Financování podle příjmů - přehled, jak to funguje

Financování založené na výnosech, také známé jako financování založené na licenčních poplatcích, je druh metody získávání kapitálu, při které investoři souhlasí s poskytnutím kapitálu společnosti výměnou za určité procento z celkových hrubých výnosů společnosti. Jedná se o alternativní investiční model ke konvenčnějším investicím založeným na kapitálových investicích, jako je rizikový kapitál a andělské investice Private Equity vs Venture Capital, Angel / Seed Investors Porovnání private equity vs venture capital vs angel and seed investory z hlediska rizika, fáze podnikání , velikost a typ investice, metriky, správa. Tato příručka poskytuje podrobné srovnání soukromých kapitálových vs rizikového kapitálu vs andělských a seed investorů. Je snadné zaměnit tři třídy investorů a dluhové financování.

Financování na základě příjmů

Financování založené na výnosech je atraktivní metodou získávání kapitálu pro společnosti. Společnost může úspěšně získat požadovaný kapitál, aniž by obětovala část vlastního kapitálu nebo zastavila část svých aktiv jako kolaterál kolaterál kolaterál kolaterál je aktivum nebo majetek, který jednotlivec nebo entita nabízí věřiteli jako záruku za půjčku. Používá se jako způsob získání půjčky, který slouží jako ochrana před možnou ztrátou pro věřitele, pokud by dlužník neplnil své platby. . Ve srovnání s dluhovým a kapitálovým financováním je financování založené na příjmech mnohem jednodušší proces, který vyžaduje méně dokumentace.

Financování založené na výnose vs. financování dluhu a vlastního kapitálu

Financování založené na příjmech se jeví jako podobné dluhovému financování, protože investoři mají nárok na pravidelné splácení svého původně investovaného kapitálu. Financování založené na výnosech však nezahrnuje splátky úroků Úrokové výdaje Úrokové výdaje vznikají ze společnosti, která financuje prostřednictvím dluhu nebo kapitálového leasingu. Úroky se nacházejí ve výkazu zisku a ztráty, ale lze je vypočítat také pomocí dluhového plánu. Rozvrh by měl nastínit všechny hlavní dluhy, které má společnost ve své rozvaze, a vypočítat úrok vynásobením. Místo toho se splátky počítají pomocí konkrétního násobku, který vede k výnosům, které jsou vyšší než počáteční investice. V případě financování založeného na výnosech není společnost povinna poskytnout investorům kolaterál.

Na rozdíl od kapitálových investičních modelů nedochází k převodu vlastnického podílu ve společnosti na investory. Je však běžné, že některé investiční akciové warranty mohou být vydány investorům. A konečně, v takovémto investičním modelu není společnost povinna poskytovat investorům místa v představenstvu Představenstvo Představenstvo je v zásadě skupina lidí, kteří jsou voleni k zastupování akcionářů. Každá veřejná obchodní společnost je ze zákona povinna instalovat představenstvo; neziskové organizace a mnoho soukromých společností - i když se to nevyžaduje - také zřizují správní radu. .

Jak funguje financování podle příjmů?

Představte si, že jste generálním ředitelem malé společnosti SaaS. Domníváte se, že další růst společnosti může být zajištěn expanzí, která vyžaduje vložení dalšího kapitálu ve výši 1 milionu dolarů. Nejste však schopni získat půjčku od bank a akcionáři nejsou ochotni ředit svůj podíl ve společnosti přilákáním nových investorů pomocí financování založeného na kapitálových požadavcích. Proto se rozhodnete získat kapitál pomocí financování založeného na příjmech.

Vaše společnost sjednává dohodu s ABC Capital, která se specializuje na financování založené na příjmech. Dohoda uvádí, že společnost ABC Capital poskytne požadovaný 1 milion dolarů výměnou za část vašich výnosů. Vaše společnost bude muset platit splátky ve výši 2,5% vašich celkových příjmů. Navíc musíte zaplatit 1,5násobek původní částky, abyste investorům kompenzovali riziko.

Závěrečné slovo

Z pohledu investora poskytuje financování založené na výnosech příležitost získat lukrativní výnosy. Investor by si nicméně měl být vědom rizik spojených s modelem financování, protože míra splácení má přímý vztah k výnosům. Pokud dojde k výraznému poklesu výnosů společnosti, míra splácení proporcionálně poklesne.

Model financování založeného na výnosech navíc není vhodný pro každou společnost. Model funguje pouze se společnostmi, které generují dostatečné výnosy. Společnost, která se chce uchýlit k financování založenému na výnosech, musí navíc mít silné hrubé marže, aby zajistila svou schopnost splácet investici. Obecně platí, že financování založené na příjmech funguje nejlépe se společnostmi SaaS.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem certifikace FMVA (Financial Modeling and Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari, jejichž cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom se dál učili a rozvíjeli své znalosti finanční analýzy, velmi doporučujeme další zdroje uvedené níže:

  • Akciový crowdfunding Akciový crowdfunding Akciový crowdfunding (také známý jako crowdfunding nebo investiční crowdfunding) je metoda získávání kapitálu používaná startupy a společnostmi v rané fázi. Akciové crowdfunding v zásadě nabízí cenné papíry společnosti řadě potenciálních investorů výměnou za financování.
  • Finanční zprostředkovatel Finanční zprostředkovatel Finanční zprostředkovatel označuje instituci, která jedná jako prostředník mezi dvěma stranami za účelem usnadnění finanční transakce. Mezi instituce, které se běžně označují jako finanční zprostředkovatelé, patří komerční banky, investiční banky, podílové fondy a penzijní fondy.
  • Fondy soukromého kapitálu Fondy soukromého kapitálu Fondy soukromého kapitálu jsou fondy kapitálu, které mají být investovány do společností, což představuje příležitost pro vysokou návratnost. Přicházejí s pevnou
  • Investice: Průvodce pro začátečníky Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Finance's Investing for Beginners vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found