Tržní riziko - přehled, typy a způsoby, jak je zmírnit

Termín tržní riziko, známý také jako systematické riziko, označuje nejistotu spojenou s jakýmkoli investičním rozhodnutím. Cenová volatilita často vzniká v důsledku neočekávaných výkyvů faktorů, které běžně ovlivňují celý finanční trh.

Tržní riziko

Systematické riziko není konkrétně spojeno se společností nebo odvětvím, do kterého je investováno; místo toho je to závislé na výkonu celého trhu. Je tedy nutné, aby investor sledoval různé makro proměnné spojené s finančním trhem, jako je inflace Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží po stanovenou dobu. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). , úrokové sazby, situace platební bilance, fiskální deficity, geopolitické faktory atd.

souhrn

  • Termín tržní riziko, známý také jako systematické riziko, označuje nejistotu spojenou s jakýmkoli investičním rozhodnutím.
  • Mezi různé typy tržních rizik patří úrokové riziko, komoditní riziko, měnové riziko, riziko země.
  • Profesionální analytici používají k identifikaci potenciálních ztrát pomocí statistického řízení rizik metody jako modelování Value at Risk (VaR) a koeficient beta.

Různé typy tržního rizika

1. Úrokové riziko

Úrokové riziko vyplývá z neočekávaných výkyvů úrokových sazeb v důsledku měnověpolitických opatření přijatých centrální bankou Federální rezervní systém (Fed) Federální rezervní systém je centrální bankou Spojených států a je finančním orgánem největší světové tržní ekonomiky. . . Výnosy nabízené na cenných papírech na všech trzích se musí z dlouhodobého hlediska vyrovnat úpravou tržní poptávky a nabídky nástroje. Zvýšení sazeb by tedy způsobilo pokles ceny cenného papíru. Je primárně spojena s cennými papíry s pevným výnosem.

Například: Zvažte situaci, kdy státní dluhopis nabízí výplatu fixního kupónu ve výši 6% p.a. na hodnotě jistiny. Nyní, pokud tržní úroková sazba vzroste na 8%, poptávka po 6% dluhopisu po poklesu cen poklesne, což způsobí růst výnosu (fixní - kupónová platba / tržní cena dluhopisu), dokud se nebude rovnat 8 %. Podobně pokles tržní úrokové sazby povede k neočekávanému zvýšení ceny cenného papíru.

2. Komoditní riziko

Určité komodity, jako je ropa nebo potravinářské zrno, jsou nezbytností pro jakoukoli ekonomiku a doplňují výrobní proces mnoha zboží díky jejich využití jako nepřímých vstupů. Jakákoli volatilita cen komodit stéká a ovlivňuje výkonnost celého trhu, což často způsobuje krizi na straně nabídky.

Takové šoky vedou k poklesu nejen cen akcií a dividend založených na výkonu, ale také snižují schopnost společnosti ctít hodnotu samotné jistiny.

3. Měnové riziko

Měnové riziko je známé také jako kurzové riziko. Odkazuje na možnost poklesu hodnoty výnosu připadajícího na investora v důsledku znehodnocení hodnoty domácí měny. Při realizaci mezinárodní investice se obvykle bere v úvahu riziko.

Aby se zmírnilo riziko ztráty zahraničních investic, mnoho rozvíjejících se tržních ekonomik Rozvíjející se trhy „Rozvíjející se trhy“ je pojem, který odkazuje na ekonomiku, která zažívá značný ekonomický růst a má některé, ale ne všechny, charakteristiky udržování vysoké zahraniční směnit rezervy, aby bylo zajištěno, že prodejem rezerv bude možné negovat případné odpisy.

4. Riziko země

Mnoho makro proměnných, které jsou mimo kontrolu finančního trhu, může ovlivnit úroveň návratnosti v důsledku investice. Zahrnují míru politické stability, úroveň fiskálního deficitu, náchylnost k přírodním katastrofám, regulační prostředí, snadnost podnikání atd. Při rozhodování o mezinárodních investicích je třeba vzít v úvahu míru rizika spojenou s těmito faktory.

Jak zmírnit tržní riziko

Protože riziko ovlivňuje celý trh, nelze jej diverzifikovat, aby bylo možné jej zmírnit, ale lze ho zajistit pro minimální expozici. Výsledkem je, že investoři nemusí dosáhnout očekávaného výnosu navzdory důslednému uplatňování základní a technické analýzy konkrétní investiční možnosti.

Volatilita nebo absolutní / procentní rozptyl cen se často považuje za dobré měřítko tržního rizika. Profesionální analytici také obvykle používají metody jako Value at Risk (VaR) Value at Risk (VaR) Value at Risk (VaR) odhaduje riziko investice. VaR měří potenciální ztrátu, která by mohla nastat v investičním portfoliu po určitou dobu. modelování k identifikaci potenciálních ztrát pomocí statistického řízení rizik.

Metoda VaR je standardní metodou pro hodnocení tržního rizika. Technika VaR je metoda řízení rizik, která zahrnuje použití statistik, které kvantifikují potenciální ztrátu akcií nebo portfolia, stejně jako pravděpodobnost, že dojde ke ztrátě. Ačkoli je metoda VaR široce využívána, vyžaduje určité předpoklady, které omezují její přesnost.

Koeficient beta umožňuje investorovi měřit, jak volatilní je povaha nebo tržní riziko portfolia nebo cenného papíru ve srovnání se zbytkem trhu. Používá také model oceňování kapitálových aktiv (CAPM) Model oceňování kapitálových aktiv (CAPM) Model oceňování kapitálových aktiv (CAPM) je model, který popisuje vztah mezi očekávaným výnosem a rizikem cenného papíru. Vzorec CAPM ukazuje, že návratnost cenného papíru se rovná bezrizikovému výnosu plus rizikové prémii na základě beta tohoto cenného papíru pro výpočet očekávaného výnosu aktiva.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Cena dluhopisu Cena dluhopisu Cena dluhopisů je věda výpočtu emisní ceny dluhopisu na základě kupónu, nominální hodnoty, výnosu a doby do splatnosti. Ceny dluhopisů umožňují investorům
  • Idiosynkratické riziko Idiosynkratické riziko Idiosynkratické riziko, někdy také označované jako nesystematické riziko, je inherentní riziko spojené s investováním do konkrétního aktiva - například akcie -
  • Agregovaná nabídka a poptávka Agregovaná nabídka a poptávka Agregovaná nabídka a poptávka odkazuje na koncept nabídky a poptávky, ale je aplikován v makroekonomickém měřítku. Agregovaná nabídka a agregátní poptávka jsou vyneseny proti agregované cenové hladině v zemi a agregovanému množství vyměněného zboží a služeb
  • Systémové riziko Systémové riziko Systémové riziko lze definovat jako riziko spojené s kolapsem nebo selháním společnosti, průmyslu, finanční instituce nebo celé ekonomiky. Jde o riziko závažného selhání finančního systému, kdy dojde ke krizi, když poskytovatelé kapitálu ztratí důvěru v uživatele kapitálu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found