Celler-Kefauver Act - přehled, historie a dopad

Kongres Spojených států přijal zákon Celler-Kefauver v roce 1950 s cílem posílit ustanovení Claytonského protimonopolního zákona z roku 1914. Zákon byl konkrétně přijat za účelem zaplnění mezery v Claytonově zákoně ohledně určitých forem fúzí a akvizic. Zatímco Claytonův zákon zakázal horizontální fúze Horizontální fúze K horizontální fúzi dochází, když se spojí společnosti působící ve stejném nebo podobném odvětví. Účelem horizontální fúze je spíše omezit hospodářskou soutěž, o vertikálních fúzích, kde společnost získává svou prodejní společnost, se vůbec nehovořilo.

Celler-Kefauver Act

Zákon Celler-Kefauver se zaměřil na vertikální fúze Vertikální fúze Vertikální fúze je spojení mezi dvěma společnostmi ve stejném odvětví, ale v různých fázích výrobního procesu. Jinými slovy, vertikální fúze, jejímž cílem bylo znevýhodnit ostatní konkurenty získáním jejich dodavatelů. Rovněž zakázala další formy nelegálního držení, fúzí a akvizic.

Historie zákona Celler-Kefauver

Jeden z prvních protimonopolních zákonů Protimonopolní zákony Protimonopolní zákony jsou zákony, které zakazují podnikům provádět určité praktiky, které jsou považovány za protisoutěžní a které omezují obchod. Některé z protisoutěžních praktik mohou zahrnovat cenovou diskriminaci, stanovení cen, segmentaci trhu a nepřátelské převzetí. měl být přijat Kongresem USA, Shermanův protimonopolní zákon z roku 1890. Shermanův zákon označil jednu z počátečních opatření k regulaci konkurence mezi americkými podniky. Byl zaveden v době, kdy americká ekonomika rychle rostla, což vedlo k růstu nových i stávajících společností.

Velké společnosti využily hospodářského rozmachu k získání a sloučení se svými menšími konkurenty jako způsob ovládnutí konkrétních průmyslových odvětví a zeměpisných lokalit. Veřejnost argumentovala tím, že konglomeráty nashromáždily příliš mnoho moci, a vyzvaly k posílení regulace ze strany vlády, aby byly zajištěny rovné podmínky pro všechny podniky. Američtí zákonodárci odpověděli přijetím Shermanova protimonopolního zákona.

Ačkoli Shermanův zákon znamenal začátek regulace obchodu, obsahoval příliš mnoho mezer, které podnikům umožňovaly pokračovat ve svých protisoutěžních obchodních praktikách. Zákon byl změněn v roce 1914 přijetím Claytonského protimonopolního zákona. Claytonův zákon se pokusil objasnit vágní jazyk a nesrovnalosti v předchozím zákoně rozšířením rozsahu obchodních praktik, které byly zakázány.

Některé z praktik, na které se Claytonův zákon zaměřil, zahrnovaly cenovou diskriminaci, monopolizaci a fúze a akvizice, které omezovaly hospodářskou soutěž. Americký kongres přijal v roce 1950 zákon Celler-Kefauver, aby posílil moc Claytonova zákona regulovat fúze a akvizice, které omezují hospodářskou soutěž. Zákon Celler-Kefauver konkrétně brání vertikálním a konglomerátním fúzí, které mohou omezit hospodářskou soutěž.

Dopad zákona Celler-Kefauver

Zákon Celler-Kefauver značně posílil ustanovení Claytonova zákona tím, že zakázal některé z praktik, které byly v zákoně ponechány volně. Například Claytonův zákon se zaměřil hlavně na horizontální fúze, kde se společnosti působící v tomto odvětví spojily a vytvořily jeden celek. To dává konsolidujícím společnostem větší synergie a podíl na trhu.

Zákon nezabránil společnostem ve vertikálním spojování v různých fázích dodavatelského řetězce Dodavatelský řetězec Dodavatelský řetězec je celý systém výroby a dodávky produktu nebo služby, od samého počátečního stádia získávání surovin až po finální, přičemž ponechává prostor aby byl tento čin zneužíván bezohlednými obchodníky. Zákon Celler-Kefauver byl přijat, aby tuto mezeru vyřešil zakázáním vertikálních a konglomerátních fúzí, které byly plánovány za účelem omezení hospodářské soutěže.

