Horní a dolní řádek - Přehled, Jak vypočítat, Divergence

Horní a dolní řádek jsou dvě části výkazu zisku a ztráty (P&L) určité společnosti.

Horní a dolní řádek

The horní řádková položka ve výkazu zisku a ztráty se týká hrubých tržeb nebo celkových výnosů společnosti a spodní řádek, který je často uveden na konci výkazu zisku a ztráty, je čistý příjem (označovaný také jako čistý zisk nebo čistý zisk) generovaný společností po odečtení nákladů na prodané zboží Náklady na prodané zboží (COGS) Náklady na prodané zboží (COGS) měří „přímé náklady“ vzniklé při výrobě jakéhokoli zboží nebo služeb. Zahrnuje náklady na materiál, přímé mzdové náklady a přímé režijní náklady továrny a je přímo úměrné výnosům. Jak rostou příjmy, je k výrobě zboží nebo služby zapotřebí více zdrojů. COGS jsou často (včetně přímých pracovních sil a materiálu), obecné a administrativní náklady, odpisy a amortizace, úroky a daně.

The spodní řádek společnosti se z účetního hlediska nepřenáší z jednoho období do druhého ve výkazu zisku a ztráty. Na konci účetního roku, po uzavření všech účtů výnosů a výdajů, se čistý zůstatek účtu nebo spodní řádek převede na účet nerozděleného zisku.

Výkaz zisků a ztrát (P&L) je jedním ze tří nejdůležitějších finančních výkazů používaných k vykazování finanční výkonnosti společnosti za konkrétní účetní období Účetní cyklus Účetní cyklus je holistický proces zaznamenávání a zpracování všech finančních transakcí společnosti, od okamžiku, kdy k transakci dojde, do jejího zastoupení v účetní závěrce až po uzavření účtů. Hlavní povinností účetního je sledovat celý účetní cyklus od začátku do konce. V zásadě se zaměřuje na výnosy a výdaje společnosti během určitého období.

souhrn

  • Horní řádek, který je součástí výkazu zisku a ztráty společnosti, se týká hrubých tržeb nebo celkových výnosů společnosti.
  • Sečteno a podtrženo, což je položka, která bude uvedena na konci výkazu zisku a ztráty, je čistý příjem generovaný společností po odečtení provozních nákladů, odpisů, úroků a daní.
  • Pokud se poměr růstu příjmů společnosti k růstu tržeb dlouhodobě odchyluje od „1“, mělo by to být varovným signálem, protože její strategie generování budoucího růstu zisku pravděpodobně klesá.

Porozumění obrázkům horního a spodního řádku

Čistý příjem (nebo spodní řádek) = hrubý prodej (nebo horní řádek) - celkové výdaje

Horní a dolní řádky jsou užitečné při určování finanční síly společnosti; nejsou však zaměnitelné. Zatímco spodní řádek popisuje, jak efektivní je společnost s jejími výdaji a provozními náklady Provozní výdaje Provozní výdaje, provozní výdaje neboli „opex“, se vztahují k výdajům vzniklým v souvislosti s provozními činnostmi podniku. Jinými slovy, horní linie nebere v úvahu provozní efektivitu a pouze ukazuje, jak efektivní je společnost při generování prodeje.

Společnosti mohou zvýšit svoji horní linii zapojením agresivní reklamy do získávání nových zákazníků, přidávání nových produktových řad, snižováním výnosů z prodeje zlepšováním produktů nebo zvyšováním cen.

Naopak, mohou zvýšit svůj zisk prostřednictvím snížení nákladů - snížení nákladů na materiál, provozování méně nákladných zařízení, využití daňových výhod, omezení nákladů na kapitál Náklady na kapitál Náklady na kapitál je minimální míra návratnosti, kterou musí podnik vydělávejte před generováním hodnoty. Než může podnik dosáhnout zisku, musí přinejmenším generovat dostatečný příjem k pokrytí nákladů na financování svého provozu. , atd.

Nejziskovější společnosti obvykle zažívají růst jak v horním, tak v dolním řádku současně tím, že vydělávají více výnosů (horní řádek) a snižují své provozní náklady (spodní řádek). Zavedené společnosti však mohou mít v určitém období paušální tržby nebo tržby, ale stále jsou schopny posílit svůj zisk prostřednictvím opatření ke snížení nákladů.

Například v roce 2019 zaznamenala společnost Apple Inc. nižší než očekávaný prodej iPhonů a vykázala nejvyšší příjmy ve výši 260,2 miliard USD - což je pokles z tržeb z předchozího roku ve výši 265,6 miliardy USD. Ve stejném roce činil jeho konečný počet 55,3 miliardy USD, což bylo méně než 59,5 miliardy USD, které zaznamenal v roce 2018.

Společnost, jako je Apple, může zaznamenat pomalý prodej a následně slabší růst v první linii v důsledku dozrávajících produktů, nedostatku nových produktů a omezení dodávek. Pokles v horním řádku se promítá do spodního řádku, což vede k menšímu čistému zisku.

Rozdíl mezi horním a dolním růstem

Rozdíly mezi růstem výnosů a růstem výnosů jsou ve společnostech, zejména ve vyspělých společnostech, poměrně časté, alespoň v krátkých obdobích. V důsledku prudkého poklesu cen vstupů nebo přísných opatření ke kontrole nákladů prováděných společnostmi mohou zisky růst mnohem rychleji než výnosy.

Pouze několik společností je však v pozici, že může rok co rok pokračovat ve zvyšování cen nad míru inflace ve svých nákladech. Vždy existuje omezení toho, kolik zisku může i ta nejefektivnější společnost vytlačit z jakékoli pevné částky příjmů.

Pokud tedy růst výnosů společnosti neustále zaostává za růstem zisku, její schopnost generovat budoucí růst zisku bude v hlubokém úpadku.

Totéž platí, pokud je růst zisku rok co rok pomalejší než růst tržeb. Jinak řečeno, pokud se poměr růstu příjmů společnosti k růstu tržeb dlouhodobě odchyluje od „1“ (řekněme pět až sedm let), mělo by to být varovným signálem, protože její strategie generování budoucího růstu zisku je pravděpodobně chátrající a vypadá pochybně. Hodnotový potenciál strategií společnosti je téměř vyčerpán a za rohem jsou problémy, pokud se poměr trvale rozchází s velkou rezervou.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků , modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně. K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné následující zdroje:

  • Analýza účetní závěrky Analýza účetní závěrky Jak provést analýzu účetní závěrky. Tato příručka vás naučí provádět analýzu finančního výkazu výkazu zisku a ztráty, rozvahy a výkazu peněžních toků včetně marží, poměrů, růstu, likvidity, pákového efektu, míry návratnosti a ziskovosti.
  • Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty Diskutujeme o různých metodách promítání řádkových položek výkazu zisku a ztráty. Projektování řádkových položek výkazu zisku a ztráty začíná tržbami z prodeje a poté náklady
  • Příjmy vs příjmy vs příjmy Příjmy vs příjmy vs příjmy Příjmy, příjmy a výdělky jsou pravděpodobně tři nejčastěji používané pojmy v účetnictví a financích. Všechny výrazy označují opatření společnosti
  • Metody odpisování Metody odpisování Mezi nejběžnější typy metod odpisování patří lineární, dvojitě klesající zůstatek, jednotky výroby a součet let číslic. Existují různé vzorce pro výpočet odpisů aktiva. Odpisy se používají v účetnictví k alokaci nákladů na hmotný majetek po dobu jeho životnosti.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found