Dovednosti ve tvaru T - přehled, historie, další typy dovedností

Dovednosti ve tvaru písmene T odkazují na speciální typ vlastností, díky nimž je zaměstnanec cenný. Jednotlivec ve tvaru T má vynikající znalosti a dovednosti v konkrétních oblastech a umí dobře spolupracovat s ostatními. Existují různé typy zaměstnanců, označované jako „já“, „T“ a „X“. Nejžádanějším typem zaměstnance je často T.

Dovednosti ve tvaru písmene T

Jedinec ve tvaru T je metafora; těžce ji využívají náboráři nebo společnosti, které chtějí najmout silné zaměstnance. Jedná se o odkaz na uchazeče, kteří mají nejžádanější dovednosti. Svislá čára na osobě ve tvaru T představuje jedinečné schopnosti a dovednosti jednotlivce a to, jak hluboko jeho znalosti souvisí s těmito schopnostmi a dovednostmi. Vodorovná čára představuje schopnost člověka využívat uvedené dovednosti a schopnosti ke spolupráci Interpersonální inteligence Interpersonální inteligence označuje schopnost člověka dobře se stýkat s lidmi a řídit vztahy. Umožňuje lidem pochopit potřeby a motivaci lidí kolem nich, což pomáhá posílit jejich celkový vliv. Lidé s mezilidskou inteligencí s ostatními v různých oblastech odbornosti.

Souhrn:

  • Dovednosti ve tvaru T - nebo osoba ve tvaru T - je odkaz na vlastnosti, díky nimž je zaměstnanec cenný; mají vynikající znalosti a dovednosti v konkrétních oblastech a dokážou dobře spolupracovat s ostatními.
  • Termín byl poprvé použit interně ve společnosti McKinsey & Company; popularizoval ho David Guest a generální ředitel IDEO Tim Brown.
  • Spolu s dovednostmi ve tvaru T existují dovednosti ve tvaru X (což znamená, že jednotlivec je dobrým kandidátem na manažera) a dovednosti ve tvaru I (což znamená, že jednotlivec má určité znalosti / dovednosti v určité oblasti, ale nezvládl schopnost spolupracovat ).

Historie dovedností ve tvaru písmene T.

První „oficiální“ odkaz na dovednosti ve tvaru písmene T, nebo osobu ve tvaru písmene T, uvedl David Guest již v roce 1991. Koncept získal skutečnou popularitu poté, co tuto myšlenku při pohledu podpořil generální ředitel společnosti IDEO Design Consultancy Tim Tim Brown. nad životopisy uchazečů. Brownův nápad? Použití hledání dovedností ve tvaru T / osoba ve tvaru T pomáhá budovat ty nejlepší interdisciplinární týmy ve společnosti. To zase vede k silnější, efektivnější a potenciálně průkopnické společnosti.

Historicky vzato však lze termín člověk ve tvaru písmene T datovat do 80. let. V té době společnost McKinsey & Company tento termín široce používala na interních dokumentech a publikacích, které byly viděny primárně vrcholovým vedením. Tento výraz odkazoval na myšlenku, že muž ve tvaru písmene T (který do té doby zahrnoval také ženy) je ideální pro nábor jako zaměstnanec a měl by být hledán také z hlediska konzultantů a partnerů, se kterými se společnost rozhodla pracovat.

Výhody pronájmu jednotlivců ve tvaru T.

Zaměstnávání profesionálů ve tvaru T je pro společnost přínosné. Se svými základními dovednostmi a schopností rychle se učit věci vynikají zaměstnanci ve tvaru T ve svých hlavních povinnostech, ale mohou také efektivně plnit další úkoly. Tímto způsobem přispívají k růstu podnikání jako celku. Konkrétně nabízejí následující výhody:

1. Lepší komunikační a kooperační dovednosti

Jednotlivci ve tvaru T jsou schopni jednat s jinými lidmi a porozumět jejich potřebám jako celku, protože mají schopnost diskutovat o záležitostech napříč celou společností. Chápou, jak fungují ostatní lidé, a důvody, proč věci dělají určitým způsobem.

2. Flexibilita

Zatímco zaměstnanci ve tvaru T mohou uvádět hlavní odborné znalosti nebo primární pracovní oblast, stále mohou nabízet své dovednosti dalším prioritním oblastem, které mohou vyžadovat jejich pomoc. Jsou dostatečně flexibilní, aby převzali nové úkoly a pomohli ostatním členům svého týmu zajistit, aby byly splněny celkové cíle a cíle.

3. Tvrdé a měkké dovednosti

Kromě tvrdých dovedností, jako jsou dovednosti v oblasti designu nebo programování, mají zaměstnanci ve tvaru T také měkké dovednosti, jako je vytváření sítí a kritické myšlení, což z nich dělá kompletní balíček.

Kdo jsou jednotlivci ve tvaru X a I?

Jedinec ve tvaru písmene T je jen jeden typ. Dalšími nejčastěji zmiňovanými typy jsou lidé ve tvaru X a I.

Jednotlivec ve tvaru X označuje typ člověka, který umí pracovat v různých oblastech. Tento termín se používá k přímému označení těch zaměstnanců, kteří jsou vynikajícím materiálem pro manažery. Několik ramen X představuje osobu s dobrými mezilidskými dovednostmi Mezilidské dovednosti Mezilidské dovednosti jsou dovednosti potřebné k efektivní komunikaci, interakci a práci s jednotlivci a skupinami. Lidé s dobrými mezilidskými dovednostmi jsou silnými verbálními i neverbálními komunikátory a jsou často považováni za „dobré s lidmi“. a může pracovat s různými lidmi v různých průmyslových odvětvích nebo oblastech společnosti. Poté jsou schopni spojit takové různé skupiny dohromady (označené průřezem X), aby mohli efektivně spolupracovat.

Jedinec ve tvaru I je podobný osobě ve tvaru písmene T; chybí však v jedné konkrétní oblasti. Jedinec ve tvaru I má hluboké znalosti a dovednosti v dané aréně. Nezkoušeli nebo nebyli úspěšní v aplikaci uvedených znalostí nebo dovedností do jiných oblastí. Hloubka zkušeností je cenná, ale dobře zaoblený a velmi vyhledávaný zaměstnanec může své dovednosti využít v různých oblastech.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Emoční inteligence Emoční inteligence Emoční inteligence, známá také jako emoční kvocient (EQ), je schopnost zvládat své emoce a emoce ostatních. Pro vedoucí firmy je vysoké EQ nezbytné pro úspěch. Tato příručka se zabývá pěti prvky emoční inteligence a jejich významem pro charakterizaci úspěšného vůdce. EQ vs IQ
  • Teorie vedení Teorie vedení Teorie vedení jsou myšlenkové směry, které vysvětlují, jak a proč se někteří jednotlivci stávají vůdci. Teorie zdůrazňují rysy a chování, které si jednotlivci mohou osvojit pro posílení svých vůdčích schopností.
  • Manažerské dovednosti Manažerské dovednosti Manažerské dovednosti lze definovat jako určité atributy nebo schopnosti, které by měl mít manažer, aby mohl plnit konkrétní úkoly v
  • Sítě a budování vztahů (část 1) Sítě a budování vztahů (část 1) Tento článek je součástí řady užitečných tipů, které vám pomohou dosáhnout úspěchu při vytváření sítí v rámci vaší společnosti. Síťování hraje důležitou roli v našem profesionálním životě, počínaje hledáním zaměstnání, pokračováním ve vstupu do společnosti a prací ve společnosti, až po postup v kariéře.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found