Školení a rozvoj zaměstnanců - přehled, výhody a metody

Školení a rozvoj zaměstnanců odkazuje na pokračující úsilí společnosti o zvýšení výkonu Corporate Performance Management (CPM) Corporate Performance Management (CPM) odkazuje na nástroj používaný korporacemi k formulování organizačních strategií prostřednictvím předepsaných metodik jejích zaměstnanců. Cílem společností je vzdělávat a rozvíjet zaměstnance pomocí řady vzdělávacích metod a programů.

Školení a rozvoj zaměstnanců

V posledních několika letech se školení a rozvoj staly klíčovým prvkem strategie. Více majitelů společností si uvědomilo, že investice do školení a rozvoje zaměstnanců slouží nejen jako motivace, ale také umožňuje organizaci vytvářet vysoce kvalifikovanou pracovní sílu. Tento článek dále vysvětluje význam školení a rozvoje zaměstnanců. Také nastiňuje různé přístupy, které organizace Typy organizací Tento článek o různých typech organizací zkoumá různé kategorie, do kterých mohou spadat organizační struktury. Organizační struktury používají k školení svých zaměstnanců.

Rozdělení školení a rozvoje zaměstnanců

I když jsou pojmy „školení“ a „vývoj“ používány zaměnitelně, mezi těmito dvěma pojmy existuje několik rozdílů. Rozdíly souvisejí s rozsahem jejich aplikací. Výcvikový program v zásadě přichází s velmi přesnými a měřitelnými cíli, jako je naučit se přesně provádět konkrétní postup nebo obsluhovat strojní zařízení.

Naopak, vývojový program se soustředí na získávání širších dovedností, které lze uplatnit v nejrůznějších situacích. Zahrnují dovednosti, jako je rozhodování, komunikace Komunikace Být schopen efektivně komunikovat je jednou z nejdůležitějších životních dovedností, které je třeba se naučit. Komunikace je definována jako přenos informací k lepšímu porozumění. Lze to provést hlasově (prostřednictvím slovních výměn), prostřednictvím písemných médií (knihy, webové stránky a časopisy), vizuálně (pomocí grafů, tabulek a map) nebo neverbálně a vedením.

Výhody školení a rozvoje zaměstnanců

I když investování do školení zaměstnanců má několik nevýhod, výhody těchto programů je významně převažují. Mezi výhody patří:

1. Řešení slabých stránek

Pokud vlastník společnosti pečlivě vyhodnotí svou pracovní sílu, pravděpodobně najde dva nebo více svých zaměstnanců, kteří nemají určité dovednosti. Školicí program představuje příležitost, jak zaměstnancům vštípit potřebné dovednosti. Podobně rozvojový program pomáhá rozšířit znalostní základnu všech zaměstnanců.

Tímto způsobem mohou vlastníci společností překlenout jakékoli mezery a slabé vazby v rámci svých organizací. Tímto způsobem bude každý zaměstnanec schopen vyplnit svého kolegu a efektivně zvládnout jakýkoli úkol.

2. Zlepšený výkon zaměstnanců

Zaměstnanec, který se čas od času proškolí, má lepší pozici pro zlepšení své produktivity práce. Díky školicím programům bude každý zaměstnanec dobře obeznámen s bezpečnostními postupy a správnými postupy, které je třeba dodržovat při provádění základních úkolů. Školicí program také pomáhá budovat důvěru zaměstnance, protože lépe porozumí odvětví a odpovědnosti za svou roli.

3. Zvyšuje profil a pověst společnosti

Jak již bylo zmíněno dříve, školení zaměstnanců není dobré jen pro zaměstnance, ale také pro firmu. Vedení častých vzdělávacích a rozvojových programů je jedním ze způsobů, jak rozvíjet značku zaměstnavatele v organizaci, což z ní dělá hlavní hledisko pro špičkové zaměstnance pracující pro konkurenční firmy i absolventy. Společnost, která školí své zaměstnance, bude atraktivnější pro potenciální nové zaměstnance, zejména pro ty, kteří chtějí rozvíjet své dovednosti.

