Mezaninové financování - přehled, návratnost, výhody

Mezaninové financování je vrstva financování, která vyplňuje mezeru mezi prioritním dluhem a vlastním kapitálem ve společnosti. Lze jej strukturovat buď jako preferované akcie. Preferované akcie Preferované akcie (preferované akcie, preferenční akcie) jsou třídou vlastnictví akcií ve společnosti, která má přednostní nárok na aktiva společnosti před kmenovými akciemi. Akcie jsou starší než běžné akcie, ale jsou mladší v poměru k dluhu, jako jsou dluhopisy. nebo jako nezajištěný dluh a poskytuje investorům možnost převést na majetkový podíl. Mezaninové financování se obvykle používá pro vyhlídky na růst, jako jsou akvizice a rozšíření podnikání.

Mezaninové financování

Rozdíl mezi prioritním dluhovým a kapitálovým financováním existuje z následujících společných důvodů:

  • Inventář, pohledávky Účty Pohledávky Pohledávky (AR) představují úvěrový prodej podniku, který dosud není plně uhrazen jeho zákazníky, což je v rozvaze aktuální aktivum. Společnosti umožňují svým klientům platit v rozumném, prodlouženém časovém období, pokud jsou dohodnuty podmínky. a dlouhodobý majetek Dlouhodobý majetek Dlouhodobým majetkem se rozumí dlouhodobý hmotný majetek, který se používá při provozu podniku. Tento typ aktiv poskytuje dlouhodobý finanční zisk, má životnost více než jeden rok a v rozvaze je klasifikován jako pozemky, budovy a zařízení (PP&E). jsou diskontovány při vyšších sazbách ze strachu z neuznání jejich hodnoty.
  • V rozvahách je zaznamenán podstatný objem nehmotných aktiv.
  • V rámci řešení nárůstu selhání a regulačního tlaku ukládají banky limity na celkový dluh, který může podnik získat.

Mezaninová míra návratnosti

Základní formou mezaninového financování je nezajištěný dluh a preferované akcie. Jelikož je mezaninové financování nezajištěné, přináší vyšší rizika a investoři vyžadují vyšší míru návratnosti než zajištění věřitelé. Investorovi obvykle platí 12–20%, což je více než míra návratnosti běžného dluhu.

Investoři v mezipatře mohou získávat výnosy z následujících dostupných zdrojů:

1. Hotovostní úroky

Na základě části zbývajícího mezaninového zůstatku financování dostávají investoři pravidelně hotovost. Úroková sazba může být buď nastavena, nebo může kolísat po dobu výpůjčky.

2. Úhrada v naturáliích (PIK)

Jedná se také o pravidelný způsob platby. Úroková částka však není vyplácena v hotovosti. Místo toho se připočítává k jistině jistiny a celková částka se vyplácí na konci výpůjční doby. Například dluhopis ve výši 50 milionů USD s 10% úrokovou sazbou PIK bude na konci období činit 55 milionů USD a nebude platit žádný úrok z hotovosti.

3. Vlastnictví

Podobně jako převoditelný dluhopis, mezaninové financování často zahrnuje majetkový podíl ve formě funkce konverze nebo rozkazu. Úrok PIK nebo peněžní úrok obvykle následuje po vlastnické části cenných papírů.

4. Účastnická výplata

Místo vlastního kapitálu mohou investoři získat návratnost vlastního kapitálu ve formě procenta z výkonu společnosti měřeného čistým prodejem nebo EBITDA EBITDA EBITDA nebo zisk před úroky, zdaněním, amortizací jsou zisky společnosti před kterýmkoli z těchto čistých odečtou se. EBITDA se zaměřuje na provozní rozhodnutí podniku, protože zkoumá ziskovost podniku ze základních operací před dopadem kapitálové struktury. Vzorec, příklady nebo zisk.

5. Poplatek za sjednání

Investoři v mezipatře jsou také povinni po uzavření transakce zaplatit poplatek za dohodu.

Výhody mezaninového financování

Emitentovi

1. Zvýšení celkového kapitálu

Mezaninové financování může společnosti pomoci zajistit více kapitálu a obejít nedostatečnou kapitalizaci podniku. Úroky z mezaninového financování jsou také daňově odečitatelné.

Předpokládejme, že chcete zahájit vlastní podnikání a potřebujete 15 milionů dolarů. Plánujete získat 5 milionů dolarů prostřednictvím vlastního kapitálu a oslovili jste banku, která hledá půjčku ve výši 10 milionů dolarů. Banka to však obvykle bude považovat za nepřiměřené a půjčí pouze 75% požadované půjčky. Nechává vám možnost získat prostřednictvím vlastního kapitálu 7,5 milionu dolarů.

