Podle tohoto zákona musí být všechny cenné papíry zaregistrovány před prodejem nebo jakoukoli formou směny.

Registrační práva

Jakmile podnik zaregistruje cenné papíry, stanou se likvidnějšími, což investorům umožní snadnější prodej akcií. S možností prodat akcie jsou registrační práva považována za potenciální strategii ukončení. Strategie opuštění jsou strategie prováděné vlastníky firem, investory, obchodníky nebo investory rizikového kapitálu, aby v určitém okamžiku opustili svou pozici v aktivu, zejména pro ty investoři, kteří mají pesimistický pohled na to, jak se bude měnit cena akcií.

Druhy registračních práv

Registrační práva lze rozdělit do dvou hlavních kategorií: požadovat práva a práva na zádech.

1. Poptávejte registrační práva

Jak název napovídá, práva na registraci poptávky jsou práva, která zaručují investorům nutit ruku společnosti k registraci akcií kmenových akcií. Společné akcie Společné akcie jsou typem cenného papíru, který představuje vlastnictví vlastního kapitálu ve společnosti. Existují i ​​další pojmy - například kmenová akcie, kmenová akcie nebo hlasovací akcie -, které jsou ekvivalentem kmenových akcií. , což jim umožňuje prodávat je veřejnosti. To znamená, že se dotyčný podnik musí stát veřejně obchodovatelným subjektem, pokud ním dosud není. Společné atributy těchto práv jsou:

Registrace S-3

Společnosti, které jsou nuceny registrovat akcie, tak často provádějí registrací na formuláři S-3. Aby však společnost mohla použít pro cenné papíry formulář S-3, musí místo formuláře S-1, který se používá pro zahájení původního obchodování, splňovat níže uvedené podmínky:

  • Buďte společností, která sídlí v USA a na nichž má primární aktivity v USA, na území USA nebo v District of Columbia.
  • Získejte minimálně 75 milionů dolarů ve veřejném obchodování. Public float je termín používaný k popisu části akcií vlastněných veřejnými investory.
  • Staňte se společností, která za poslední tři roky obchodovala s nekonvertibilními akciemi (bez kmenového kapitálu) v minimální hodnotě 1 miliardy USD.
  • Nemělo by dojít k prodlení s vyplácením dividend nebo splátkami potápěčského fondu.

Číslo registrace

Dalším atributem práv na registraci poptávky je, že existuje omezení počtu akcií, kterým upřednostňovaní akcionáři Preferované akcie Preferované akcie (preferované akcie, preferenční akcie) jsou třídou vlastnictví akcií ve společnosti, která má přednostní nárok na aktiva společnosti před běžnými akcie. Akcie jsou starší než běžné akcie, ale jsou mladší v poměru k dluhu, jako jsou dluhopisy. může požadovat.

Načasování registrace

Ideální doba pro registraci práv obvykle nastává v souvislosti s významnou finanční událostí, například dva roky po původní investici kapitálu nebo 180 dní po počáteční veřejné nabídce (IPO).

Hodnota registrace

Registrační práva jsou omezena na určitá období, kdy hodnota upřednostňovaných akcií je troj- až pětinásobek kupní ceny a souhrnná souhrnná hodnota emise.

Výdaje

Kromě nucení společnosti k registraci mohou investoři také převést náklady na registraci na společnost. Náklady vzniklé během tohoto procesu, například náklady na právní zastoupení, jsou neuvěřitelně vysoké. Možnost vyhnout se výdajům je tedy pro investory výhodná.

Období blokování

Investoři se shodují, že akcie, které se zaregistrují jako součást IPO, nelze směňovat ani obchodovat po dobu stanovenou v regulačních požadavcích. Obvykle je toto období 180 dní po procesu upisování.

Požadavek nejlepšího úsilí

Akcionáři mohou také přidat klauzuli, která vyžaduje, aby společnost vynaložila maximální úsilí při provádění procesu registrace.

2. Piggyback registrační práva

Piggyback registrační práva jsou práva, která opravňují investory k registraci jejich neregistrovaných akcií v době, kdy společnost provádí IPO nebo když zahájila proces registrace.

Práva na zádech jsou považována za nižší než práva na vyžádání, protože akcionáři musí počkat, než společnost zahájí registraci. Mezi další atributy práv na záda patří:

Snížení podílu

Upisovatelé IPO mají právo minimalizovat schopnost investorů podílet se na nabídce. V některých případech mohou upisovatelé investory úplně vyříznout. Pokud k tomu dojde, mají investoři výhodu v následných nabídkách. Mohou tedy vyjednat, že se mohou účastnit až do určitého procenta.

Přednost

Piggyback práva také umožňují, aby investoři dostali přednost před akcionáři akcií mimo společnost. To znamená, že se budou moci účastnit procesu registrace, zatímco ostatní jsou vyloučeni.

souhrn

Existují dvě hlavní kategorie registračních práv: poptávka a práva na zádech. Díky právům na registraci poptávky mají investoři právo přinutit společnost k registraci akcií u SEC. Po registraci mohou akcionáři poté prodat své akcie externím investorům a opustit společnost.

Naopak práva na zádech umožňují investorům zaregistrovat jakékoli neregistrované akcie, které vlastní, ale pouze v případě, že proces zahájí společnost nebo jiný akcionář. V takovém případě investoři nemají takovou moc jako investoři s právy registrace poptávky.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další finanční zdroje velmi užitečné:

  • Zákon Glass-Steagall Act Glass-Steagall Act Glass-Steagall Act, známý také jako zákon o bankovnictví z roku 1933, je právní předpis, který odděluje investiční a komerční bankovnictví. Zákon přišel jako nouzová reakce na obrovská selhání bank během Velké hospodářské krize, protože se předpokládalo, že ke krachu přispěly spekulace komerčních bank.
  • Počáteční veřejná nabídka (IPO) Počáteční veřejná nabídka (IPO) Počáteční veřejná nabídka (IPO) je první prodej akcií vydaných společností veřejnosti. Před IPO je společnost považována za soukromou společnost, obvykle s malým počtem investorů (zakladatelé, přátelé, rodinní a obchodní investoři, jako jsou investoři rizikového kapitálu nebo andělští investoři). Zjistěte, co je to IPO
  • Vlastní kapitál akcionářů Vlastní kapitál akcionářů Vlastní kapitál akcionářů (také známý jako vlastní kapitál akcionářů) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - pasiva
  • Upisování Upisování V investičním bankovnictví je upisování proces, při kterém banka získává kapitál pro klienta (společnost, instituci nebo vládu) od investorů ve formě majetkových nebo dluhových cenných papírů. Cílem tohoto článku je poskytnout čtenářům lepší pochopení procesu získávání nebo upisování kapitálu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found