Zavěšené vs. pevné směnné kurzy - Zjistěte, jak směnné kurzy fungují

Směnné kurzy v cizí měně měří sílu jedné měny ve srovnání s jinou měnou. Silná měna je považována za měnu, která je cenná, což se projevuje při porovnávání její hodnoty s jinou měnou. Síla měny závisí na řadě faktorů, například na její inflaci. Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží během stanoveného časového období. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). úroková sazba, převládající úrokové sazby Úroková sazba Úroková sazba se týká částky účtované věřitelem dlužníkovi za jakoukoli formu zadaného dluhu, obecně vyjádřenou jako procento jistiny. ve své domovské zemi nebo stabilitě vlády, abychom jmenovali alespoň některé.

Směnné kurzy

Co jsou pevné směnné kurzy?

Fixní směnný kurz (známý také jako zlatý standard) kvantifikuje hodnoty měn pomocí stabilního referenčního bodu. Historicky bylo jako referenční bod použito zlato. Je to proto, že se jedná o cenného průvodce komoditami k tajemství obchodování s komoditami Úspěšní obchodníci s komoditami znají tajemství obchodování s komoditami a rozlišují mezi obchodováním na různých typech finančních trhů. Obchodování s komoditami se liší od obchodování s akciemi. celosvětově a jeho hodnota je méně náchylná k výkyvům úrokových sazeb. Systém vázání hodnot měn na zlato fungoval docela dobře až do poloviny 20. století.

Systém zlatého standardu na počátku 20. století fixoval hodnotu zlata na 35 USD za unci zlata, což byl referenční bod, který ostatní národy používaly pro stanovení hodnoty svých měn. Je důležité si uvědomit, že tato cena nebyla cenou komodity zlata. Soukromí investoři nemohli koupit zlato v tomto cenovém bodě. Vlády měly nad soukromými osobami výlučná práva nakupovat zlato za tuto nižší než tržní cenu, čímž se snížila volatilita měnových hodnot.

V roce 1944 USA prováděly expanzivní měnovou politiku Fiskální politika Fiskální politika označuje rozpočtovou politiku vlády, která zahrnuje vládu, která manipuluje s úrovní výdajů a daňových sazeb v ekonomice. Vláda používá tyto dva nástroje ke sledování a ovlivňování ekonomiky. Jedná se o sesterskou strategii měnové politiky. ve snaze finančně podpořit účast země na druhé světové válce. Tato politika způsobila růst inflace a vedla k tomu, že americký dolar ztratil na hodnotě poměrně rychle. Ostatní národy rychle začaly hromadit zásoby zlata, aby zabránily výkyvům ve svých vlastních měnách.

Postup se stal zcela neudržitelným kvůli kladení nerealistických požadavků na inflaci amerického dolaru. V roce 1944 byl „zlatý standard“ zrušen a byl nahrazen systémem fixovaného směnného kurzu.

Co jsou fixní směnné kurzy?

Systém vázaného směnného kurzu zahrnuje aspekty systémů s pohyblivým a pevným směnným kurzem. Menší ekonomiky, které jsou obzvláště náchylné na fluktuace měn, „naváže“ svoji měnu na jednu hlavní měnu nebo koš měn. Tyto měny se vybírají podle toho, ve které zemi má menší ekonomika velké obchodní aktivity nebo v jaké měně je denominován dluh země.

Pokud se například malý národ, který s USA hodně obchoduje, rozhodne uvázat svou měnu na americký dolar, jeho měna bude kolísat v hodnotě zhruba stejným způsobem jako USD. Tento postup eliminuje vysoké výkyvy a měna menší ekonomiky je bezpečnější investicí. Větší ekonomiky méně váhají s uzavíráním obchodních dohod s takovými měnami, protože jeho hodnota pravděpodobně nebude kolísat nad rozumnou úroveň.

Po uzavření dohod o vázaném směnném kurzu se zúčastněné země dohodnou na počátečním cílovém směnném kurzu. Rovněž je nastaven rozsah fluktuace, aby bylo možné nastínit přijatelné odchylky od cílového směnného kurzu. Uzavřené dohody o směnných kurzech je obvykle nutné několikrát přezkoumávat po celou dobu jejich životnosti, aby bylo možné přizpůsobit cílový kurz a výkyvy měnícímu se ekonomickému prostředí.

Ukázalo se, že tyto systémy snižují volatilitu měn používaných v rozvojových ekonomikách a vytvářejí tlak na vlády, aby byly více disciplinované s možnostmi měnové politiky. Tím se však otevírá možnost spekulací s investory, což může mít vliv na hodnotu měny. Systémy s fixní sazbou mohou být úplně opuštěny, jakmile slabší měna získá na síle a uvidí, jak její skutečná tržní hodnota poskočí daleko před její fixovanou hodnotu.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli článek Finance o pevných a fixovaných směnných kurzech. Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Další informace o souvisejících tématech najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Pegging Pegging Ve financích se pegging týká dvou různých akcí. Za prvé, věšák je akt spojující směnný kurz jedné měny s druhou. Ve většině zemí je běžnou praxí zavést směnný kurz jejich měny k směnnému kurzu amerického dolaru.
  • Parita kupní síly Parita kupní síly Koncept parity kupní síly (PPP) se používá k multilaterálnímu srovnání národních příjmů a životní úrovně různých zemí. Kupní síla se měří cenou konkrétního koše zboží a služeb. Parita mezi dvěma zeměmi tedy znamená, že jednotka měny v jedné zemi bude nakupovat
  • Obchodně vážený směnný kurz Obchodně vážený směnný kurz Obchodně vážený směnný kurz je komplexní měřítko směnného kurzu dané země. Měří sílu měny váženou objemem obchodu s jinými zeměmi.
  • Měnový kříž USA / CAD USD / Měnový kříž USD Měnový pár USD / CAD představuje kótovaný kurz pro směnu USA za CAD, neboli kolik kanadských dolarů dostane jeden za americký dolar. Například kurz USD / CAD 1,25 znamená, že 1 americký dolar odpovídá 1,25 kanadskému dolaru. Směnný kurz USD / CAD je ovlivněn ekonomickými a politickými silami na obou stranách

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found