Let kapitálu - přehled, dopad a způsob prevence

V ekonomii je únik kapitálu fenomén charakterizovaný velkým odlivem aktiv a / nebo kapitálu ze země v důsledku některých událostí, které mají negativní ekonomické důsledky. Hospodářská deprese Ekonomická deprese je událost, kdy je ekonomika ve stavu finanční vřavy, často je výsledkem období negativní aktivity založené na míře hrubého domácího produktu (HDP) země. Je to mnohem horší než recese, s výrazným poklesem HDP, a obvykle trvá mnoho let. do té země. Termín lze dále označovat jako rychlý výběr majetku a kapitálu z určitých regionů nebo měst v zemi. (Upozorňujeme, že únik kapitálu může zahrnovat výběr zahraničního i domácího kapitálu).

Hlavní let

Druhy úniku kapitálu

Let kapitálu může být buď právní nebo ilegální.

1. Právní

Legální únik kapitálu má obvykle formu repatriace investovaného kapitálu zahraničními investory. V tomto případě musí být odliv kapitálu řádně vykázán podle stávajících účetních standardů IFRS vs. US GAAP IFRS vs. US GAAP odkazuje na dva účetní standardy a zásady, které země ve světě dodržují ve vztahu k finančnímu výkaznictví. Více než 110 zemí se řídí Mezinárodními standardy účetního výkaznictví (IFRS), což podporuje jednotnost při přípravě finančních výkazů. a dodržovat zákony dané země.

2. Nelegální

Naopak nelegální únik kapitálu se obvykle objevuje ve formě nezákonných finančních toků (IFFS). V zásadě nezákonné finanční toky mizí ze záznamů v zemi a nevracejí se do země. Všimněte si, že nelegální odliv kapitálu je většinou spojován se zeměmi, které ukládají přísnou kontrolu kapitálu Kontrola kapitálu Řízení kapitálu jsou opatření přijatá buď vládou nebo centrální bankou ekonomiky k regulaci odlivu a přílivu zahraničního kapitálu v zemi. Přijatá opatření mohou mít formu daní, cel, omezení objemu nebo přímé legislativy. opatření.

Dopad peněžního letu

Náhlý odchod velkých peněžních částek nebo aktiv je škodlivou událostí, která má pro postiženou zemi několik negativních důsledků. Snižuje sílu ekonomiky - a vlády, protože to znamená ztrátu daňových příjmů. Rychlé odlivy kapitálu navíc snižují kupní sílu občanů v postižené zemi a hlavní aktiva mohou být znehodnocena. Nakonec může vyvolat jakýsi dominový efekt, pokud ostatní lidé zpanikaří a začnou vybírat svůj kapitál.

K úniku kapitálu může dojít jak v rozvinutých, tak v rozvojových zemích. Rozvojové země jsou však náchylnější k významnému a rychlému odlivu kapitálu kvůli méně rozvinutým politickým a soudním institucím.

Ekonomové se také obecně domnívají, že ekonomiky založené na zdrojích mohou často zaznamenat odliv kapitálu. Jedním z důvodů, které mohou tento jev vysvětlit, je vysoká míra volatility. Volatilita Volatilita je měřítkem míry fluktuací ceny cenného papíru v čase. Udává úroveň rizika spojeného se změnami ceny cenného papíru. Investoři a obchodníci vypočítávají volatilitu cenného papíru, aby mohli posoudit minulé kolísání cen přírodních zdrojů, které mohou významně ovlivnit investiční prostředí.

Důvody pro únik kapitálu

Únik kapitálu může být způsoben řadou různých událostí a také kombinací těchto událostí. Události, které mohou vést k odlivu kapitálu, lze obecně kategorizovat jako politický nebo hospodářský.

1. Politické

Důvody odlivu kapitálu z určité země se často stávají různými politickými událostmi. Například politické otřesy (včetně politické nestability a rizik občanských konfliktů) mohou otřást důvěrou investorů ohledně ekonomických vyhlídek země, což způsobí únik kapitálu.

Vládní plány navíc mohou znárodnit (tj. Zabavení soukromých aktiv a jejich kontrola nad vládou) mohou být dalším spouštěčem odlivu kapitálu. Vnímané diskriminační politiky národní vlády mohou mít za následek odliv kapitálu nebo aktiv. Ekonomická nebo vojenská agrese proti jiné zemi může vést k sankcím uvaleným jinými zeměmi, následovaným únikem kapitálu.

2. Ekonomické

Ekonomické důvody mohou také spustit únik kapitálu. Mezi tyto důvody patří výrazné zvýšení daní nebo pokles úrokových sazeb. Například poté, co francouzská vláda zavedla svou verzi daně z majetku, došlo v zemi k exodu bohatých jednotlivců a jejich soukromého kapitálu.

Únik kapitálu může být navíc spuštěn některými makroekonomickými faktory, jako jsou fluktuace směnných kurzů. Devalvace domácí měny snižuje důvěru investorů, což vede k tomu, že stahují svůj kapitál ze země.

Současně může k úniku kapitálu přispět i posun v preferencích investorů (např. Od rizikových investic k bezpečným investicím). To je zvláště běžné u rozvojových zemí, které se obecně vyznačují vysokou mírou rizika.

Jak zabránit úniku kapitálu

Škodlivé účinky úniku kapitálu způsobují, že vlády a tvůrci politik vyvíjejí účinné metody a strategie, které zabrání vzniku tohoto jevu. Jednou z metod prevence odlivu kapitálu je zavedení politik kontroly kapitálu. Instituce těchto politik kontroly kapitálu je však jednou z věcí, které mohou ve skutečnosti způsobit únik kapitálu.

Aby se zabránilo legálnímu i nelegálnímu odlivu kapitálu, musí vlády a tvůrci politik vyvinout komplexnější přístup k problému. Může to zahrnovat zřízení dobře fungujících politických a soudních institucí, které zajistí politickou stabilitu v zemi. Vláda musí rovněž provést kroky ke snížení míry korupce, která obvykle přispívá k nelegálnímu odlivu kapitálu.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Ekonomický systém Ekonomický systém Ekonomický systém je prostředek, kterým společnosti nebo vlády organizují a distribuují dostupné zdroje, služby a zboží v geografické oblasti nebo zemi. Ekonomické systémy regulují výrobní faktory, včetně kapitálu, práce, fyzických zdrojů a podnikatelů.
  • Fiskální politika Fiskální politika Fiskální politika se týká rozpočtové politiky vlády, která zahrnuje vládu, která manipuluje s úrovní výdajů a daňových sazeb v ekonomice. Vláda používá tyto dva nástroje ke sledování a ovlivňování ekonomiky. Jedná se o sesterskou strategii měnové politiky.
  • Past na likviditu Past na likviditu Past na likviditu je situace, kdy expanzivní měnová politika (zvýšení peněžní zásoby) není schopna zvyšovat úrokové sazby, a tudíž nevede k ekonomickému růstu (zvýšení produkce).
  • Socialismus vs. kapitalismus Socialismus vs. kapitalismus V ekonomice představují socialismus vs. kapitalismus protichůdné myšlenkové směry a jejich ústřední argumenty se dotýkají role vlády v ekonomice a ekonomické rovnosti mezi občany

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found