Orientace na trh - přehled, výhody a nevýhody

Tržní orientace je obchodní přístup, při kterém jsou procesy vývoje a tvorby produktů zaměřeny na uspokojování potřeb spotřebitelů. Jedná se o typ techniky marketingové orientace, která navrhuje produkty s kvalitami, které spotřebitelé Typy zákazníků Zákazníci hrají významnou roli v jakémkoli podnikání. Díky lepšímu porozumění různým typům zákazníků mohou být podniky lépe vybaveny pro rozvoj potřeb, což je zcela odlišné od konvenčního marketingového přístupu.

Orientace na trh

V konvenčním přístupu upřednostňuje podnikání propagaci stávajících produktů zavedením funkcí, které mohou být klíčovými prodejními místy. Společnosti jako Amazon a Coca-Cola používají principy tržní orientace, zatímco společnosti na trhu s luxusním zbožím, jako jsou Louis Vuitton nebo Chanel, se řídí konvenčním přístupem.

souhrn

  • Tržní orientace je marketingový přístup, při kterém jsou procesy vývoje a tvorby produktů zaměřeny na uspokojování potřeb spotřebitelů.
  • Marketingová orientace je obchodní přístup, který určuje všechny procesy v dané organizaci. Dodává se v několika typech: orientace na prodej, tržní orientace, produkční orientace a společenská orientace.
  • Orientace na trh nabízí několik výhod, včetně diferenciace produktů a zvýšené spokojenosti spotřebitelů.

Porozumění marketingové orientaci

Marketingová orientace je obchodní přístup, který určuje všechny procesy v dané organizaci. Popisuje, jak je základní nabídka společnosti prezentována uživatelům a jak jsou zmocněny marketingové týmy.

Přestože marketingové týmy mají slovo v přijatých marketingových strategiích, marketingová orientace je dána prioritami vyššího managementu. Různé typy marketingové orientace jsou následující:

1. Orientace na prodej

2. Orientace na trh

3. Orientace na výrobu

4. Společenská orientace

Jak funguje tržní orientace?

Tržní orientace je spíše přístupem k designu produktu než propagací. To znamená, že prioritou je analyzovat cílové publikum Total Addressable Market (TAM) Total Addressable Market (TAM), označovaný také jako celkový dostupný trh, je celková příležitost k výnosu, která je produktu nebo službě k dispozici, pokud a určí jejich potřeby namísto jakékoli propagační nebo prodejní činnosti. Při vývoji a modernizaci nabídky produktů je třeba mít na paměti tyto potřeby.

Trhově orientovaná organizace používá přístup zaměřený na zákazníka, což znamená, že je třeba prozkoumat nejnaléhavější obavy, okamžité potřeby a osobní preference spotřebitelské základny.

Strategie musí být zaměřena na hodnoty, kulturu a další vlastnosti chování spotřebitelské základny. Vývojové úsilí organizace se tedy zaměřuje na charakteristiky, které jsou nejvíce požadovány. To umožňuje společnostem přizpůsobit se různým trhům a zvýšit konkurenceschopnost.

Výhody tržně orientované strategie

  • Většina spotřebitelů je v kontaktu také s tržními trendy a jasně rozumí jejich potřebám a aspiracím. Provádění analýzy dat Druhy finanční analýzy Finanční analýza zahrnuje použití finančních údajů k vyhodnocení výkonnosti společnosti a doporučení, jak se může do budoucna zlepšit. Finanční analytici primárně provádějí svou práci v aplikaci Excel pomocí tabulky k analýze historických dat a vytváření projekcí. Typy finanční analýzy mohou odhalit trendy a přání, které nejsou explicitní. Může pomoci při předjímání potřeb spotřebitelů a přizpůsobení tržně orientované organizace jako takové, která formuje chování spotřebitele, spíše než takové, která na něj reaguje.
  • Požadavky spotřebitelů se často mohou zdát nepraktické, ale jejich znalosti mohou být zásadní pro rozhodovací proces na dlouhé vzdálenosti. Myšlenky, které nejsou v současném stavu nákladově efektivní, lze v budoucnu za změněných tržních podmínek použít. Mohou být použity pro dlouhodobé rozvojové strategie.
  • Data shromážděná pro vývoj produktu lze také použít po spuštění ke zlepšení služeb zákazníkům. Efektivní podpora produktů, která řeší obavy vznesené spotřebiteli, je zásadní pro udržení vysokého stupně spokojenosti zákazníků. Spokojenost zákazníků Spokojenost zákazníků je míra, do jaké produkty nebo služby poskytované společností splňují očekávání zákazníka - jak je zákazník spokojený. Zvyšuje věrnost značce a osobní reklamu stávajícím spotřebitelům.

Nevýhody tržně orientované strategie

  • Nadměrné zaměření na řešení potřeb a přání spotřebitelů snižuje rozsah inovací v organizaci. Trhová orientace je tedy založena spíše na reakci na tržní trendy než na jejich vytváření.
  • Přání spotřebitelů nejsou pevná a mohou se velmi rychle změnit. Samostatná tržně orientovaná strategie nemůže zaručit obrovský podíl na trhu. Podíl na trhu Podíl na trhu označuje část nebo procento trhu vydělané společností nebo organizací. Jinými slovy, podíl společnosti na trhu je její celkový, vzhledem k tomu, že konkurenční společnosti sloužící stejným potřebám spotřebitelů se mohou rychle dostat na trh.

Příklady tržně orientovaných společností

Amazon důsledně mění virtuální tržiště a přidává funkce pro řešení obav vyjádřených spotřebiteli. Jednou z takových funkcí je systém hodnocení a kontroly zavedený online prodejcem pro zvýšení důvěryhodnosti.

Společnost zahájila Amazon Prime s cílem řešit problémy s poplatky za doručení. Kromě toho vytvořila službu Amazon Locker, což je služba vlastního vyzvednutí pro spotřebitele, kteří nemusí být přítomni na dodací adrese uvedené v době dodání.

Společnost Coca-Cola provádí rozsáhlý výzkum, aby svým zákazníkům přinesla nové příchutě. Pro uživatele, kteří se obávají o obsah cukru, společnost uvedla na trh kalorický dietní koks a provedla několik akvizic „zdravých“ značek, jako je Dasani atd.

Zjistit více

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika. Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další finanční zdroje uvedené níže:

  • Dynamika trhu Dynamika trhu Dynamika trhu se týká sil, které ovlivňují ceny a chování výrobců a spotřebitelů. Síly vedou k tvorbě cenových signálů
  • Strategie značky Strategie značky Strategie značky se týká dlouhodobého plánu, který se zaměřuje na rozvoj úspěšné značky, aby pomohl dosáhnout konkrétních cílů. Plán je použit
  • Business Drivers Business Drivers Obchodní ovladače jsou klíčové vstupy a činnosti, které řídí provozní a finanční výsledky podnikání. Běžné příklady obchodních řidičů
  • Proposition Value Proposition Value Proposition je příslib hodnoty stanovený společností, který shrnuje výhody produktu nebo služby společnosti a způsob, jakým jsou dodávány

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found