Přidružená společnost - přehled, výhody, příklad

Přidružená společnost, známá také jako přidružená společnost, je společnost, ve které významnou část akcií vlastní mateřská společnost. Část obvykle leží mezi 20% a 50%. Vlastnictví vyšší než 50% akcií ji legálně mění na dceřinou společnost. Dceřiná společnost (sub) je obchodní subjekt nebo společnost, která je plně vlastněna nebo částečně ovládána jinou společností označovanou jako mateřská nebo holdingová společnost. Vlastnictví je určeno procentem akcií držených mateřskou společností a vlastnický podíl musí činit alespoň 51%. mateřské společnosti.

Přidružená společnost

Vzhledem k tomu, že menšinový podíl (méně než 50%) nezahrnuje právo kontrolovat rozhodnutí správní rady přidružené společnosti, mateřská společnost nemá plnou pravomoc nad politikami a aspekty obchodního rozhodování přidružené společnosti.

Kdy vznikají přidružené společnosti?

Přidružené společnosti se obvykle vytvářejí v průběhu společného podniku Joint Venture (JV). Společný podnik (JV) je komerční podnik, ve kterém dvě nebo více organizací spojí své zdroje, aby získaly taktickou a strategickou výhodu na trhu. Společnosti často vstupují do společného podniku, aby prováděly konkrétní projekty. Společným podnikem může být nový projekt nebo nové hlavní podnikání, kde jedna firma koupí značné množství podílu v jiné firmě, aby vytvořila větší organizaci se synergiemi. Mohou být také vytvořeny, když se velká organizace snaží diverzifikovat a / nebo expandovat a investovat do menší společnosti, aniž by z ní byla dceřiná společnost (tj. Nákup mezi 20% a 50% akcií).

Na rozdíl od dceřiné společnosti nemusí být účetní závěrka přidružené společnosti konsolidována s účetní závěrkou její mateřské společnosti nebo mateřských společností.

Výhody

  • Investice do přidružených společností umožňují větším společnostem rozšířit své operace nebo vstoupit na nové trhy.
  • Sdružení může sloužit jako obezřetná investiční možnost, zejména pro společnosti, které chtějí koupit většinový podíl v jiném podniku, zejména v konkurenci.
  • Mateřská i přidružená společnost mohou využívat stabilní finanční podporu, výzkum a technologický pokrok a vylepšené výrobní kapacity.
  • Přidružená společnost pomáhá zvyšovat ziskovost a celkovou hodnotu mateřské společnosti.

Praktický příklad

Berkshire Hathaway, konglomerátní holdingová společnost, drží významné menšinové podíly ve více organizacích. Vlastní 17,6% společností American Express a 26,7% společnosti Kraft Heinz Company. Z právního hlediska to znamená, že tyto společnosti jsou přidruženými společnostmi společnosti Berkshire Hathaway.

Obavy investorů

Příliš složitá struktura přidružených společností má tendenci čerpat kritiku ze strany investorů a regulačních orgánů, zejména ve vztahu ke skutečné finanční situaci podniků. V některých případech vícevrstvá podniková struktura umožňuje mateřské společnosti odklonit prostředky nebo prát peníze prostřednictvím investic nebo půjček přidružené společnosti.

Kromě toho mohou mateřské společnosti zakoupit podíl v zahraničních přidružených společnostech, aby zajistily daňové výhody a vyhnuly se velkým daňovým účtům. V ostatních případech mateřský podnik neposkytne věrný a přesný obraz o finanční situaci přidruženého podniku, čímž zkreslí celkové finanční údaje celé skupiny.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Conglomerate Conglomerate Conglomerate je jedna velmi velká společnost nebo společnost složená z několika sloučených společností, která je tvořena buď převzetím, nebo fúzí. Ve většině případů konglomerát dodává různé zboží a služby, které nemusí nutně souviset.
  • Nadnárodní korporace Nadnárodní korporace Nadnárodní korporace je společnost, která působí ve své domovské zemi i v dalších zemích po celém světě. Udržuje centrální kancelář
  • Menšinový podíl Menšinový podíl Menšinový podíl označuje podíl ve společnosti, který představuje méně než 50% celkových akcií, pokud jde o hlasovací práva. Menšinoví investoři v zásadě nevykonávají kontrolu nad společností prostřednictvím hlasování, což jim ponechává malý vliv na celkový rozhodovací proces.
  • Akciová opce Akciová opce Akciová opce je smlouva mezi dvěma stranami, která dává kupujícímu právo koupit nebo prodat podkladové akcie za předem stanovenou cenu a ve stanoveném časovém období. Prodejci opce na akcie se říká zapisovatel opce, kde se prodávajícímu vyplácí prémie ze smlouvy zakoupené kupujícím opce na akcie.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found