4. Inovace

Když zaměstnanci absolvují soustavné školení a zvyšování kvalifikace, podporuje to jejich kreativitu. Školicí programy pomáhají zaměstnancům být samostatnější a kreativnější, když se při své práci potýkají s výzvami.

Společné metody školení pro vzdělávání a rozvoj zaměstnanců

Ačkoli se každý den objevují nové tréninkové techniky, ukázalo se, že několik běžných tréninkových přístupů je vysoce účinných. Obsahují:

1. Orientace

Orientační trénink je zásadní pro úspěch nových rekrutů. Nezáleží na tom, zda je školení implementováno prostřednictvím příručky, individuálního sezení nebo přednášky. Důležité je poskytovat novým zaměstnancům informace o zázemí firmy, strategiích, poslání Prohlášení o poslání Prohlášení o poslání definuje, v jaké oblasti podnikání se společnost nachází, proč existuje nebo k jakému účelu slouží. , vize a cíle. Takové školení dává novým zaměstnancům příležitost seznámit se s firemními zásadami, pravidly a předpisy.

2. Přednášky

Přednášky jsou obzvláště účinné, pokud je cílem poskytnout stejné informace velké skupině najednou. Přitom není nutné individuální školení, a tedy ani úspora nákladů. Přednášky však přinášejí i určité nevýhody. U jednoho se soustředí na jednosměrnou komunikaci, což ponechává malý prostor pro zpětnou vazbu. Školitel může považovat za náročné hodnotit úroveň porozumění obsahu ve velké skupině.

3. Počítačové školení (CBT)

S tímto přístupem jsou počítače a počítačové výukové programy primárním komunikačním prostředkem mezi školitelem a zaměstnanci. Programy jsou strukturovány tak, aby poskytovaly výukové materiály a zároveň usnadňovaly proces učení.

Hlavní výhodou počítačového školení (CBT) je, že každý zaměstnanec má svobodu učit se svým vlastním tempem v nejvhodnějším čase. Pomáhá také snížit celkové náklady, které organizaci vzniknou při školení zaměstnanců. Náklady jsou minimalizovány zkrácením doby tréninku, eliminací potřeby instruktorů a zkrácením cestování.

souhrn

Znalosti a dovednosti jsou dnes zásadní pro každou společnost. Firmy jsou hodnoceny na základě jejich fyzické struktury a intelektuálního kapitálu. Nejjednodušší způsob, jak rozvíjet a zlepšovat intelektuální kapitál firmy, je provádět pravidelné vzdělávací a rozvojové programy.

Podpora neškolených zaměstnanců také stojí organizaci více, než kdyby byla zaměstnána dobře vyškolenými jednotlivci. Mezi další výhody školení a rozvoje zaměstnanců patří zlepšení výkonu zaměstnanců, posílení reputace společnosti a řešení slabých vazeb v organizaci.

Související čtení

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce tréninkem a rozvojem zaměstnanců. Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika. Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Korporátní rozvoj Korporátní rozvoj Korporátní rozvoj je skupina ve společnosti odpovědné za strategická rozhodnutí o růstu a restrukturalizaci jejího podnikání, navázání strategických partnerství, zapojení do fúzí a akvizic (M&A) nebo dosažení organizační excelence. Corp Dev také sleduje příležitosti, které využívají hodnotu obchodní platformy společnosti.
  • KPI pracovní síly KPI pracovní síly Jak můžeme sledovat pracovní sílu? Vlády a ekonomové obvykle hodnotí sílu pracovní síly v zemi na tři hlavní klíčové ukazatele výkonu (KPI)
  • Vytváření sítí a budování vztahů ve společnosti (část 1) Vytváření sítí a budování vztahů (část 1) Tento článek je součástí řady užitečných tipů, které vám pomohou dosáhnout úspěchu při vytváření sítí v rámci vaší společnosti. Síťování hraje důležitou roli v našem profesionálním životě, počínaje hledáním zaměstnání, pokračováním ve vstupu do společnosti a prací ve společnosti, až po postup v kariéře.
  • Plánování nástupnictví Plánování nástupnictví Plánování nástupnictví se týká procesu, ve kterém jsou zaměstnanci přijímáni a rozvíjeni s cílem obsadit klíčovou roli v organizaci. To

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found