Likvidační hodnota - výnosy přijaté z procesu rychlého prodeje

Likvidační hodnota je odhad konečné hodnoty, kterou obdrží držitel finančních nástrojů při prodeji aktiva, obvykle v procesu rychlého prodeje. Podnik je obvykle likvidován jako součást procesu bankrotu a hmotný majetek je rychle prodán, často za haléře za dolar, za extrémně nízké procento jejich původních nákladů.

Likvidační hodnota

V jiném kontextu, když se investor rozhodne opustit ziskový podnik, je hodnota akcií při jeho uvedení do prodeje rovněž považována za likvidační hodnotu.

Na co se používá hodnota likvidace?

Výpočet likvidační hodnoty se používá při oceňování finančních nástrojů k simulaci nejhoršího scénáře v případě bankrotu společnosti nebo podniku. Používá se také tehdy, když zdravá společnost zvažuje, že podstoupí fúzi, nabídne se k prodeji nebo požádá o úvěr od svých investorů nebo dlužníků.

Jak vypočítat hodnotu likvidace

Likvidační hodnotu lze vypočítat odstraněním hodnoty všech aktiv a pasiv společnosti z její finanční zprávy. Odečtením závazků od aktiv získá investor investiční hodnotu.

Při práci s výpočty likvidační hodnoty by měl investor vyloučit nehmotná aktiva, jako je goodwill, uznání značky a duševní vlastnictví.

Příklad výpočtu:

Společnost Unlimited Ltd. kótovala na burze tržní kapitalizaci ve výši 500 milionů USD. Společnost rovněž vykázala závazky v celkové výši 150 milionů USD a účetní hodnota 400 milionů USD. Odhadce odhaduje hodnotu aktiv společnosti na aukčním trhu na 380 milionů USD.

Likvidační hodnota společnosti Unlimited Ltd. je 230 milionů USD, zjištěno odečtením závazků ve výši 150 milionů USD od 380 milionů USD v hodnotě aukce.

Stáhněte si šablonu zdarma

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu hned teď!

Nedávný příklad

Společnost Sears Canada, zasažená tvrdou konkurencí pro mezinárodní obchodní domy, nedávno obdržela souhlas soudu s likvidací jejích aktiv. Tento krok přichází jako poslední možnost ke splacení věřitelů poté, co společnost ukončila svoji činnost. Vzhledem k rychlému prodeji aktiv (včetně inventáře) za velmi nízké ceny zbývá zjistit, zda budou věřitelé uzdraveni vcelku nebo ne.

Podle článku CBC, na který se odkazuje výše, „předseda společnosti Brandon Stranzl se pokoušel sestavit nabídku, aby udržel společnost v chodu, zatímco se restrukturalizovala, ale tyto snahy se neuskutečnily do plánu, který by umožnil pokračování řetězce…“ Jsem spokojen, že neexistuje žádná jiná schůdná alternativa, “řekl soudce Glenn Hainey.“

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli tuto příručku. Posláním Finance je pomáhat vám rozvíjet svou kariéru a stát se světovým finančním modelářem. Chcete-li se dál učit a rozvíjet svou znalostní základnu, prozkoumejte níže tyto další relevantní zdroje:

  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a předchozí transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích
  • Jak ocenit soukromou společnost Ocenění soukromé společnosti 3 techniky pro oceňování soukromé společnosti - naučte se oceňovat firmu, i když je soukromá a s omezenými informacemi. Tato příručka poskytuje příklady včetně srovnatelné analýzy společností, analýzy diskontovaných peněžních toků a první chicagské metody. Zjistěte, jak si profesionálové cení podnikání
  • Průvodce finančním modelováním Průvodce finančním modelováním zdarma Tato příručka pro finanční modelování zahrnuje tipy a osvědčené postupy aplikace Excel týkající se předpokladů, ovladačů, prognóz, propojení těchto tří výroků, analýzy DCF a dalších
  • Všechny zdroje ocenění Oceňování Oceňování se týká procesu stanovení současné hodnoty společnosti nebo aktiva. Toho lze dosáhnout pomocí řady technik. Analytici, kteří chtějí

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found