Politika spálené Země - definice, taktika a původ

V oblasti financí představuje politika spálené země taktiku, kterou může společnost použít k zabránění nepřátelského převzetí. Nepřátelské převzetí Nepřátelským převzetím při fúzích a akvizicích (M&A) je akvizice cílové společnosti jinou společností (dále jen „nabyvatel“) ) přímým kontaktem s akcionáři cílové společnosti, buď podáním nabídky nebo hlasováním na základě plné moci. Rozdíl mezi nepřátelským a přátelským. V zásadě se stane, že společnost zaměřená na převzetí udělá vše, co může rozumně udělat, aby se stala neatraktivní, doufejme, že odradí potenciálního nabyvatele od pokračování pokusu o převzetí.

Politika spálené Země

Taktika politiky spálené Země

Aby se cílová společnost stala méně atraktivní, může dělat řadu věcí, včetně:

  1. Likvidace nebo ukončení významně cenných aktiv a cenných papírů Obchodovatelné cenné papíry Obchodovatelné cenné papíry jsou neomezené krátkodobé finanční nástroje, které jsou vydávány buď pro majetkové cenné papíry, nebo pro dluhové cenné papíry veřejně kótované společnosti. Vydávající společnost vytváří tyto nástroje za výslovným účelem získávání finančních prostředků pro další financování obchodních aktivit a expanzi.
  2. Uzavírání dohod o splácení dluhů, jakmile bude dokončeno nepřátelské převzetí. Akviziční společnost by pak byla nucena splatit zbývající dluh, čímž by oslabila své zisky.
  3. Pokus o „spálení“ nabyvatele také pomocí taktiky „otrávené pilulky“, jako je flip-over strategie, která umožňuje akcionářům cílové společnosti nakupovat zlevněné akcie nabývající společnosti, pokud je převzetí úspěšné. Tento krok zředí hodnotu zbývajících akcií nabývající společnosti.

Původ politiky spálené Země

Termín „spálená země“ začal jako vojenský termín. V dobách války vojáci ničili cenné zboží - plodiny, budovy, cesty do měst a ven z měst - aby je zneužili nepřátelské jednotky.

Nevýhodou spálené taktiky je, že předměty a infrastruktura, které byly zničeny, již také nemohly být použity jednotkami, které je zničily.

Problémy s politikou spálené Země

Když společnost záměrně přijme opatření, aby se stala méně atraktivní, cílem je zabránit pokusu o převzetí. V případě, že politika funguje, dosáhne cílová společnost požadovaného výsledku a unikne převzetí. Implementací politiky spálené země mohou vyvstat dva hlavní problémy:

  1. Nabyvatel může stále vidět podkladovou hodnotu v cílové společnosti a stejně tak převzít převzetí, za předpokladu, že může obnovit cílovou společnost na původní hodnotu, jakmile bude v pozici vlastníka.
  2. Taktika spálené země může vést k tomu, že se cílová společnost vážně poškodí a sníží její výdělečný potenciál. Mnoho společností zaměřených na nepřátelské převzetí, které implementují taktiku spálené země, může úspěšně zabránit pokusu o převzetí, ale zjistí, že nejsou schopny se vzpamatovat ze své vlastní škody. Někteří mohou být nakonec nuceni k bankrotu Konkurz Konkurz je právní status lidského nebo nelidského subjektu (firmy nebo vládní agentury), který není schopen splatit své nesplacené dluhy věřitelům. a likvidace. Uvažujme například softwarovou společnost, která v rámci obrany proti převzetí spálené země prodala veškerá práva k prodeji části svého hlavního proprietárního softwaru konkurenci.

Závěrečné slovo

Politika spálené země je ve svém jádru konečným zoufalým úsilím společnosti zastavit nepřátelské převzetí moci. Další strategie proti převzetí jsou často lepší volbou, protože sabotují hodnotu a výdělečný potenciál cílové společnosti.

U některých společností je politika spálené země úspěšná a společnost se zotaví po neúspěchu nabídky převzetí. U zbytku však buď není zabráněno převzetí, nebo samo-sabotáž fakticky ničí společnost.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Zlatý padák Zlatý padák Zlatý padák se při fúzích a akvizicích (M&A) týká velké finanční kompenzace nebo podstatných výhod zaručených vedoucím pracovníkům společnosti při ukončení po fúzi nebo převzetí. Mezi výhody patří odstupné, peněžní bonusy a opce na akcie.
  • Greenmail Greenmail Závazek Greenmail zahrnuje nákup významného počtu akcií v cílové společnosti, hrozba nepřátelským převzetím a následné použití hrozby k vynucení
  • Poison Put Poison Put Jed je obranná strategie proti nepřátelskému převzetí moci. Zahrnuje vydání dluhopisů cílovou společností, které lze zpětně koupit před datem jejich splatnosti. Jedovatá obrana je obranný mechanismus před nabídkou a lze ji považovat za variantu strategie jedovaté pilulky.
  • Odpuzovač žraloků Odpuzovač žraloků Odpuzovač žraloků označuje opatření, která společnost používá k zamezení nepřátelských pokusů o převzetí. Opatření mohou být vyvíjena pravidelně nebo nepřetržitě

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found