Zabezpečení dluhu - přehled, funkce a výhody

Dluhový cenný papír je jakýkoli dluh, který lze koupit nebo prodat mezi stranami na trhu před splatností. Jeho struktura představuje dluh dlužný emitentem (vláda, organizace nebo společnost) investorovi, který působí jako věřitel.

Zabezpečení dluhu

Pochopení dluhových cenných papírů

Dluhové cenné papíry jsou obchodovatelné finanční nástroje, což znamená, že jejich zákonné vlastnictví je snadno převoditelné z jednoho vlastníka na druhého. Dluhopisy jsou nejběžnější formou těchto cenných papírů. Jedná se o smluvní dohodu mezi dlužníkem a věřitelem o zaplacení dohodnuté úrokové sazby z jistiny po určitou dobu a poté splacení jistiny v době splatnosti.

Dluhopisy mohou vydávat vláda a nevládní subjekty. Jsou k dispozici v různých formách. Typické struktury zahrnují dluhopisy s pevnou úrokovou sazbou a dluhopisy s nulovým kupónem. Dluhopis s nulovým kupónem je dluhopis, který neplatí žádný úrok a obchoduje se slevou na jeho nominální hodnotu. Nazývá se také čistý diskontní dluhopis nebo hluboký diskontní dluhopis. . Poznámky s pohyblivou sazbou, preferované akcie Preferované akcie Preferované akcie (preferované akcie, preferenční akcie) jsou třídou vlastnictví akcií ve společnosti, která má přednostní nárok na aktiva společnosti před kmenovými akciemi. Akcie jsou starší než běžné akcie, ale jsou mladší v poměru k dluhu, jako jsou dluhopisy. , a cenné papíry zajištěné hypotékou jsou také příklady dluhových cenných papírů. Bankovní půjčka je zatím příkladem neobchodovatelného finančního nástroje.

souhrn

  • Dluhové cenné papíry jsou obchodovatelné finanční nástroje, což znamená, že je lze kupovat nebo prodávat mezi stranami na trhu.
  • Přicházejí s definovaným datem vydání, datem splatnosti, kupónovou sazbou a nominální hodnotou.
  • Dluhové cenné papíry zajišťují pravidelné splácení úroků a garantovanou splátku jistiny. Mohou být prodány před splatností, aby investoři mohli realizovat kapitálový zisk nebo ztrátu ze své počáteční investice.

Hlavní rysy dluhových cenných papírů

1. Datum vydání a cena vydání

Dluhové cenné papíry vždy přicházejí s datem emise a emisní cenou, za kterou investoři nakupují cenné papíry při jejich prvním vydání.

2. Kupónová sazba

Emitenti jsou rovněž povinni platit úrokovou sazbu, která se také označuje jako kupónová sazba. Kuponová sazba může být fixní po celou dobu životnosti cenného papíru nebo se může měnit s inflací. Inflace Inflace je ekonomický koncept, který odkazuje na zvýšení cenové hladiny zboží po stanovenou dobu. Nárůst cenové hladiny znamená, že měna v dané ekonomice ztrácí kupní sílu (tj. Za stejnou částku peněz lze nakoupit méně). a ekonomické situace.

3. Datum splatnosti

Datum splatnosti označuje datum, ke kterému musí emitent splatit jistinu v nominální hodnotě a zbývající úrok. Datum splatnosti určuje termín, který kategorizuje dluhové cenné papíry.

Krátkodobé cenné papíry splatné za méně než rok, střednědobé cenné papíry splatné za 1-3 roky a dlouhodobé cenné papíry splatné za tři a více let. Délka termínu ovlivní cenu a úrokovou sazbu danou investorovi, protože investoři požadují vyšší výnosy pro delší investice.

4. Výnos do splatnosti (YTM)

A konečně, výnos do splatnosti (YTM) měří roční míru návratnosti. Míra návratnosti. Míra návratnosti (ROR) je zisk nebo ztráta investice po určitou dobu, která je srovnána s počáteční cenou investice vyjádřenou jako procento. Tato příručka učí nejběžnější vzorce, od nichž se očekává, že investor vydělá, pokud je dluh držen do splatnosti. Používá se k porovnání cenných papírů s podobnými daty splatnosti a zohledňuje výplaty kupónu dluhopisu, kupní cenu a nominální hodnotu.

