Crack Spread - Zjistěte více o faktorech ovlivňujících Crack Spreads

Crack spread označuje cenový rozdíl mezi barelem surové ropy a jejími vedlejšími produkty, jako je benzín, topný olej, petrolej a topný olej. Podnikání v rafinaci ropy na různé komponenty vyžaduje pečlivou pozornost tržních cen různých vedlejších produktů. Rozpětí odhaduje rozpětí zisku Čistá zisková marže Čistá zisková marže (také známá jako „zisková marže“ nebo „poměr čistého zisku k marži“) je finanční poměr používaný k výpočtu procenta zisku, který společnost vyprodukuje z jejích celkových výnosů. Měří částku čistého zisku, který společnost získá za dolar získaných výnosů. že rafinerie může očekávat, že vznikne krakováním uhlovodíků s dlouhým řetězcem ropy na užitečné ropné vedlejší produkty. V závislosti na různých faktorech, jako je sezónnost počasí, globální zásoby a roční období, se mění rovnice poptávky a nabídky pro různé ropné složky. To ovlivňuje ziskové marže pro rafinerie.

Spready používají rafinerie k zajištění svého výkazu zisku a ztráty (P&L) Výkaz zisku a ztráty je jednou ze základních finančních výkazů společnosti, která ukazuje jejich zisk a ztrátu za určité časové období. Zisk nebo ztráta se určuje odečtením všech výnosů a odečtením všech nákladů z provozních i neprovozních činností. Toto prohlášení je jedním ze tří výkazů používaných jak v podnikových financích (včetně finančního modelování), tak v účetnictví. zatímco spekulanti při obchodování s futures používají trhlinové spready. Pokud se například rafinerie spoléhá na prodej benzínu a cena benzínu klesne pod cenu ropy, je pravděpodobné, že to rafinérii způsobí ztrátu. Spekulanti usilují o zisk z cenového rozdílu mezi ropou a jejími vedlejšími produkty.

Crack Spread

Faktory ovlivňující šíření trhlin

Jedním z faktorů, které ovlivňují šíření, jsou geopolitické problémy. Obecně v období politické nejistoty a nestability dojde ke snížení dodávek ropy. Výsledkem je růst cen ropy oproti rafinovaným produktům. Tím se trhlina zpočátku oslabí nebo zúží. Jelikož však rafinerie reagují na snížení dodávek ropy a snížení produkce vedlejších produktů, šíření trhlin se rozšiřuje. Změny zahraniční politiky ovlivňují také producenty ropy a ceny vedlejších produktů ropy.

Rozpětí ovlivňují také převládající povětrnostní podmínky, zejména letní a zimní sezónnost. Během letní sezóny je vyšší poptávka po konkrétních vedlejších produktech, jako je benzín a nafta, což významně posiluje šíření trhlin. Zimní sezóna zvyšuje poptávku po destilátech, jako je nafta a benzín, a vede také k širšímu šíření trhlin.

Mezi ropou a silou měny existuje inverzní vztah a jakékoli změny síly měny mohou ovlivnit ceny ropy a nakonec rozpětí cracků. Když hodnota měny klesá, zvyšují se ceny ropy, což oslabuje šíření trhlin. Zvýšení hodnoty ropy znamená, že se sníží ziskové marže ze složek ropy. Aby rafinerie dosáhly silného pozitivního spreadu, musí být cena ropy výrazně nižší než cena rafinovaných produktů.

Jak obchodovat s crackovými spready?

Crack spready se běžně obchodují pomocí následujících dvou metod:

1. Spready trhlin jednotlivých produktů

Šíření trhlin u jednoho produktu je nejběžnějším typem šíření trhlin a odráží rozdíl mezi rafinérskou marží mezi ropou a rafinovanými produkty, jako je nafta nebo benzín. Provádí se prodejem futures na rafinované produkty a nákupem futures na ropu. Pokud je cena rafinovaného produktu vyšší než cena ropy, crackingová marže je pozitivní. Pokud je cena rafinovaného produktu nižší než cena ropy, je crackingová marže záporná.

