Jednorázový poplatek - přehled, zneužití a příklady

Jednorázový poplatek nebo jednorázová položka je řádková položka, která se objevuje na finančních výkazech firmy nepravidelně. Nesouvisí to s obchodními operacemi firmy a vyplývá z neočekávaných událostí, jako jsou soudní spory, propouštění, prodej aktiv. Odprodej Odprodejem (nebo odprodejem) se rozumí prodej majetku společnosti nebo obchodní jednotky prostřednictvím prodeje, směny, uzavření nebo bankrotu. Může dojít k částečné nebo úplné likvidaci v závislosti na důvodu, proč se vedení rozhodlo prodat nebo zlikvidovat zdroje svého podnikání. Mezi příklady prodejů patří prodej intelektuálních služeb atd.

Jednorázový poplatekObrázek 1

Je důležité rozpoznat jednorázový poplatek, protože může narušit finanční obraz a významně změnit výsledky důležitých analýz, jako je předpovídání a oceňování finančních výkazů.

Je běžné, že vedení používá jednorázové poplatky ke snížení nebo nadhodnocení finanční výkonnosti, aby změnilo vnímání investorů společností. V následujících částech uvidíme několik příkladů zneužití a co lze udělat pro řešení jednorázových poplatků.

Jednorázové poplatky - zneužití

1. Přehánět výdělky

Společnost někdy zvýší své zisky zahrnutím neobvyklého zisku do běžné řádkové položky ve výkazu zisku a ztráty. Jedním ze způsobů je zahrnout výnosy z investic do celkových výnosů.

Příklad

Letecké společnosti se často podílejí na zajišťování pohonných hmot, aby kontrolovaly své náklady. Zajišťovací činnosti někdy generují velké zisky. Společnost se může rozhodnout zahrnout tyto zisky do svých příjmových čísel, i když zajišťování pohonných hmot není její hlavní činností.

2. Herní metriky

Společnost může zneužít jednorázové poplatky k získání důležitých metrik výkonu manipulací s jednou ze svých složek.

Příklad

Poměr P / E Poměr ceny a zisku Poměr ceny a zisku (P / E Ratio) je vztah mezi cenou akcií společnosti a ziskem na akcii. Poskytuje investorům lepší představu o hodnotě společnosti. P / E ukazuje očekávání trhu a je cenou, kterou musíte zaplatit za jednotku současného (nebo budoucího) výdělku, skládá se ze dvou složek: cena P a zisk na akcii E. Společnost nemůže kontrolovat cenu, jak je stanovena na trhu, ale může snížit svůj zisk na akcii a nafouknout poměr P / E. Může to provést odepsáním aktiv nebo převedením všech svých výdajů do jednoho období.

3. Falešné negativní vnímání

Společnost nemusí vždy nadhodnocovat výkon. Může vytvořit falešný jednorázový poplatek spojením většiny jejich výdajů v jednom období, řekněme čtvrtině. To vytváří falešné vnímání lepší budoucnosti pro společnost, protože ostatní čtvrtletí budou vypadat jako vylepšení z předchozího výkonu, který byl záměrně podhodnocen.

Jednorázové poplatky - falešné negativní vnímáníObrázek 2: Falešný růst vytvořený manipulací s čísly

4. Nesprávné hlášení

Společnost může správně nahlásit jednorázový poplatek u jednoho výpisu, ale nesprávně u jiného.

Příklad

Společnost vykazuje jednorázový zisk samostatně ve výkazu zisku a ztráty, čímž je transparentní pro všechny čtenáře finančních výkazů. Poté však zahrnuje zvýšený čistý příjem do výkazu zisku a ztráty a použije jej bez úpravy ve výkazu peněžních toků Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků (oficiálně nazývaný Výkaz peněžních toků) obsahuje informace o tom, kolik peněz má společnost generovány a používány během daného období. Obsahuje 3 oddíly: hotovost z operací, hotovost z investování a hotovost z financování. . Může snadno uvést v omyl investory, kteří důkladně nezkoumají všechna prohlášení. Lepší způsob, jak nahlásit jednorázový poplatek, je vykázat jej samostatně také o peněžních tocích.

Řešení jednorázových poplatků

Výše uvedené příklady představují pouze několik způsobů, jak může společnost jednorázový poplatek zneužít. Existuje spousta možností a je těžké zdokumentovat každý případ takového nesprávného hlášení. Lze však přijmout určitá opatření k minimalizaci zkreslení. Některá z těchto opatření jsou:

  • Před provedením jakýchkoli analýz, jako jsou prognózy a oceňování, odstraňte vliv jednorázových poplatků na finanční výkazy. Je to důležité, protože nejen přesněji zobrazuje finanční situaci, ale také proto, že je obtížné předvídat jednorázové poplatky.
  • Místo provozních čísel použijte provozní metriky, protože provozní čísla nezahrnují účinek jednorázových poplatků. Například v případě výše uvedeného poměru P / E je použití provozního výnosu Provozní výnos Provozní výnos, označovaný také jako provozní zisk nebo Zisk před úroky a daněmi (EBIT), částka zbývajícího výnosu po odečtení provozních přímých a nepřímých náklady. Úrokové náklady, úrokové výnosy a další neprovozní zdroje výnosů se při výpočtu provozního výnosu nezohledňují, místo čistého výnosu pro zisk na akcii povede k přesnější metrice hodnoty.
  • Prohlédněte si všechny finanční výkazy společně, nikoli samostatně. Může pomoci zjistit druh nesprávného hlášení popsaného výše.
  • Dávejte pozor na společnosti, které jednorázové poplatky používají opakovaně. Je vysoce pravděpodobné, že se nejedná o jednorázové poplatky, ale o skutečné náklady na podnikání. Taková praxe svědčí o špatném řízení.
  • Používejte metriky vyhovující GAAP / IFRS a co nejvíce porovnávejte metriky, které nejsou v souladu s GAAP / IFRS, s jejich kompatibilními protějšky. Účetní standardy se časem vyvíjejí a zajišťují přesnost a přesnost.

Dodatečné zdroje

Chcete-li prohloubit své znalosti a pochopení investičního bankovnictví, Finance nabízí následující zdroje.

  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • IFRS vs. US GAAP IFRS vs. US GAAP IFRS vs. US GAAP odkazuje na dva účetní standardy a zásady, které země ve světě dodržují v souvislosti s finančním výkaznictvím. Více než 110 zemí se řídí Mezinárodními standardy účetního výkaznictví (IFRS), což podporuje jednotnost při přípravě finančních výkazů.
  • Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Diskutujeme o různých metodách promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty. Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty začíná tržbami z prodeje a poté náklady
  • Nejlepší účetní skandály Nejlepší účetní skandály V posledních dvou desetiletích došlo k nejhorším účetním skandálům v historii. V důsledku těchto finančních katastrof byly ztraceny miliardy dolarů. V tomhle

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found