Dluhopisy - přehled, příklady státních a podnikových dluhopisů

Dluhopisy jsou cenné papíry s pevným výnosem Příručky k obchodování a investování Finance & Finance jsou navrženy jako zdroje pro samostudium, aby se naučily obchodovat svým vlastním tempem. Projděte si stovky článků o obchodování, investování a důležitých tématech, které finanční analytici mají vědět. Zjistěte více o třídách aktiv, cenách dluhopisů, riziku a výnosu, akciích a akciových trzích, ETF, hybnosti, technických, které vydávají společnosti a vlády za účelem zvýšení kapitálu. Emitent dluhopisů Emitenti dluhopisů Existují různé typy emitentů dluhopisů. Tito emitenti dluhopisů vytvářejí dluhopisy, aby si vypůjčili prostředky od držitelů dluhopisů, které mají být splaceny při splatnosti. půjčuje si kapitál od držitele dluhopisu a provádí mu fixní platby za pevnou (nebo variabilní) úrokovou sazbu po stanovené období.

Vazby

Co je to indentura?

Indenture je závazná smlouva mezi emitentem a držitelem dluhopisu, která nastiňuje vlastnosti dluhopisu. Obvykle zahrnuje:

  • Datum splatnosti
  • Data výplaty úroků
  • Ať už je to konvertibilní nebo volatelné (nebo ani jedno)
  • Pravidla a podmínky

Klíčové výrazy

Výnos / výnos do splatnosti (YTM) - Roční míra návratnosti dluhopisu drženého do splatnosti (za předpokladu, že všechny platby nebudou zpožděny).

Principal (nebo nominální hodnota) - Počáteční částka peněz investovaných do dluhopisu.

Splatnost - Datum, kdy dluhopis vyprší, kdy musí být splacena jistina držiteli dluhopisu.

Kupón sazba - Úrokové platby, které emitent provede držiteli dluhopisu. Obvykle se vyrábějí jednou za půl roku (každých šest měsíců), ale mohou se lišit.

Výchozí - Pokud jednotlivec nebo subjekt nemůže věřiteli zaplatit předem stanovenou částku úroku nebo jistiny (na základě zákonné povinnosti), může osoba nebo subjekt selhat, což dlužníkovi umožňuje požadovat splacení jeho aktiv.

Co jsou dluhopisy Par, Premium a Discount Bonds?

Par Kupónová sazba = Výnos

Sazba prémiového kupónu> Výnos

  • Investoři zaplatí prémii (vyšší cenu) za dluhopis, který nabízí vyšší kupónovou sazbu než tržní výnos.

Slevová kupónová sazba <Výnos

  • Investoři zaplatí slevu (nižší cenu) za dluhopis, který nabízí nižší kupónovou sazbu než tržní výnos.

Příklady dluhopisů

1. Společnost A vydává k 1. lednu 2018 pětileté dluhopisy, které stojí každý 100 USD a platí 5%. YTM je 6%.

Jaký je výnos?

  • Výnos do splatnosti (YTM) je 6%.

Co je hlavní?

  • Jistina je 100 $.

Jaká je splatnost?

  • 1. ledna 2023 (datum splatnosti je do pěti let od data emise).

Jaká je kupónová sazba?

  • Sazba kupónu je 5%.

2. Společnost B vydává dvouleté směnky 1. března 2018, které stojí 500 USD a platí 6%, přičemž první platba je provedena šest měsíců po datu vydání. YTM je 6%.

Která data budou držiteli dluhopisu vyplacena?

  • 1. září 2018
  • 1. března 2019
  • 1. září 2019
  • 1. března 2020

Kolik jim bude zaplaceno k jednotlivým datům?

  • 1. září 2018: 500 $ * (6% / 2) = 15 $
  • 1. března 2019: 500 $ * (6% / 2) = 15 $
  • 1. září 2019: 500 $ * (6% / 2) = 15 $
  • 1. března 2020: 500 $ * (6% / 2) + 500 $ = 515 $

* Poznámka: 6% / 2, protože kupónová sazba je roční, ale vyplácí se pololetně.

* Poznámka: Poslední platba zahrnuje jistinu.

3. Dluhopis s výnosem 5,5% nabízí 6% kupónovou sazbu. Bude cena tohoto dluhopisu vyšší nebo nižší než jistina?

  • Vyšší, protože se jedná o prémiový dluhopis (investoři za vyšší sazbu zaplatí vyšší cenu).

Státní dluhopisy

Následují příklady státem vydaných dluhopisů, které obvykle nabízejí nižší úrokovou sazbu ve srovnání s podnikovými dluhopisy.

1. Federální vládní dluhopisy

Snížený výnos je přičítán schopnosti federální vlády tisknout peníze a vybírat daňové výnosy, což výrazně snižuje jejich šanci na selhání. Dluh vlády USA je z tohoto důvodu považován za bezrizikový.

2. Pokladniční poukázky

  • Splatnost <1 rok

3. Pokladniční poukázky

  • Splatnost mezi 1-10 lety

4. Státní dluhopisy

  • Splatnost> 10 let

5. Nulová kupónová vazba

Dluhopisy s nulovým kupónem neprovádějí žádné platby kupónem, ale jsou vydávány za sníženou cenu.

