Interní kontroly - dozvíte se o roli auditora v kontrolní činnosti

Interní kontroly jsou zásady a postupy zavedené vedením k zajištění mimo jiné účetní závěrky společnosti Tři finanční výkazy Tři finanční výkazy jsou výkaz zisku a ztráty, rozvaha a výkaz peněžních toků. Tyto tři základní výroky jsou složitě spolehlivé. Některé interní kontroly relevantní pro audit zahrnují bankovní odsouhlasení Bankovní odsouhlasení Bankovní odsouhlasení je dokument, který odpovídá zůstatku hotovosti v účetnictví společnosti na odpovídající částku na jejím bankovním výpisu. Sladění těchto dvou účtů pomáhá určit, zda jsou nutné účetní úpravy. Bankovní odsouhlasení se provádí v pravidelných intervalech, aby bylo zajištěno, že systémy kontroly hesel pro účetní software a pozorování zásob.

Cílem auditora je identifikovat a posoudit riziko významné nesprávnosti, ať už kvůli podvodu Nejlepší účetní skandály V posledních dvou desetiletích došlo k nejhorším účetním skandálům v historii. V důsledku těchto finančních katastrof byly ztraceny miliardy dolarů. V tomto nebo omylu na úrovni finančního výkazu a tvrzení. Zahrnuje pochopení účetní jednotky a jejího prostředí a vnitřních kontrol účetní jednotky s cílem navrhnout správné auditorské postupy k dosažení požadované úrovně jistoty.

Interní kontroly

Omezení interních kontrol

Přestože vedení zavádí vnitřní kontroly, aby zajistilo, že účetní závěrka bude spolehlivější a méně náchylná k chybám, stále existují omezení, například možnost tajné dohody. I když určité transakce vyžadují souhlas nadřízeného, ​​pokud zaměstnanec na nižší úrovni a jeho nadřízený spolupracují na autorizaci transakce, vnitřní kontrola není příliš účinná při prevenci takového podvodného jednání.

Podobně dalším omezením je přepsání správy. Bez ohledu na to, jaká vnitřní kontrola je zavedena, pokud ji vedení přepíše a rozhodne se zadat něco jiného, ​​neexistuje žádný způsob, jak tuto praxi zastavit. Interní kontroly jsou také navrženy tak, aby řešily běžné transakce a nikoli neobvyklé transakce. Pokud se tedy mimo běžné kontroly vyskytne řada neobvyklých transakcí, může to ohrozit platnost finančních údajů společnosti. Nakonec existuje riziko lidské chyby způsobené běžnými chybami zaměstnanců, například během rušných období, kdy jsou objemy transakcí výrazně vyšší. Chyby mohou také nastat v důsledku fluktuace zaměstnanců.

Složky vnitřní kontroly

Rámec vnitřní kontroly společnosti se obecně skládá z pěti různých aspektů, jak je uvedeno níže:

Interní kontroly

Kontrolní prostředí

Kontrolní prostředí nahoře odkazuje na postoje, povědomí a akce vedení a osob pověřených správou a řízením k vnitřním kontrolám. Jednodušší způsob, jak to popsat, je nazvat to „tónem nahoře“. Je to velmi důležité, protože se filtruje na ostatní zaměstnance a na všechny ostatní součásti kontroly, a proto může mít obrovský dopad na společnost. Například s méně odhodlaným a uvolněnějším tónem je u zaměstnanců na nižší úrovni menší pravděpodobnost, že budou správně dodržovat zavedené vnitřní kontroly.

Hodnocení rizik subjektu

Hodnocení rizik účetní jednotky souvisí s tím, jak klient identifikuje a reaguje na obchodní rizika, jako jsou noví zaměstnanci a nová účetní prohlášení. Je zaměstnancům poskytováno správné školení? Jsou nová prohlášení plně připravena a implementována efektivně?

Informační systémy a komunikace

Komponenta informačních systémů odkazuje na to, jak společnost zachycuje, zpracovává, hlásí a komunikuje informace o transakcích. Například společnost používá distribuované zpracování? - Jak se vypořádá se změnami systému? - Používá dobře známý účetní software nebo jen něco, co bylo levné získat.

Kontrolní činnosti

Kontrolní činnosti se vztahují ke konkrétním podrobným zásadám a postupům, jako je kontrola výkonnosti společnosti prostřednictvím analýzy odchylek, fyzické a logické kontroly a oddělení povinností. Oddělení povinností je důležitá vnitřní kontrola, která pomáhá předcházet mnoha problémům, jedním z nich je podvod. Díky tomu, že různí zaměstnanci počítají inventář a mají přístup k záznamům hlavní knihy, pomáhá to zamezit tomu, aby zaměstnanci ukradli inventář a odepsali jej do vedlejší knihy.

Monitorování

A konečně, kontrolní kontroly se zabývají průběžným a pravidelným hodnocením kvality vnitřních kontrol vedením, aby se určilo, které kontroly je třeba upravit. Běžným příkladem ve větších společnostech je práce interních auditorů.

Úloha auditora v procesu kontroly

Jakmile auditor porozumí systému vnitřní kontroly klienta, musí posoudit kontrolní riziko. Kontrolní riziko je riziko, že systém klienta nedokáže zabránit nebo detekovat a opravit chybu. Hodnocení se pohybují od nízkého po nejvyšší po maximální. Nízká znamená, že interní kontroly klienta jsou silné a maximální znamená, že kontroly jsou prakticky k ničemu. Pokud je systém vnitřní kontroly klienta hodnocen pod maximem, musí auditor otestovat vnitřní kontroly, aby se ujistil, že fungují v souladu s porozuměním auditora.

Testování interních kontrol zahrnuje dotazování na vedení a zaměstnance, kontrolu zdrojových dokumentů, sledování počtu zásob a skutečné opakované provádění klientských postupů. Na závěr auditor provede věcnější postupy k posouzení úrovně celkového rizika podle strategie auditu.

Existují dva typy strategie auditu:

  1. Kombinovaný přístup k auditu - Zahrnuje testy kontrol a testování věcné správnosti (pokud je riziko kontroly hodnoceno jako pod maximem)
  2. Čistě věcný přístup k auditu - Neprovádějí se žádné testy kontrol; provádějí se pouze testy věcné správnosti (pokud je kontrolní riziko hodnoceno jako maximální)

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce auditorskými postupy. Další informace najdete v následujících finančních zdrojích:

  • Inventory Inventory Inventory is a current asset account found in the rozvahy, sestávající ze všech surovin, nedokončené výroby a hotových výrobků, které společnost nashromáždila. Často je považován za nejlikvidnější ze všech oběžných aktiv - je tedy vyloučen z čitatele při výpočtu rychlého poměru.
  • Firemní struktura Firemní struktura Firemní struktura označuje organizaci různých oddělení nebo obchodních jednotek v rámci společnosti. V závislosti na cílech společnosti a odvětví
  • Průvodce forenzním auditem Průvodce forenzním auditem Forenzní audit je podrobný audit záznamů společnosti, který bude použit u soudu v soudním řízení. Zapojeni jsou všichni účetní, právníci a finanční profesionálové. Při takovém auditu budou hledat korupci, střet zájmů, úplatkářství, vydírání, zpronevěru majetku, finanční podvody
  • Audit Právní důsledky Účetnictví Účetnictví je pojem, který popisuje proces konsolidace finančních informací tak, aby byly jasné a srozumitelné pro všechny

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found