Analýza příspěvků - vzorec, příklad, způsob výpočtu

Analýza příspěvků se používá k odhadu, jak přímé a variabilní náklady na produkt ovlivňují čistý příjem společnosti. Řeší problém identifikace jednoduchých nebo režijních nákladů souvisejících s několika produkčními projekty. Analýza příspěvků pomáhá společnosti při hodnocení toho, jak si jednotlivé obchodní linie nebo produkty vedou, a to porovnáním jejich příspěvkové marže a procenta. Přímé a variabilní náklady vzniklé během výrobního procesu se odečtou od příjmu, aby se dosáhlo marže příspěvku. Jedná se tedy o velmi zásadní postup při růstu firmy.

Příklad analýzy příspěvků

Chcete-li se dozvědět více, podívejte se na náš kurz Základy finanční analýzy.

Vzorec marže příspěvku

Vzorec pro příspěvkovou marži dolarů na jednotku je:

(Celkový výnos - variabilní náklady) / počet prodaných jednotek

Napříkladspolečnost prodává 10 000 obuvi s celkovým výnosem 500 000 $, s náklady na prodané zboží 250 000 $ a náklady na dopravu a práci 200 000 $.

Marže příspěvku na botu je (500 000–250 000–200 000 $) / 10 000

Příspěvek = 5,00 $ za botu

Stáhněte si šablonu zdarma

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu hned teď!

Chcete-li se dozvědět více, podívejte se na náš kurz Základy finanční analýzy.

Výhody analýzy příspěvků

Analýza příspěvků pomáhá při hodnocení toho, jak jsou jednotlivé produkty pro společnost ziskové.

Význam analýzy příspěvků spočívá v tom, že poskytuje jistotu ziskovosti každého produktu a pomáhá vám pochopit, proč jsou výsledky takové, jaké jsou. Analýza příspěvků jasně naznačuje konkrétní vnější a vnitřní faktory, které mají vliv na příjem společnosti.

Analýza nevýhod příspěvku

Při použití tohoto přístupu se mohou objevit některé problémy, týkající se některého z následujících:

  • Hodnocení v reálném životě
  • Potvrzení příslušných teorií
  • Vztah pozorování provedeného snížením nejistoty

Zapojené kroky

Při analýze je třeba dodržovat šest kroků, jak je uvedeno níže:

  1. Určete problém, který má být posouzen - To znamená poukázat na cíl, na kterém chcete vidět analýzu nákladů a zisků.
  2. Vymyslete teorii a model změny - To znamená, že byste měli přijít s příslušnými zásadami týkajícími se zjištěného problému. To pomůže pochopit, jak formulované zásady pomohou ovlivnit změnu.
  3. Shromážděte dostatek údajů o modelu - Je důležité získat existující důkazy o formulovaném modelu, aby byla zajištěna jeho účinnost.
  4. Vyhodnoťte výkon na základě shromážděných údajů a důkazů - Jedním ze způsobů získání požadovaných důkazů je prostřednictvím zúčastněných stran a svědků.
  5. Vykopejte další důkazy - Toto je fáze, kdy jsou k již existujícím informacím přidávány nové údaje a důkazy, aby nic nezmeškalo.
  6. Revize údajů o výkonu a záznamů - Tento proces pomůže při nápravě slabých stránek a zlepšení silných stránek.

Zjistit více

Další informace najdete v níže uvedených zdrojích financí a podívejte se na náš kurz Základy finanční analýzy.

  • Co je to akcie? Sklad Co je to sklad? Jednotlivec, který vlastní akcie ve společnosti, se nazývá akcionář a má nárok na část zbytkového majetku a výnosů společnosti (pokud by byla společnost někdy zrušena). Pojmy „akcie“, „akcie“ a „vlastní kapitál“ jsou používány zaměnitelně.
  • Investiční bankovnictví Investiční bankovnictví v Indii Informace o investičním bankovnictví v Indii. Uvádíme seznam nejlepších investičních bank v Indii a nastíníme, jak získat práci analytika nebo spolupracovníka. Historie investičního bankovnictví v Indii sahá až do doby, kdy evropské obchodní banky v 19. století v regionu poprvé založily obchodní domy.
  • Harmonogram dluhu Harmonogram dluhu Harmonogram dluhu stanoví veškerý dluh, který má podnik v harmonogramu, na základě jeho splatnosti a úrokové sazby. Ve finančním modelování toky úrokových nákladů
  • Quid Pro Quo Quid Pro Quo Termín quid pro quo označuje výměnu zboží nebo služeb mezi dvěma stranami, kdy se na oplátku očekává poskytnutí něčeho stejné hodnoty.
  • Fondy obchodované na burze Fondy obchodované na burze (ETF) Fondy obchodované na burze (ETF) jsou oblíbeným investičním prostředkem, kde mohou být portfolia flexibilnější a diverzifikovanější v široké škále všech dostupných tříd aktiv. Přečtěte si tuto příručku a seznamte se s různými typy ETF.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found