Pac-Man Defense - Strategie prevence nepřátelského převzetí fúzí a akvizic

Pac-Man Defense je strategie používaná cílenými společnostmi k zabránění nepřátelského převzetí. Nabytí majetku Akvizicí aktiv je nákup společnosti nákupem jejích aktiv namísto jejích akcií. Ve většině jurisdikcí akvizice aktiv obvykle zahrnuje také převzetí určitých závazků. Protože však strany mohou vyjednávat o tom, která aktiva budou získána a která pasiva budou převzata, může být transakce mnohem flexibilnější. Tato strategie prevence převzetí je implementována cílovou společností, která mění věci tím, že se snaží převzít nabyvatele. Účelem obrany Pac-Mana, stejně jako u jakékoli obranné strategie proti nepřátelskému převzetí moci, je velmi obtížně převzít získávající společnost v naději, že se pokusu vzdá.

Pac Man Defense téma

Chcete-li se dozvědět více o fúzích a akvizicích, podívejte se do programu FMVA ™. Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a Ferrari

Příklad obrany Pac-Mana

Zvažte následující příklad:

  1. Společnost A se pokouší o nepřátelské převzetí společnosti B nákupem akcií Akcionáři Vlastní kapitál Vlastní kapitál akcionářů (také známý jako vlastní kapitál akcionářů) je účet v rozvaze společnosti, který se skládá ze základního kapitálu a nerozděleného zisku. Představuje také zbytkovou hodnotu aktiv mínus pasiva. Přeskupením původní účetní rovnice získáme Akcionáři Vlastní kapitál = Aktiva - pasiva společnosti B s cílem získat kontrolní podíl.
  2. Společnost B si to uvědomuje a zaměstnává Pac-Man Defense pomocí svých aktiv k nákupu velkého počtu akcií společnosti A.
  3. Společnost A vidí potenciální riziko převzetí společností B a rozhodne se opustit svůj nepřátelský pokus o převzetí.

Obrana Pac-Mana v podstatě reaguje na nepřátelský pokus o převzetí nepřátelským pokusem o převzetí. Skutečný příklad toho nastal v letech 2005 až 2012, kdy se společnost Porsche pokusila, ale neuspěla, koupit dostatek akcií na získání kontrolního podílu ve společnosti Volkswagen. Když Porsche po finanční krizi v roce 2008 upadlo na finanční těžké časy, Volkswagen skončil s obratem a levným nákupem akcií Porsche, což mu umožnilo převzít Porsche do roku 2012 úplně.

Diagram obrany Pac-Mana

Počátky

Připomeňme si ze hry Pac-Man, že hráč se musí vyhýbat duchům, kteří se snaží hráče pronásledovat a eliminovat. Pokud ve hře Pac-Man spotřebuje energetickou peletu, je schopen se otočit a eliminovat duchy. V obraně převzetí Pac-Manu je cílová společnost „pojídající“ akcie nabývající společnosti analogická spotřebě energetické pelety. Defenzivní strategie dává cílové společnosti sílu odrazit nepřátelské převzetí.

Pac-Man Defense byl pojmenován tak, protože zúčastněné společnosti se, podobně jako akce ve hře, navzájem „hltají“.

Jak zaměstnávat obrannou strategii Pac-Man

Aby společnost mohla efektivně využívat Pac-Man Defense, musí cíl vlastnit značné zdroje Finanční aktiva Finanční aktiva se vztahují na aktiva, která vyplývají ze smluvních dohod o budoucích peněžních tocích nebo z vlastnictví kapitálových nástrojů jiného subjektu. Klíč, protože se pokouší o své nepřátelské převzetí. Cíl musí mít k dispozici finanční prostředky na nákup dostatečného počtu akcií potenciální nabývající společnosti, aby mohl být věrohodnou hrozbou pro kontrolu nabyvatele nad jeho vlastní firmou.