Dluhové cenné papíry vs. kapitálové cenné papíry

Dluhové cenné papíry se zásadně liší od akcií svou strukturou, návratností kapitálu a právními hledisky. Dluhové cenné papíry zahrnují pevnou dobu splácení jistiny s dohodnutým harmonogramem splácení úroků. Proto lze vypočítat pevnou míru návratnosti, výnos do splatnosti, aby bylo možné předpovědět výnosy investora.

Investoři se mohou rozhodnout prodat dluhové cenné papíry před splatností, kde mohou realizovat kapitálový zisk nebo ztrátu. Dluhové cenné papíry se obecně považují za akcie s menším rizikem než akcie.

Vlastní kapitál nepřichází s pevně stanovenou dobou a neexistuje žádná záruka vyplácení dividend. Dividendy se spíše vyplácejí podle uvážení společnosti a budou se lišit v závislosti na tom, jak si firma vede. Protože neexistuje žádný harmonogram výplat dividend, akcie nenabízejí stanovenou míru návratnosti.

Investoři získají tržní hodnotu akcií při prodeji třetím stranám, kde mohou při své počáteční investici dosáhnout kapitálového zisku nebo ztráty.

Proč investovat do dluhových cenných papírů?

1. Návratnost kapitálu

Investování do dluhových cenných papírů má mnoho výhod. Nejprve investoři kupují dluhové cenné papíry, aby získali návratnost svého kapitálu. Dluhové cenné papíry, jako jsou dluhopisy, jsou navrženy tak, aby odměňovaly investory úroky a splácením kapitálu při splatnosti.

Splacení kapitálu závisí na schopnosti emitenta dostát svým slibům - pokud tak neučiní, bude to mít pro emitenta důsledky.

2. Pravidelný tok příjmů z úrokových plateb

Úrokové platby spojené s dluhovými cennými papíry také poskytují investorům pravidelný tok příjmů po celý rok. Jsou to zaručené, přislíbené platby, které mohou pomoci s potřebami peněžních toků investora.

3. Prostředky pro diverzifikaci

V závislosti na strategii investora mohou dluhové cenné papíry také působit na diverzifikaci jejich portfolia. Na rozdíl od vysoce rizikového vlastního kapitálu mohou investoři pomocí těchto finančních nástrojů řídit riziko svého portfolia.

Mohou také rozložit data splatnosti více dluhových cenných papírů, od krátkodobých po dlouhodobé. Umožňuje investorům přizpůsobit své portfolio tak, aby vyhovovalo budoucím potřebám.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Zabezpečení zajištěné hypotékou (MBS) Zabezpečení zajištěné hypotékou (MBS) Zabezpečení zajištěné hypotékou (MBS) je dluhový cenný papír, který je zajištěn hypotékou nebo inkasem hypotéky. MBS je cenný papír krytý aktivy, který je obchodován na sekundárním trhu a který umožňuje investorům těžit z hypotečního obchodu
  • Obchodovatelný nástroj Obchodovatelný nástroj Obchodovatelný nástroj je dokument, který zaručuje výplatu konkrétní částky peněz určité osobě (příjemci).
  • Poznámka s pohyblivou sazbou Poznámka s pohyblivou sazbou Poznámka s pohyblivou sazbou (FRN) je dluhový nástroj, jehož kupónová sazba je vázána na srovnávací sazbu, jako je sazba LIBOR nebo sazba americké státní pokladny. Kuponová sazba u poznámky s pohyblivou sazbou je tedy variabilní. Obvykle se skládá z variabilní srovnávací sazby + fixního rozpětí.
  • Výnos do splatnosti (YTM) Výnos do splatnosti (YTM) Výnos do splatnosti (YTM) - jinak označovaný jako splacení nebo účetní výnos - je spekulativní míra výnosu nebo úroková sazba cenného papíru s pevnou sazbou, jako je obligace. YTM je založen na víře nebo porozumění, že investor koupí cenný papír za aktuální tržní cenu a drží jej, dokud cenný papír nedospěje

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found