Pokud veřejné společnosti plánují vertikální fúzi nebo akvizici, musí o tom informovat ministerstvo spravedlnosti a Federální obchodní komisi. Vládní agentury si vyhrazují právo takovou transakci odmítnout nebo schválit, v závislosti na jejích zjištěních.

Pokud vláda zjistí, že cílem takové fúze je zabránit spravedlivému přístupu konkurentů nabízejících podobné výrobky a vytvořit překážky vstupu Překážky vstupu Překážky vstupu představují překážky nebo překážky, které novým společnostem ztěžují vstup na daný trh. Mezi ně mohou patřit technologické výzvy, vládní předpisy, patenty, počáteční náklady nebo požadavky na vzdělání a licence. , fúze nebude schválena. Pokud však vláda zjistí, že zamýšlená vertikální fúze neomezí přístup pro jiné společnosti prodávající podobné produkty, bude fúze schválena.

Vertikální fúze vs. fúze konglomerátů

Vertikální fúze nastane, když se společnost spojí nebo získá svou společnost prodejce. Fúze dává kombinované společnosti větší kontrolu nad procesem dodavatelského řetězce i vyšší produktivitu a efektivitu. Vertikální fúze mohou být protimonopolním problémem, pokud má fúze omezit konkurenci na trhu.

Například pokud výrobce cementu získá dodavatele surovin od konkurence, má taková forma akvizice znevýhodnit jiné podniky, které jsou u důležitých surovin závislé na nabytém subjektu. Získáním dodavatelů získá výrobce cementu větší kontrolu nad tržní nabídkou a cenami cementu, což ničí spravedlivou soutěž.

Na druhou stranu a fúze konglomerátu je fúze mezi společnostmi působícími ve zcela odlišných obchodních arénách nebo geografických oblastech. Unie dává kombinované společnosti příležitost rozšířit své území a rozšířit nabídku produktů. Poskytuje také kombinované společnosti větší podíl na trhu a synergii.

Celler-Kefauver Act tvrdí, že když se dvě nebo více společností spojí a vytvoří konglomerát, používají své zdroje a peníze z různých trhů k vytvoření monopolu na jiném trhu. Je-li to povoleno, fúze konglomerátů zabraňují spravedlivému přístupu spotřebitelů ke stejným výrobkům nabízeným konkurenčními firmami a také vytvářejí překážky vstupu pro malé podniky, které se chtějí na trh vydat.

Dodatečné zdroje

Finance nabízí analytika pro finanční modelování a oceňování (FMVA) ™ Certifikace FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na další úroveň. Chcete-li se neustále učit a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující finanční zdroje:

  • Zákon Glass Steagall Act Glass-Steagall Act Glass-Steagall Act, známý také jako zákon o bankovnictví z roku 1933, je právní předpis, který odděluje investiční a komerční bankovnictví. Zákon přišel jako nouzová reakce na obrovská selhání bank během Velké hospodářské krize, protože se předpokládalo, že ke krachu přispěly spekulace komerčních bank.
  • Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Úvahy a důsledky pro fúze a akvizice Při provádění fúzí a akvizic musí společnost uznat a přezkoumat všechny faktory a složitosti, které jdou do fúzí a akvizic. Tato příručka popisuje důležité
  • Druhy fúzí Druhy fúzí Fúze se týká dohody, ve které se dvě společnosti spojí a vytvoří jednu společnost. Jinými slovy, fúze je kombinace dvou společností do jednoho právního subjektu. V tomto článku se podíváme na různé typy fúzí, které mohou společnosti podstoupit. Typy fúzí Existuje pět různých typů
  • Vertikální integrace Vertikální integrace Vertikální integrace je, když firma rozšíří své operace v rámci svého dodavatelského řetězce. To znamená, že vertikálně integrovaná společnost přivede dříve

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found