Logistika - definice, role, příchozí a odchozí logistika

Logistika nebo logistické plánování se týká procesu, který podnik používá ke koordinaci svého dodavatelského řetězce. Dodavatelský řetězec Dodavatelský řetězec je celý systém výroby a dodávky produktu nebo služby, od samého počátečního stádia získávání surovin až po závěrečné operace. Zahrnuje širokou škálu úkolů a činností, jako je řízení toho, jak jsou suroviny nebo vstupy získávány a přepravovány do podniku, jak jsou zásoby a vstupy skladovány v zařízeních podniku a jak je inventář přepravován v rámci podniku i mimo něj.

Logistika

Do procesu dodavatelského řetězce je zapojeno několik stran, například dodavatelé a distributoři. Každá představuje dané riziko pro podnik, a proto je důležité pečlivě určit přístupnost a účinnost každého subjektu.

Role logistiky

Logistika hraje obrovskou roli v hladkém provozu firmy. V měřítku je však extrémně obtížné spustit bezchybné logistické dělení kvůli velkému počtu proměnných. Závislá proměnná Závislá proměnná je proměnná, která se bude měnit v závislosti na hodnotě jiné proměnné, která se nazývá nezávislá proměnná. a požaduje, aby takový systém podléhal.

Logistiku lze považovat za obchodní funkci odpovědnou za „získání správného zboží ve správném množství ve správný čas na správném místě za správnou cenu ve správném stavu správnému zákazníkovi.“ Je tedy nezbytně nutné, aby společnosti investovaly do svých logistických divizí, aby zajistily maximální spokojenost zákazníků a celkovou produktivitu.

Příchozí logistika

Příchozí logistika se týká interních logistických úkolů a činností, které podniky musí dokončit, aby mohly fungovat. Příchozí logistika se obvykle vztahuje na logistické operace společností, které fungují poměrně upstream (B2B).

Pokud jde o dodavatelský řetězec, zahrnuje vztah se stranami, které působí dále proti proudu než daný podnik. V závislosti na oboru se mohou strany, které působí proti proudu, dramaticky lišit ve svých příslušných operacích.

Zvažte například, že jste výrobcem automobilů. Vstupní logistika výrobce by znamenala získávání surovinových vstupů (plech, sklo, elektroinstalace, plasty atd.), Skladování materiálů při přípravě na montážní proces a během něj a jak řídit tok vyráběných automobilů, které opustit továrnu.

Z pohledu předcházejícího hráče, například slévárny kovů, která vyrábí plechy, by se příchozí logistika lišila. Příchozí operace by zahrnovaly získávání surovin, jako jsou kovové rudy, skladování a používání materiálů ve výrobě a řízení toku hotových výrobků.

Odchozí logistika

Outbound logistics odkazuje na úkoly a činnosti spojené s přesunem produktu ke koncovému uživateli. Tyto logistické povinnosti se obvykle vztahují na hráče, kteří působí relativně po proudu, což jsou obvykle poslední strany v dodavatelském řetězci. Mezi povinnosti patří skladování vyrobených zásob Inventář Inventář je běžný majetkový účet nalezený v rozvaze, sestávající ze všech surovin, nedokončené výroby a hotových výrobků, které společnost nashromáždila. Často je považován za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv - je tedy vyloučen z čitatele při výpočtu rychlého poměru. , přeprava vyrobeného zboží na místo prodeje a někdy i přeprava a manipulace spojené s dodáním určitých produktů konečnému uživateli.

Vraťme se zpět k příkladu výrobce automobilů, stranami zapojenými do odchozí logistiky tohoto dodavatelského řetězce by byly velkoobchody a prodejci. Provoz továrny by měl na starosti zajištění toho, že v danou dobu dorazí k prodejci správné množství objednaného inventáře.

Prodejce by zase měl na starosti koordinaci skladování a údržby vozidel na jejich pozemcích, jakož i přepravu a manipulaci s vozidly, která jsou objednána zákazníky, kteří žijí ve vzdálených oblastech.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží (COGM) Náklady na vyrobené zboží, známé také jako COGM, jsou termín používaný v manažerském účetnictví, který odkazuje na plán nebo výkaz, který ukazuje celkové výrobní náklady společnosti během konkrétní časové období.
  • Ekonomika výroby Ekonomika výroby se vztahuje k počtu jednotek, které firma vyprodukuje za dané časové období. Z mikroekonomického hlediska je to firma, která funguje efektivně
  • Náklady na produkt Náklady na produkt Náklady na produkt jsou náklady vynaložené na vytvoření produktu, který je určen k prodeji zákazníkům. Náklady na produkt zahrnují přímý materiál (DM), přímou práci (DL) a výrobní režii (MOH).
  • Zkazit Zkazit Zkazit doslova znamená plýtvání nebo šrot, ke kterému dochází během výrobního procesu nebo je to vážně poškozený materiál, který se používá ke zpracování produktu

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found