Zástavní právo - definice, konsensuální a nedobrovolná zástavní práva, příklad

Zástavní právo je zákonné právo požadovat zástavní právo k nemovitosti poskytnuté vlastníkem nemovitosti věřiteli. Obvykle se používá jako záruka za nějakou právní povinnost, jako je splácení půjčky.

Zástavní právo

Jinými slovy, zástavní právo zajišťuje, že věřitel získá právo na nemovitost, pokud dlužník neplní své právní a / nebo finanční závazky. Poskytovatel (vlastník nemovitosti) se nazývá zástavní právo, zatímco strana, která zástavní právo přijímá, se označuje jako zástavní právo nebo držitel zástavního práva.

Druhy zástavních práv

1. Konsensuální

Konsenzuální zádržná práva jsou vytvářena smluvními závazky mezi zúčastněnými stranami. Nejběžnějším příkladem jsou půjčky získané na nákup nemovitostí. Nemovitosti Nemovitosti jsou nemovitosti, které se skládají z pozemků a vylepšení, mezi něž patří budovy, příslušenství, silnice, stavby a inženýrské sítě. Vlastnická práva udělují vlastnické právo k půdě, vylepšením a přírodním zdrojům, jako jsou minerály, rostliny, zvířata, voda atd., Nebo osobní majetek (movitý majetek). Mohou to být hypotéky Hypotéka Hypotéka je úvěr - poskytnutý hypotečním věřitelem nebo bankou - který umožňuje jednotlivci koupit si dům. I když je možné si půjčit na pokrytí všech nákladů na bydlení, je častější zajistit si půjčku ve výši přibližně 80% hodnoty domu. nebo půjčky na auto.

2. Bez souhlasu

Záložní práva bez souhlasu vyplývají ze zákonného nebo obecného práva. Nejpozoruhodnějším příkladem je daňové zádržné právo, které je ukládáno zákonem proti majetku daňového poplatníka. Pokud daňový poplatník nezaplatí daně dlužné vládě, může daňová agentura zabavit svůj skutečný nebo osobní majetek ve výši zástavního práva.

Příklad zástavního práva

John chce koupit nový dům. Aby si nákup mohl dovolit, půjčí si od ABC Bank 300 000 $. Banka chce zaručit splácení úvěru a vyžaduje, aby John poskytl dům jako záruku za půjčku.

Banka ukládá dokumenty vládní agentuře požadované k registraci zástavního práva. Po dokončení procesu se banka stane držitelem kolaterálu poskytnutého Johnem (v tomto případě John's house).

Pokud John není schopen splnit své finanční závazky podle hypoteční smlouvy s ABC Bank, převezme banka majetek a bude schopna jej prodat, aby splnila úvěrovou povinnost.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Zajištění Zajištění Zajištění je aktivum nebo majetek, který fyzická nebo právnická osoba nabízí věřiteli jako zajištění půjčky. Používá se jako způsob získání půjčky, který slouží jako ochrana před možnou ztrátou pro věřitele, pokud by dlužník neplnil své platby.
  • Harmonogram dluhu Harmonogram dluhu Harmonogram dluhu stanoví veškerý dluh, který má podnik v harmonogramu, na základě jeho splatnosti a úrokové sazby. Ve finančním modelování toky úrokových nákladů
  • Záruka Záruka Záruka je právní příslib třetí strany (ručitele) k pokrytí dluhu dlužníka nebo jiných typů odpovědnosti v případě selhání dlužníka. Půjčky zaručené třetí stranou se nazývají zaručené půjčky.
  • Smlouva o půjčce Smlouva o půjčce Smlouva o půjčce je dohoda stanovující podmínky úvěrových smluv mezi dlužníkem a věřitelem. Dohoda dává věřitelům prostor při poskytování splátek půjček a zároveň chrání jejich úvěrovou pozici. Obdobně kvůli transparentnosti předpisů dostávají dlužníci jasná očekávání

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found