Zdroje potřebné pro strategii jsou obvykle dostupné prostřednictvím:

  1. Prodej vlastních aktiv: Cílová společnost může použít stávající hotovost nebo hotovostní ekvivalentní aktiva, nebo může odprodat aktiva, která nejsou životně důležitá, a generovat dostatek peněz na nákup velkého množství akcií nabyvatele.
  2. Prodej vedlejších obchodních jednotek: Společnost může prodat vedlejší obchodní jednotky za účelem generování hotovosti.
  3. Výpůjční hotovost: Společnost si může půjčit hotovost od věřitelů nebo vydáním dluhopisů nebo dalších akciových akcií. Druhý způsob financování nabízí další výhodu spočívající v rozředění zbývajících akciových akcií cílové společnosti, takže nabyvatel by musel koupit více akcií, aby získal 50% + z celkového zbývajícího počtu akcií cílové společnosti.
  4. Válečná truhla: Válečná truhla je polštář hotovosti uložený společností v případě nepříznivých událostí - jakýsi fond nouzových výdajů. Obvykle zahrnuje aktiva, která lze snadno zlikvidovat za účelem výroby hotovosti, například bankovní vklady a státní pokladniční poukázky. Využití financování válečné hrudi pro Pac-Man Defense v podstatě znamená jen to, že cílová společnost využívá své přebytečné hotovosti nebo hotovostní rezervy.

Hlavní nevýhoda strategie

Pac-Man Defense je velmi agresivní a extrémně nákladná strategie, protože obvykle zahrnuje odprodej aktiv nebo vedlejších obchodních jednotek nebo zvýšení dluhu společnosti za účelem provedení strategie. Akcionáři trpí následkem, pokud je cílová společnost nucena prodat důležitá aktiva a ztratit hodnotu.

Další skutečný příklad obrany Pac-Mana

Nejznámějším příkladem společnosti využívající Pac-Man Defense je také původ termínu. V roce 1982 se společnost Bendix Corporation pokusila převzít firmu na výrobu kameniva a těžkých stavebních materiálů Martin Marietta získáním kontrolního podílu na akciích společnosti Martin Marietta.

Vedení Martina Marietty rozprodalo několik obchodních segmentů a vypůjčilo si více než 1 miliardu dolarů na boj proti pokusu o převzetí. Společnost Bendix Corporation vlastnila více než 70% akcií společnosti Marietta, zatímco Marietta koupila více než 50% akcií společnosti Bendix prostřednictvím výběrového řízení. Tento boj poškodil obě společnosti, protože vynakládaly obrovské množství hotovosti na nákup akcií druhé strany. Nakonec Allied Corporation působila jako bílý rytíř Bílý rytíř Bílý rytíř je společnost nebo jednotlivec, který získá cílovou společnost, která je blízko převzetí černým rytířem. Převzetí bílého rytíře je upřednostňovanou možností před nepřátelským převzetím černým rytířem, protože bílí rytíři provádějí „přátelskou akvizici“ tím, že obecně zachovávají současný manažerský tým a získávají společnost Bendix Corporation.

Další zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finanční vysvětlení Pac-Man Defense. Chcete-li se dozvědět více o fúzích a akvizicích a nepřátelských převzetích, podívejte se na následující bezplatné zdroje z Finance:

  • Poison Pill Poison Pill Poison Pill je strukturální manévr navržený tak, aby zmařil pokusy o převzetí, kde se cílová společnost snaží být pro potenciální nabyvatele méně žádoucí. Toho lze dosáhnout prodejem levnějších akcií stávajícím akcionářům, čímž se zředí kapitál, který získává nabyvatel
  • Černý rytíř Černý rytíř V podnikových financích se společnost, která nabízí nebo provádí nepřátelské převzetí cílové společnosti, nazývá černým rytířem. Nepřátelské převzetí je pokus o akvizici společností nebo nájezdníkem, kterému cílová společnost odolává.
  • Greenmail Greenmail Závazek Greenmail zahrnuje nákup významného počtu akcií v cílové společnosti, hrozba nepřátelským převzetím a následné použití hrozby k vynucení
  • M&A Process Mergers Acquisitions M&A Process Tato příručka vás provede všemi kroky procesu M&A. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found