Bílý rytíř - Poznejte roli bílého rytíře v nepřátelském převzetí

Bílý rytíř je společnost nebo jednotlivec, který získá cílovou společnost, která se blíží převzetí černým rytířem. Převzetí bílého rytíře je upřednostňovanou možností před nepřátelským převzetím černým rytířem, protože bílí rytíři dělají přátelskou akvizici Mergers Acquisitions M&A Process Tato příručka vás provede všemi kroky v procesu M&A. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme akviziční proces od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady tím, že se obecně zachová současný manažerský tým a nabídneme lepší podmínky akvizice Definitivní Kupní smlouva Definitivní kupní smlouva (DPA) je právní dokument, který zaznamenává podmínky mezi dvěma společnostmi, které uzavírají dohodu o fúzi, akvizici, odprodeji, společném podnikání nebo nějaké formě strategické aliance. Jedná se o vzájemně závaznou smlouvu a zachování hlavních obchodních operací.

Bílý rytíř

Nepřátelské převzetí

K nepřátelskému převzetí dojde, když se společnost pokusí převzít jinou společnost bez souhlasu představenstva cíle. Nepřátelské převzetí se obvykle provádí prostřednictvím:

  1. Nabyvatel kupující dostatek akcií na získání kontrolního podílu Vliv investora Úroveň vlivu investora, který společnost drží v investiční transakci, určuje způsob účtování uvedené soukromé investice. Účtování investice se liší podle úrovně kontroly, kterou má investor. v cílové společnosti.
  2. Nabyvatel přesvědčil stávající akcionáře, aby hlasovali pro představenstvo a nahradili je novým představenstvem, které je vnímavější k převzetí.

Bílý rytíř v nepřátelské situaci převzetí

Černý rytíř je spojován s nabyvatelskou společností, která se pokouší o nepřátelské převzetí cílové společnosti. Vztah mezi bílým rytířem, cílovou společností a černým rytířem je následující:

  1. Společnost A přistupuje ke společnosti B (cílová společnost) s nabídkovou nabídkou na koupi společnosti.
  2. Společnost B (cílová společnost) nabídku nabídky odmítne.
  3. Poté, co je její nabídka zamítnuta, se společnost A pokusí o nepřátelské převzetí společnosti B. Nyní je obsazena do role černého rytíře.
  4. Společnost C vidí, že společnost B (cílová společnost) prochází nepřátelským pokusem o převzetí společností A.
  5. Společnost C nabízí koupi společnosti B nabídnutím lepších podmínek převzetí a příslibem zachování současného manažerského týmu a zachování hlavní činnosti společnosti. Nyní působí jako bílý rytíř.

Převzetí bílého rytíře je upřednostňovanou možností před nepřátelským převzetím černým rytířem.

Bílý rytíř a bílý panoš

Bílý panoš je podobný bílému rytíři. Oba výrazy označují investora nebo společnost, která společnosti pomáhá odmítnout nepřátelské převzetí.

Jediný rozdíl je v tom, že bílý panoš namísto získání cílové společnosti nakupuje jen tolik akcií cílové společnosti, aby zastavil nepřátelské převzetí. Bílý panoš nemá v úmyslu převzít společnost a obvykle prodává své akcie poté, co černý rytíř opustí pokus o převzetí.

Příklad White Squire

V květnu 2016 učinila Gannett Co. nabídku na převzetí společnosti Tribune Publishing Co. Nabídka na převzetí činila 12,25 USD na akcii v hotovosti v hodnotě přibližně 820 milionů USD. Vedoucí tým společnosti Tribune nabídku odmítl a rozhodl, že cena podcenila skutečnou hodnotu společnosti a nebyla v nejlepším zájmu jejích akcionářů.

Navzdory odmítnutí jejich nabídky na převzetí Gannett uvedl, že je odhodlán pokračovat v dohodě a pokusil se o zástupný boj. Gannett vyzval akcionáře Tribune, aby na výročním zasedání Tribune zadrželi své hlasy, aby poslali představenstvu Tribune zprávu, aby jeho nabídku vážně zvážili.

V květnu 2016 investoval miliardář Patrick Soon-Shiong do společnosti Tribune 70,5 milionu dolarů. Tím se stal druhým největším akcionářem společnosti. Miliardář byl považován za bílého panoše za nákup velkého počtu akcií, aby pomohl odrazit pokus společnosti Gannett Co o převzetí.

Další zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení Bílého rytíře. Další informace o fúzích a akvizicích najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Při provádění fúzí a akvizic musí společnost uznat a přezkoumat všechny faktory a složitosti, které jdou do fúzí a akvizic. Tato příručka popisuje důležité
  • Metody oceňování Metody oceňování Při oceňování společnosti jako podniku se používají tři hlavní metody oceňování: DCF analýza, srovnatelné společnosti a precedenční transakce. Tyto metody oceňování se používají v investičním bankovnictví, kapitálovém výzkumu, soukromém kapitálu, rozvoji společností, fúzích a akvizicích, pákových odkupech a financích
  • Precedentní transakční analýza Precedentní transakční analýza Precedentní transakční analýza je metoda oceňování společnosti, kde se minulé fúze a akvizice používají k ocenění srovnatelného obchodu dnes. Tato metoda oceňování, která se běžně označuje jako „precedenty“, se používá k ocenění celého podniku v rámci fúze / akvizice, kterou analytici obvykle připravují
  • Srovnatelná firemní analýza Srovnatelná firemní analýza Jak provést srovnatelnou firemní analýzu. Tato příručka vám krok za krokem ukáže, jak vytvořit srovnatelnou analýzu společnosti („Comps“), obsahuje bezplatnou šablonu a mnoho příkladů. Comps je relativní metodika oceňování, která zkoumá poměry podobných veřejných společností a používá je k odvození hodnoty jiného podniku

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found