6. Komunální obligace

Dluhopisy vydané místními vládami nebo státy se nazývají komunální dluhopisy. Přicházejí s větším rizikem než dluhopisy federálních vlád, ale nabízejí vyšší výnos.

Příklady státních dluhopisů

1. Kanadská vláda vydává dluhopis s výnosem 5%, který platí pouze při splatnosti. O jaký typ vazby jde?

  • Dluhopis s nulovým kupónem (diskontní dluhopis)

2. Vláda USA vydává 2% dluhopis se splatností za 3 roky a 3,5% dluhopis se splatností za 20 let. Jak se tyto dluhopisy nazývají?

  • 2% dluhopis: Pokladniční poukázka (splatnost je 1-10 let)
  • 5% dluhopis: státní dluhopis (splatnost je více než 10 let)

Korporátní dluhopisy

Korporátní dluhopisy vydávají korporace Korporace je právnická osoba vytvořená jednotlivci, akcionáři nebo akcionáři za účelem zisku. Korporace mohou uzavírat smlouvy, žalovat a být žalovány, vlastnit majetek, poukazovat federální a státní daně a půjčovat si peníze od finančních institucí. a nabídnout vyšší výnos ve srovnání se státním dluhopisem z důvodu vyššího rizika platební neschopnosti. Dluhopis s vysokým úvěrovým hodnocením zaplatí nižší úrokovou sazbu, protože úvěrová kvalita naznačuje nižší riziko selhání podniku.

1. Konvertibilní dluhopis

Společnost může vydat konvertibilní dluhopisy, které držitelům dluhopisů umožňují jejich splacení za předem stanovenou částku vlastního kapitálu. Dluhopis obvykle nabídne nižší výnos kvůli další výhodě jeho přeměny na akcie.

2. Vyvolatelná vazba

Společnost může splatné dluhopisy splatit před dosažením data splatnosti, obvykle za prémii. Může to být přínosné pro podniky působící v prostředí, kde úrokové sazby klesají, protože firma může znovu vydat dluhopisy s nižším výnosem.

3. Dluhopis investičního stupně

Dluhopis s vysokým úvěrovým hodnocením (minimálně „Baa“ od Moody’s) je považován za investiční stupeň.

4. Nevyžádané pouto

Junk bond Junk Bonds Junk Bonds, také známé jako dluhopisy s vysokým výnosem, jsou dluhopisy, které jsou ratingovými agenturami hodnoceny pod investičním stupněm (viz obrázek níže). Nevyžádané dluhopisy nesou vyšší riziko selhání než jiné dluhopisy, ale platí vyšší výnosy, aby byly atraktivní pro investory. přichází s ratingem „BB“ nebo nižším a nabízí vysoký výnos z důvodu zvýšeného rizika selhání společnosti.

Příklady podnikových dluhopisů

1. Společnost A vydává dluhopisy s vysokým úvěrovým hodnocením (nad A) a lze je převést na akcie. O jaký typ vazby jde?

  • Konvertibilní dluhopis investičního stupně

2. Společnost B zaznamenává klesající trend úrokových sazeb a rozhodne se vyplatit své dluhopisy s nízkým ratingem (CC) plánem jejich opětovného vydání za nižší sazbu. Jaký typ dluhopisu splácí?

  • Vyvolatelné nevyžádané obligace

3. Společnost A vydává dluhopis s kupónovou sazbou 3% a společnost B vydává dluhopis s kupónovou sazbou 7%. Který dluhopis bude s největší pravděpodobností vykazovat vyšší úvěrový rating?

  • 3% dluhopis, protože nižší výnos typicky naznačuje nižší šanci na selhání ve srovnání se 7% dluhopisem.

Související čtení

Pro více informací nabízí Finance širokou škálu kurzů účetnictví, finanční analýzy a finančního modelování, včetně certifikace FMVA (Financial Modeling & Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Certifikační program Ferrari. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Cena dluhopisu Cena dluhopisu Cena dluhopisů je věda výpočtu emisní ceny dluhopisu na základě kupónu, nominální hodnoty, výnosu a doby do splatnosti. Ceny dluhopisů umožňují investorům
  • Trhy s dluhovým kapitálem Trhy s dluhovým kapitálem (DCM) Skupiny s dluhovým kapitálovým trhem (DCM) jsou odpovědné za poskytování poradenství přímo emitentům společností při zvyšování dluhu při akvizicích, refinancování stávajícího dluhu nebo restrukturalizaci stávajícího dluhu. Tyto týmy pracují v rychle se měnícím prostředí a úzce spolupracují s poradenským partnerem
  • Obchodování s pevným výnosem Obchodování s pevným výnosem Obchodování s pevným výnosem zahrnuje investice do dluhopisů nebo jiných dluhových cenných papírů. Cenné papíry s pevným výnosem mají několik jedinečných atributů a faktorů
  • Úvod do kurzu s pevným výnosem

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found