Ztráta výchozí hodnoty (LGD) - definice, příklad, scénáře

Ztráta, kterou banka nebo věřitel utrpí, když dlužník splácí úvěr (nezaplatí), se nazývá ztráta v prodlení. Hodnota LGD je často vyjádřena v procentech.

Ztráta vzhledem k selhání

Během hospodářského útlumu Ekonomická deprese Ekonomická deprese je událost, kdy je ekonomika ve stavu finančních otřesů, často je výsledkem období negativní aktivity založené na míře hrubého domácího produktu (HDP) země. Je to mnohem horší než recese, s výrazným poklesem HDP, a obvykle trvá mnoho let. , jednotlivci a společnosti trpí důsledky stagnující ekonomiky. Vede to k pádu mnoha společností napříč různými odvětvími a velmi často nejsou schopny splácet půjčky půjčené od banky.

Ilustrativní příklad ztráty při selhání

John chce koupit pozemek v hodnotě 1,9 milionu dolarů. K financování nákupu si půjčil 1 milion dolarů od místní banky. Jako zástavu používá pozemek. Zajištění Zajištění je aktivum nebo majetek, který jednotlivec nebo entita nabízí věřiteli jako záruku za půjčku. Používá se jako způsob získání půjčky, který slouží jako ochrana před možnou ztrátou pro věřitele, pokud by dlužník neplnil své platby. za půjčku. Před zapůjčením peněz Johnovi se banka podívá na jeho úvěrovou historii a před schválením půjčky provede náležitou péči. Zajistí, aby John nesplácel předchozí půjčky a vydělal dostatečný příjem na splacení půjčky.

Avšak pět měsíců poté, co banka půjčí Johnovi peníze, ztratí práci a není schopen splácet půjčku, protože neexistuje žádný zdroj příjmů. V důsledku toho musí úvěr splácet. Jak je uvedeno ve smlouvě o půjčce, banka převezme vlastnictví půdy John's a pokusí se ji prodat, aby získala zpět částku půjčky.

Poté kvůli majetkovým omezením a nedostatku infrastruktury v oblasti hodnota nemovitosti klesne pod tržní hodnotu. Banka není schopna prodat pozemek za celkovou částku půjčky a pozemek se prodává pouze za 800 000 USD. Ztráta v případě selhání je celková výše ztráty, kterou banka utrpí v důsledku Johnova nesplácení půjčky. Vypočítává se jako:

Celková ztráta = 1 000 000 - 800 000 = 200 000 $

Ztráta vzhledem k selhání = (200 000/1 000 000) * 100 = 20%

Výchozí nastavení půjčky

Když společnost nesplácí úvěr, může se stát jedna ze dvou věcí:

  1. Společnost se zotavuje sama, bez zásahu banky; nebo
  2. Aktiva společnosti je třeba prodat, aby bylo možné získat peníze zpět

Existují dva extrémy, které mohou nastat, když společnost nesplácí úvěr. Kromě toho může také nastat scénář mezi.

1. Úplné zotavení

Když společnost dojde k prodlení, dostane 90 dní na to, aby se vzpamatovala ze své finanční situace a splatila půjčku. Někdy se společnosti mohou zotavit bez zásahu banky.

2. Prodej aktiv

K takovému scénáři nedojde, pokud společnost nebude čelit bankrotu a nezbude mu nic jiného, ​​než prodat svá aktiva k vypořádání půjčky. Dělá se to po uplynutí lhůty 90 dnů po splatnosti. Za účelem vrácení částky půjčky lze prodat dva typy aktiv. Obsahují kolaterální aktiva a odpojená aktiva.

  • Zajišťovací aktiva se týkají aktiv, která společnost dříve zastavila u banky, když byly peníze původně vypůjčeny. Banky požadují od zákazníka kolaterál, protože aktiva nebo cenné papíry mohou být prodány v případě, že společnost (dlužník) nesplní svůj úvěr. Zastavená aktiva mohou být prodána za účelem vrácení peněz zapůjčených bankou.
  • Nezatížená aktiva jsou aktiva, která společnost vlastní, ale nebyla poskytnuta jako zástava bance při čerpání úvěru. Výtěžek z prodeje těchto aktiv bude věnován věřitelům v pořadí podle toho, jak dlouho platba zůstala nesplacená.

3. Mezi scénáři

Ve většině případů banka identifikuje úvěrové riziko. Úvěrové riziko Úvěrové riziko je riziko ztráty, ke kterému může dojít v případě, že některá strana nedodrží podmínky jakékoli finanční smlouvy, zejména společnosti, než dojde k jejímu selhání. půjčka. V tuto chvíli banka kontaktuje společnost, aby provedla opatření a zajistila vyplacení zbývající částky z úvěru. Pokud to není možné, banka zváží další alternativy, například osvobození společnosti od splácení úroků nebo restrukturalizaci stávající smlouvy o půjčce tak, aby společnost platila nižší úrokové sazby.

Alternativně může banka půjčku prodat jinému subjektu. K tomuto mezičlánku dochází, když se banka domnívá, že se společnost může vzpamatovat ze své současné finanční situace. Scénář se obvykle provádí spolu s prodejem aktiv společnosti. Část půjčky je splacena prodejem aktiv, zatímco druhá část je splácena restrukturalizací smlouvy o půjčce Smlouva o půjčce Smlouva o půjčce je smlouva, která stanoví podmínky úvěrové politiky mezi dlužníkem a věřitelem. Dohoda dává věřitelům prostor při poskytování splátek půjček a zároveň chrání jejich úvěrovou pozici. Obdobně kvůli transparentnosti předpisů dostávají dlužníci jasná očekávání.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Dluhová kapacita Dluhová kapacita Dluhová kapacita se týká celkové výše dluhu, který může podnik vzniknout a splatit podle podmínek smlouvy o dluhu.
  • Prémie za riziko selhání Pojistné za riziko selhání Pojistné za riziko selhání je ve skutečnosti rozdíl mezi úrokovou sazbou dluhového nástroje a bezrizikovou sazbou. Riziková prémie za selhání existuje, aby kompenzovala investory za pravděpodobnost, že účetní jednotka nesplní svůj dluh.
  • Pravděpodobnost selhání Pravděpodobnost selhání Pravděpodobnost selhání (PD) je pravděpodobnost selhání dlužníka při splácení půjčky a používá se k výpočtu očekávané ztráty z investice.
  • Míra obnovy Míra obnovy Míra obnovy, běžně používaná při řízení úvěrového rizika, se vztahuje k částce získané při selhání úvěru. Jinými slovy, míra vymáhání je částka, vyjádřená v procentech, získaná z půjčky, když dlužník není schopen uhradit celou nesplacenou částku. Vyšší sazba je vždy žádoucí.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found