Růstové zásoby - přehled, charakteristiky, příklady

Růstové akcie jsou akcie, které nabízejí podstatně vyšší míru růstu na rozdíl od průměrné míry růstu převládající na trhu. To znamená, že růstová populace roste rychleji než průměrná populace na trhu a následně generuje zisky rychleji.

Růstové zásoby

Charakteristika růstových zásob

1. Vysoká míra růstu

Jak naznačuje jejich název, růstové akcie mají tendenci vykazovat výrazně vyšší tempo růstu než průměrné tempo růstu trhu. Znamená to, že akcie rostou rychlejším tempem než průměrné akcie na trhu.

2. Nízké nebo nulové dividendy

Růstové akcie obvykle vyplácejí buď nízké dividendy, nebo vůbec žádné dividendy. Je to proto, že růstové společnosti rostou velmi rychlým tempem, a proto obvykle chtějí reinvestovat svůj nerozdělený zisk Nerozdělený zisk Vzorec nerozděleného zisku představuje veškerý kumulovaný čistý zisk očištěný o všechny dividendy vyplácené akcionářům. Nerozdělený zisk je součástí vlastního kapitálu v rozvaze a představuje část zisků podniku, které se nerozdělují jako dividendy akcionářům, ale místo toho jsou vyhrazeny pro reinvestice zpět do společnosti, aby se zvýšila schopnost podniku generovat příjmy.

3. Konkurenční výhoda

Růstové společnosti obvykle vykazují výrazně vyšší tempo růstu, protože mají tendenci mít určitý druh konkurenční výhody Konkurenční výhoda Konkurenční výhoda je atribut, který společnosti umožňuje překonat konkurenci. Konkurenční výhody umožňují společnosti dosáhnout ve srovnání s jinými společnostmi ve stejném odvětví. Konkurenční výhoda dává růstovým společnostem jedinečnou nabídku prodeje (USP), která jim pomáhá prodávat a růst lépe než jiné společnosti ve stejném odvětví.

4. Loajální spotřebitelská základna

Vzhledem k tomu, že rostoucí společnosti mají konkurenční výhodu oproti jiným společnostem v tomto odvětví, mají tendenci těšit se z loajální a rostoucí spotřebitelské základny. USP, které tyto společnosti mají nad svými konkurenty, zajišťuje neustále rostoucí spotřebitelskou základnu, což přispívá k jejich rostoucímu tempu růstu.

5. Výnosy

Vzhledem k tomu, že růstové akcie vyplácejí buď velmi nízké, nebo nulové dividendy, investoři v krátkodobém horizontu ze svých investic moc nedělají. Dlouhodobý výhled je však úplně jiný. Investoři jsou schopni generovat značné výnosy prostřednictvím kapitálových zisků Výnos kapitálových výnosů Výnos kapitálových zisků (CGY) je zhodnocení ceny investice nebo cenného papíru vyjádřené v procentech. Protože výpočet výnosu kapitálového zisku zahrnuje tržní cenu cenného papíru v čase, lze jej použít k analýze kolísání tržní ceny cenného papíru. Viz výpočet a příklad, poté, co uvidíme růstové společnosti, které v průběhu let zaznamenaly dvojnásobný, trojnásobný nebo vícenásobný růst.

6. Rizikový faktor

Investice vždy přicházejí s určitou mírou rizika. Tato skutečnost není cizí ani růstovým akciím. Zatímco růstové akcie jsou velmi atraktivní investiční možností a mohou z dlouhodobého hlediska generovat značné zisky, úroveň nejistoty v krátkodobém horizontu přispívá k vysokému rizikovému faktoru.

Tato nejistota vyplývá ze skutečnosti, že růstové akcie obvykle vyplácejí nízké nebo žádné dividendy. Investor tedy z investice dlouhodobě profituje pouze za předpokladu, že společnost bude dobře fungovat. Ve výjimečných případech, kdy společnost selže, může investor utrpět ztráty. Jako každá investice tedy existuje růstový kapitál spojený s rizikovým faktorem.

Ilustrativní příklady

1. Amazon.com Inc. (AMZN)

Amazon je považován za jeden z nejvýkonnějších a nejúspěšnějších růstových titulů v průběhu let, jak je zřejmé z obrovského a pokračujícího úspěchu tohoto obrovského online prodejce.

2. Facebook (FB)

Facebook je další rostoucí společnost, která je již několik let mimořádně úspěšná. Přestože byl Facebook v posledních letech nejpopulárnějším růstovým fondem, utrpěl v posledních letech vlastní neúspěchy týkající se problémů s ochranou osobních údajů, porušováním práv na ochranu osobních údajů a dalšími problémy. Navzdory mnoha výzvám zůstává Facebook jednou z nejúspěšnějších růstových akcií se stále rostoucí rychlostí růstu.

3. Apple Inc. (AAPL)

Apple je další z nejvyhledávanějších růstových akcií za ta léta. Apple byl schopen dosáhnout nepřetržitého a rostoucího tempa růstu velmi rychlým tempem, a to především díky velmi loajální zákaznické základně. Společnost dohlíží na značku, ke které se spotřebitelé chtějí přidružit - nejen produkt, ale celá značka. Unikátní a vysoce kvalitní produkty a neustálé inovace navíc dodávají společnosti Apple konkurenční výhodu nad jejími konkurenty.

4. Netflix (NFLX)

Netflix se připojuje k našemu seznamu ziskových růstových akcií. Stejně jako výše zmíněné růstové společnosti začal online streamovací gigant malý, ale fungoval dobře při získávání loajální a rostoucí spotřebitelské základny a poskytování streamovacích služeb. Vzhledem k tomu, že společnost byla první, která takové služby nabízela, měla konkurenční výhodu nad ostatními účastníky trhu, k čemuž přispěla již zavedená loajální základna zákazníků. Proto byl Netflix schopen růst stejně významně jako růst.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Konstantní dividendový poměr výplatní politiky Konstantní dividendový výplatní poměr Konstantní dividendový výplatní poměr je dividendová politika, ve které je udržováno konstantní procento výplat vyplácených ve formě dividend. Jinými slovy, politika konstantního výplatního poměru dividend udržuje stejný podíl výplat vyplacených jako dividendy akcionářům.
  • Investice do akcií: Průvodce růstovým investováním Investice do akcií: Průvodce růstovým investováním Investoři mohou využít výhod nových strategií investování do růstu, aby mohli přesněji vylepšit akcie nebo jiné investice nabízející nadprůměrný růstový potenciál.
  • Technická analýza: Průvodce pro začátečníky Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza je forma oceňování investic, která analyzuje minulé ceny a předpovídá budoucí cenovou akci. Techničtí analytici se domnívají, že kolektivní akce všech účastníků trhu přesně odrážejí všechny relevantní informace, a proto cenným papírům neustále přiřazují spravedlivou tržní hodnotu.
  • Proposition Value Proposition Value Proposition je příslib hodnoty stanovený společností, který shrnuje výhody produktu nebo služby společnosti a způsob, jakým jsou dodávány

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found