Nákup na okraji - využití páky k nákupu akcií a investování

Obchodování s marží nebo nákup na marži znamená nabídnout kolaterál, obvykle u vašeho makléře, k vypůjčení prostředků na nákup cenných papírů. Na skladě Na skladě Co je na skladě? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně. , to může také znamenat nákup na marži využitím části zisků z otevřeného obchodu na pozicích ve vašem portfoliu k nákupu dalších akcií.

Tato praxe umožňuje investorům získat větší expozici vůči většímu počtu cenných papírů, než by jinak mohli vlastnit pouze s hotovostí. Investor však bude muset nejprve otevřít maržový účet u brokera, aby mohl obchodovat s marží.

obrázek nákupu na marži

Příklad nákupu na marži

Makléř posoudí investora z hlediska jeho bonity a rizika. Po posouzení broker nastaví požadavek „počáteční marže“ a „udržovací marži“.

Počáteční marže se bude lišit v závislosti na obchodovaném nástroji. Pokud broker nastaví počáteční marži 50% pro jednu pozici lotu @ 100 $ AAPL, pak investor potřebuje 50% krát 100 $ za akcii krát 100 akcií za lotu, nebo marži 5 000 $ na své portfolio, aby si koupil jednu standardní pozici lotu. Alternativně může u makléře umístit kolaterál v hodnotě 5 000 $, který tuto marži zaručí.

Udržovací marže je jako dluhová smlouva pro firmy využívající pákový efekt. Jedná se o celkovou marži potřebnou k udržení otevřených pozic. Pokud broker nastaví tuto marži na 30%, například na účtu v hodnotě 10 000 USD, musí si investor ponechat alespoň 3 000 $ v maržích. Pokud hodnota otevřených obchodních pozic investora klesne pod tuto požadovanou částku pro udržení marže, pak broker zahájí „výzvu k marži“, která vyžaduje, aby investor buď vložil více finančních prostředků, nebo zlikvidoval některé ze svých otevřených obchodních pozic, aby vyhověl s požadavkem na marži.

Výhody a rizika nákupu marže

Hlavní výhodou obchodování s marží je maximalizace potenciálního zisku prostřednictvím pákového efektu, který poskytuje obchodování s marží. Tato praxe v zásadě umožňuje investorům zvyšovat jejich portfolio nad rámec jejich skutečně dostupných finančních prostředků.

Největším rizikem je však možnost podstatných - i potenciálně zničujících - ztrát nucenou likvidací. Pokud například investor těžce nakoupí akcie, u nichž se cítí přesvědčen, že se budou zvyšovat, může jen dočasné zpomalení ceny akcií vyvolat výzvu k dodatkové úhradě, která nakonec povede k tomu, že bude investor nucen likvidovat svou pozici se ztrátou. Pokud se akcie poté posune výše, jak investor očekával, nemusí mu zbývat dostatek obchodního kapitálu, aby mohl využít výhod uptrendu. Čím vyšší je páka poskytovaná při obchodování s marží, tím vyšší je potenciální výnosný výnos - ale také vyšší rizika.

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce nákupem s marží. Chcete-li pokračovat v učení a vývoji, tyto další zdroje vám pomohou na vaší cestě:

  • Průvodce investováním pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Investice pro začátečníky v oblasti financí vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.
  • Co je akciový trh Akciový trh Akciový trh označuje veřejné trhy, které existují pro vydávání, nákup a prodej akcií, které obchodují na burze cenných papírů nebo na přepážkách. Akcie, známé také jako akcie, představují částečné vlastnictví společnosti
  • Co je to skladová zásoba Co je to skladová zásoba? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně.
  • Průvodce analytikem Trifecta eBook Finanční analytik eBook Finance je ZDARMA a je k dispozici komukoli ke stažení ve formátu PDF. Další informace o analytice, prezentaci a měkkých dovednostech. Naučte se nejlepší osvědčené postupy v oboru, abyste vyčnívali z davu a stali se světovým finančním analytikem, 141 stránek.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found