Oceňování komodit - přehled, cenové metody, proces

Oceňování komodit je proces odvozování skutečné hodnoty komodity za optimálních tržních podmínek. Na dokonale konkurenčním volném trhu odráží cena komodity skutečnou hodnotu tohoto zboží. Oceňování komodit se řídí klasickým ekonomickým principem dosažení ceny studiem průniku křivek poptávky a nabídky zboží, kterému se také říká bod zvratu Bod zvratu (BEP) Bod zvratu (BEP) je pojem v účetnictví, který odkazuje na situaci, kdy byly výnosy a náklady společnosti v konkrétním účetním období stejné. Znamená to, že pro společnost neexistovaly žádné čisté zisky ani žádné čisté ztráty - „zlomil se dokonce“. BEP může také odkazovat na výnosy, kterých je třeba dosáhnout, aby se nahradily vzniklé výdaje.

Oceňování komodit

souhrn

  • Oceňování komodit je proces odvozování skutečné hodnoty komodity za optimálních tržních podmínek.
  • Oceňování komodit se řídí klasickým ekonomickým principem dosažení ceny studiem průniku křivek poptávky a nabídky zboží, kterému se také říká bod zvratu.
  • Vzhledem k tomu, že se komoditní trhy do značné míry spoléhají na vzorce poptávky a nabídky, je očekávání budoucích cenových pohybů uvedených komodit jediným způsobem, jak může investor těžit ze spekulací.

Metody stanovení cen

Vzhledem k tomu, že se komoditní trhy do značné míry spoléhají na poptávku a nabídku Nabídka a poptávka Zákony nabídky a poptávky jsou mikroekonomické koncepty, které uvádějí, že na účinných trzích se množství dodávaného zboží a požadované množství tohoto zboží navzájem rovná. Cena tohoto zboží je také určena bodem, ve kterém jsou nabídka a poptávka stejné. předvídání budoucích cenových pohybů uvedených komodit je jediným způsobem, jak může investor těžit ze spekulací. Většina investic na komoditních trzích probíhá prostřednictvím budoucích kontraktů. Jedná se o derivátové nástroje, u nichž jsou držitelé povinni koupit nebo prodat určitý produkt za stanovenou cenu a budoucí datum. Zde se ceny komodit sjednávají předběžně, tj. Před dodáním dotyčného zboží.

Proto při sjednávání ceny za konkrétní komoditu existuje obrovské riziko, protože spotová cena Spotová cena Spotová cena je aktuální tržní cena cenného papíru, měny nebo komodity, které lze koupit / prodat k okamžitému vypořádání. Jinými slovy, jedná se o cenu, za kterou prodejci a kupující oceňují aktivum právě teď. nebo skutečná tržní cena se nemusí rovnat ceně podle smlouvy. Kupující může být zajištěn proti nepříznivým cenovým pohybům z důvodu povinnosti prodejce splnit podmínky smlouvy. Prodejce však může v případě pozitivního cenového pohybu v budoucnu ztratit. Níže uvádíme několik způsobů, jak určit cenu komodity:

1. Pevná cena

U metody pevné ceny je předem rozhodnuto o ceně komodity v den dodání. To znamená, že bez ohledu na skutečnou tržní hodnotu nebo spotovou cenu komodity v den dodání jsou obě strany smluvně povinny obchodovat za pevnou cenu.

Tato praxe zajišťuje, že jsou obě strany chráněny před negativními cenovými pohyby, ale omezuje návratnost v případě pozitivních cenových pohybů. V určitých případech mohou zúčastněné strany rovněž souhlasit s pravidelnou revizí pevné ceny.

2. Cena podlahy a stropu

U metody ceny podlahy a stropu je stanoven strop pro maximální (stropní cenu) a minimální (minimální cenu) možnou cenu produktu. Cenové okno poskytuje flexibilitu oběma stranám.

Pokud tržní cena v den dodání spadne do okna, pak se tato spotová cena stane cenou. Naopak, pokud dojde k velkému cenovému pohybu, mohou si obě strany užít vyšší zisky.

3. Plovoucí cena

V metodě s pohyblivou cenou je cena komodity vypořádána sledováním cenových pohybů po delší dobu a poté zprůměrováním dostupných dat, aby se dospělo k ceně. Metoda s pohyblivou cenou je vhodnější pro dlouhodobé smlouvy na volatilních trzích. Poskytuje oběma stranám jistotu, protože se náhlé výkyvy vyrovnají.

Oceňování komodit - proces

Proces oceňování komoditní společnosti zahrnuje „normalizaci“ jejích výnosů. Znamená to průměrovat peněžní toky společnosti v čase, aby pokryly typický ekonomický cyklus. Normalizace umožňuje investorům porozumět příjmům, výnosům a peněžním tokům společnosti. Lze to provést buď výpočtem průměrné ceny komodity, po očištění o inflaci. Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). nebo dosažením spravedlivé tržní ceny nebo spotové ceny po prozkoumání poptávky a nabídky.

Alternativou pro stejné je studium futures trhů a použití tržních cen k odhadu budoucích peněžních toků společnosti. Analytici ji upřednostňují, protože je implicitně zajištěna proti riziku díky integrovanému zajišťovacímu mechanismu. Investor, který se obává o výkonnost společnosti, může nakupovat futures a uměle řídit jejich cenu.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte prosím další relevantní zdroje níže:

  • The Arbitrage Pricing Theory The Arbitrage Pricing Theory The Arbitrage Pricing Theory (APT) je teorie oceňování aktiv, která si myslí, že výnosy aktiv lze předvídat s lineárním vztahem
  • Cenné papíry spojené s komoditami Cenné papíry spojené s komoditami Cenné papíry spojené s komoditami jsou investiční nástroje nebo cenné papíry spojené s jednou nebo více cenami komodit. Na rozdíl od komodit, které majiteli neposkytují žádný příjem, cenné papíry spojené s komoditami obvykle dávají držitelům určitou výplatu.
  • Druhy trhů Druhy trhů - Dealers, Brokers, Burzy, Trhy zahrnují makléře, dealery a burzovní trhy. Každý trh funguje podle různých obchodních mechanismů, které ovlivňují likviditu a kontrolu. Různé typy trhů umožňují různé obchodní charakteristiky uvedené v této příručce
  • Průvodce po obchodování s komoditami Průvodce po tajemství obchodování s komoditami Úspěšní obchodníci s komoditami znají tajemství obchodování s komoditami a rozlišují mezi obchodováním na různých typech finančních trhů. Obchodování s komoditami se liší od obchodování s akciemi.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found