4 P marketingu - přehled, marketingový mix, rozšíření

„4 P marketingu“ odkazují na čtyři klíčové prvky zahrnující proces marketingu produktu nebo služby. Zahrnují marketingový mix, což je soubor nástrojů, které společnost používá k ovlivňování spotřebitelů při nákupu jeho produktu. Marketingový mix se zaměřuje na faktory, jako jsou:

  • Pochopení potřeb nebo přání spotřebitelů
  • Identifikace příčiny selhání aktuální nabídky produktu
  • Hledání způsobů, jak řešit uvedené problémy a změnit veřejné vnímání produktu / služby
  • Vytváření charakteristických znaků ke zvýšení konkurenční výhody Konkurenční výhoda Konkurenční výhoda je atribut, který společnosti umožňuje překonat konkurenci. Konkurenční výhody umožňují společnosti dosáhnout
  • Pochopení interakce produktu se spotřebiteli a naopak

4 P marketingu

Marketingový mix

1. Produkt

Produktem je jakékoli zboží nebo služba, která splňuje potřeby nebo přání spotřebitele. Lze jej také definovat jako balíček nástrojů, který přichází s fyzickými aspekty, jako je design, objem, název značky atd. Typ produktu ovlivňuje jeho vnímanou hodnotu, což společnostem umožňuje cenově jej ocenit. Ovlivňuje také další aspekty, jako je umístění produktu a reklama.

Společnosti mohou ke splnění svých cílů změnit balení, poprodejní servis, záruky a cenové rozpětí nebo se rozšířit na nové trhy. Obchodníci musí rozumět životnímu cyklu produktu Životní cyklus produktu Životní cyklus produktu (PLC) definuje fáze, kterými se produkt pohybuje na trhu, když vstupuje na trh, usazuje se a opouští trh a přichází se strategiemi pro každou fázi života cyklu, tj. úvod, růst, splatnost a pokles.

2. Cena

Cena produktu přímo ovlivňuje objem prodeje a následně i obchodní zisky. Poptávka, náklady, cenové trendy mezi konkurenty a vládní předpisy jsou rozhodujícími faktory, které určují ceny. Cena obvykle odráží spíše vnímanou hodnotu produktu než jeho skutečnou hodnotu. To znamená, že ceny lze zvýšit na podporu exkluzivity nebo snížit za účelem vytvoření přístupu.

Cena tedy zahrnuje rozhodování, pokud jde o základní cenu, slevy, změnu ceny, úvěrové podmínky, platby za přepravu Náklady na přepravu Náklady na přepravu se vztahují k ceně, která je účtována dopravcem za odeslání nákladu ze zdrojového umístění do cílového umístění. Výdaje hradí osoba, která chce zboží přepravovat z jednoho místa na druhé. Výše účtovaných nákladů na dopravu závisí na způsobu přepravy atd. Je také důležité analyzovat, kdy a zda jsou vyžadovány nebo vhodné techniky, jako je diskontování.

3. Propagace

Propagace zahrnuje rozhodnutí týkající se reklamy, prodejní síly, přímého marketingu, public relations, rozpočtů na reklamu atd. Primárním cílem propagace je šíření povědomí o produktu a službách Produkty a služby Produkt je hmatatelnou položkou, která se uvádí na trh pro akvizice, pozornost nebo spotřeba, zatímco služba je nehmotnou položkou, která vychází z nabídky společnosti. Pomáhá přesvědčit spotřebitele, aby si vybrali konkrétní produkt před ostatními na trhu. Mezi propagační snahy patří:

  • Reklamní: Prostředek prodeje produktu, služby nebo nápadu prostřednictvím komunikace sponzorované neosobní zprávy o produktu.
  • Vztahy s veřejností: Zahrnuje řízení a kontrolu toku a záležitosti informací z jedné organizace k široké veřejnosti nebo jiným institucím.
  • Marketingová strategie: Zahrnuje identifikaci správného cílového trhu a použití nástrojů, jako je reklama, k proniknutí na uvedený trh. Propagace zahrnuje také online faktory, jako je stanovení třídy vyhledávacích funkcí na Googlu, které mohou spouštět odpovídající nebo cílené reklamy na produkt, design a rozvržení webové stránky společnosti nebo obsah zveřejněný na sociálních médiích, jako je Twitter a Instagram.

4. Místo (nebo distribuce)

Místo zahrnuje výběr místa, kde mají být výrobky dány k prodeji. Primárním motivem správy obchodních kanálů je zajistit, aby byl produkt snadno dostupný zákazníkovi ve správný čas a na správném místě. Zahrnuje také rozhodnutí týkající se umisťování a oceňování velkoobchodních a maloobchodních prodejen.

O distribučních kanálech, jako je outsourcing nebo firemní dopravní flotily, se rozhoduje po analýze nákladů a přínosů. Zahrnuty jsou také malé detaily, jako je prostor v regálech, který produktu dodávají obchodní domy.

Rozšíření 4 P marketingu

Noví obchodníci doporučují rozšířit 4 P marketingu i na služby. Obsahují:

  • Lidé: Servis zahrnuje přímou interakci poskytovatelů služeb a spotřebitelů, což zvyšuje prostor pro subjektivitu. Vzhled, komunikace, diskrétnost, interakce se spotřebitelem, chování a přístup ke službě jsou důležitými aspekty.
  • Fyzický důkaz: Atmosféra, uspořádání a design pracoviště mohou do značné míry ovlivnit image značky produktu.
  • Proces: Standardizované postupy se obvykle přijímají v případech politiky, postupů, systémů a zapojení spotřebitelů za účelem vytvoření kontinuity při poskytování služeb.

Další zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • AIDA Model AIDA Model The AIDA model, which skratky for Attention, Interest, Desire, and Action model, is an advertising effect model that identifies the levels that an individual
  • Guerrilla Marketing Guerrilla Marketing Guerrilla marketing označuje reklamní strategii, která se zaměřuje na použití nízkonákladových marketingových technik k dosažení maximální expozice produktu nebo
  • Vícekanálový vícekanálový Vícekanálový (nebo vícekanálový) označuje prodejní přístup, který zákazníkům poskytuje vynikající nákupní zážitek pomocí více kanálů. Pokrývá to
  • Walmart Marketing Mix Walmart Marketing Mix Walmart je velmoc podnikání a jednou z jeho klíčových silných stránek je jeho marketingový mix. Přežít na maloobchodním trhu vyžaduje víc než jen štěstí

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found