2. Více produktů se šíří crack

Několik spready produktů jsou navrženy tak, aby odrážely výnos rafinerie rafinovaných produktů. Podle skupiny CME je produkce benzinu dvojnásobná oproti produkci topného oleje z destilátu. Tento poměr přiměl hedgeery zaměřit se na spready cracků 3: 2: 1. S rozpětím trhlin v poměru 3: 2: 1 se obchoduje nákupem tří barelů futures na ropu a prodejem dvou barelů futures na benzín a jednoho barlu futures na topný olej. Rafinér s nižšími výtěžky benzínu ve srovnání s jinými destiláty může použít jiné kombinace, jako je pomazánka 5: 3: 2. Poměr 5: 3: 2 se obchoduje nákupem pěti barelů futures na ropu a prodejem tří futures na benzín a dvou futures na destilovaný topný olej.

Futures obchodování

Integrované ropné společnosti, které kontrolují dodavatelský řetězec od produkce ropy po distribuci rafinovaných produktů, jsou méně nepříznivě ovlivňovány cenovými pohyby, protože jejich obchodní model poskytuje přirozené zajištění proti těmto cenovým pohybům. U ropných rafinérů, kteří nakupují ropu a prodávají rafinované ropné vedlejší produkty, je to však jiné. Jakékoli významné cenové pohyby na obou stranách představují pro ně velké ekonomické riziko. Aby se zajistil proti nepříznivým cenovým pohybům, rafinerie ropy nakupuje a prodává futures kontrakty na své hlavní rafinované produkty. Někteří finanční zprostředkovatelé poskytují rafinérům a spekulantům ropu na míru, aby usnadnili obchodování s rozšířením trhlin. Například divize NYMEX CME nabízí futures kontrakty na benzínové a topné oleje.

Crack Spread jako tržní signál

Spekulanti a investoři používají crack spready jako tržní signál cenových pohybů trhu s ropou a rafinovanými produkty. Poskytuje ukazatel v reálném čase o tom, jak si produkty vedou, a celkovou ziskovost rafinérského podnikání. Když se rozpětí rozšíří, znamená to, že se zvyšuje poptávka a ceny rafinovaných produktů. Investoři to považují za znamení, že ceny ropy vzrostou, aby odpovídaly poptávce po primárních rafinovaných produktech, jako je benzín a topný olej. Pokud se rozpětí zmenší, rafinerie zpomalí produkci, aby zpřísnila dodávky rafinovaných produktů, aby obnovila své ziskové marže.

Související čtení

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Chcete-li se dále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné další zdroje uvedené níže:

  • Průvodce po obchodování s komoditami Průvodce po tajemství obchodování s komoditami Úspěšní obchodníci s komoditami znají tajemství obchodování s komoditami a rozlišují mezi obchodováním na různých typech finančních trhů. Obchodování s komoditami se liší od obchodování s akciemi.
  • Druhy trhů - Dealers, Brokers, Burzy Druhy trhů - Dealers, Brokers, Burzy Trhy zahrnují makléře, dealery a burzovní trhy. Každý trh funguje podle různých obchodních mechanismů, které ovlivňují likviditu a kontrolu. Různé typy trhů umožňují různé obchodní charakteristiky uvedené v této příručce
  • Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy Obchodní mechanismy odkazují na různé metody obchodování aktiv. Dva hlavní typy obchodních mechanismů jsou obchodní mechanismy založené na nabídkách a objednávkách
  • Riziko a návratnost Riziko a návratnost V investování jsou riziko a návratnost vysoce korelované. Zvýšená potenciální návratnost investic obvykle jde ruku v ruce se zvýšeným rizikem. Mezi různé typy rizik patří riziko specifické pro projekt, riziko specifické pro dané odvětví, riziko konkurence, mezinárodní riziko a tržní riziko.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found