Předpokládejme, že vám mezaninový investor navrhne půjčit 5 milionů dolarů. Jelikož banka považuje mezanin za kapitál a vidí důvěryhodného partnera s mezaninovou složkou, banka vám nakonec půjčí původně požadovanou částku 10 milionů dolarů. Proto bude celkový kapitál získaný s mezaninem i bez něj:

Mezaninové financování - ukázková tabulka

Mezaninová vrstva tedy snižuje kapitálový požadavek a pomáhá zajistit více celkového kapitálu.

2. Snížení kapitálových nákladů a zvýšení návratnosti kapitálu

Vlastní kapitál je nejnákladnějším zdrojem kapitálu a ředí stávající akcionáře. Mezaninový dluh proto může být atraktivní alternativou pro přístup k tolik potřebnému kapitálu. Společnosti používají vhodnou kombinaci prioritního dluhu, mezaninového dluhu a vlastního kapitálu ke snížení skutečných nákladů na kapitál a zvýšení návratnosti aktiv.

Investorovi

1. Atraktivní a bezpečná investice

Mezipatrový investor má výhody kapitálových investic v podobě vysokých výnosů a rozmanitého portfolia. V případě, že se výpůjční společnost stane úspěšnou, může mezaninový investor využít opci na kapitál a získat výhody.

Navíc, i v nejhorším případě, dostane mezaninový investor alespoň splátku úroku. Úroky získané z mezaninového financování převyšují úroky získané z tradičního financování.

2. Opční listina

Mezaninové financování často zahrnuje warranty nebo konvertibilní kapitálové opce, které může mezaninový investor využít k získání podílu ve společnosti. Práva lze uplatnit k určitému datu nebo výskytu jakékoli konkrétní události, jak je uvedeno ve smlouvě.

Omezení financování mezaninu

Pro emitenta

1. Pravděpodobnost selhání

Mezaninové financování, i když je snadno dostupné, vyžaduje vysoké úrokové sazby. V případě, že se projekt nespustí, věřitel bude muset splatit mimořádně nákladnou půjčku.

2. Potenciální ztráta kontroly a svobody

Když si věřitelé vezmou mezaninový dluh, obětují svobodu a kontrolu, protože vždy existuje možnost převodu na vlastní kapitál. Možnost uplatnění vlastního kapitálu navíc při uplatnění vede k rozředění EPS, což vyvolává negativní reakci akcionářů.

Pro investora

1. Vysoké riziko

Mezaninové financování se poskytuje bez zajištění a investice se většinou provádějí do vysoce výnosných, ale riskantních projektů. Investoři jsou tak vystaveni riziku ztráty investice v případě bankrotu společnosti.

2. Dlouhá doba pro návratnost investic

Společnosti obvykle hledají mezaninové financování procesu růstu nebo expanze. Takové podniky vyžadují určitou dobu, než mohou přinést návratnost. Mezaninové financování není určeno investorům, kteří chtějí rychle vydělat peníze. To je důvod, proč dohody o mezaninovém financování specifikují zahájení úroků po určitém období, ne okamžitě.

Klíčové jídlo

  • Mezaninové financování produkuje vyšší výnosy než tradiční dluh a investoři mohou získávat výnosy prostřednictvím hotovostních úroků, úroků PIK, vlastnictví a výplat jako procento výkonu společnosti.
  • Pomáhá podniku zajistit více kapitálu, snížit náklady na kapitál, zvýšit míru návratnosti a ušetřit daň z plateb úroků.
  • Mezaninové financování zahrnuje převoditelnou opci nebo opční listinu, která poskytuje investorům právo získat podíl v podnikání. Výsledkem však je, že vlastníci ztrácejí kontrolu.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Náklady na kapitál Náklady na kapitál Náklady na kapitál jsou minimální míra návratnosti, kterou musí podnik vydělat před vytvořením hodnoty. Než může podnik dosáhnout zisku, musí přinejmenším generovat dostatečný příjem k pokrytí nákladů na financování svého provozu.
  • Práva na poměrnou účast Práva na poměrnou účast Práva na poměrnou účast nebo poměrná investiční práva zaručují stávajícím investorům právo účastnit se budoucích fundraisingových aktivit. Pro-
  • Míra návratnosti Míra návratnosti Míra návratnosti (ROR) je zisk nebo ztráta investice po určitou dobu, která je spojena s počáteční cenou investice vyjádřenou v procentech. Tato příručka učí nejběžnější vzorce
  • Financování série A Financování série A Financování série A (také známé jako řada A nebo financování série A) je jednou z fází procesu získávání kapitálu startupem. Série A je v zásadě druhou fází financování při spuštění a první fází financování rizikovým kapitálem.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found