Žádné ustanovení v obchodě - Zabránění tomu, aby si cíl vyžádal nabídky fúzí a akvizic

Ustanovení o zákazu nakupování je klauzule obsažená v dohodě mezi prodávajícím a kupujícím, která prodejci brání požadovat po určitou dobu návrhy na nákup od jiných stran. Toto ustanovení v zásadě omezuje prodejce v hledání dalších potenciálních kupců podniku nebo aktiva Obchod s aktivy K obchodu s aktivy dochází, když má kupující zájem o koupi provozních aktiv podniku místo akcií akcií. Jedná se o typ fúze a akvizice. Z hlediska legalese je obchodem s aktivy jakýkoli převod podniku, který nemá formu nabytí akcií. po podpisu Letter of Intent Letter of Intent (LOI) Stáhněte si šablonu Finance's Letter of Intent (LOI). LOI nastiňuje podmínky a dohody transakce před podepsáním konečných dokumentů. Mezi hlavní body, které jsou obvykle součástí dopisu o záměru, patří: přehled a struktura transakce, časová osa, due diligence, důvěrnost, exkluzivita. Cílem doložky je chránit kupujícího, který má zájem, před ztrátou podnikání, protože existují další zúčastněné strany, které mohou nabídnout vyšší nabídku. Toto ustanovení je běžné v transakcích fúzí a akvizic Fúze Akvizice Proces fúzí a akvizic Tato příručka vás provede všemi kroky procesu fúzí a akvizic. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady.

Žádné ustanovení obchodu

Ustanovení žádného obchodu stanoví následující:

  1. Že cílová společnost zastaví veškeré diskuse s dalšími kupujícími, kteří mají zájem.
  2. Že cílová společnost přestane poskytovat informace o původním návrhu kupujícího třetím stranám.
  3. Že cílová společnost poskytuje informace o všech nevyžádaných nabídkách od třetích stran.

Zatímco ustanovení o neexistenci obchodu omezuje schopnost prodejce získávat lepší nabídky, prodejci se chrání tím, že omezují poskytování na určité období, například na 40–60 dní. Na tuto klauzuli se obvykle mocné společnosti odvolávají při jednáních s vysokými sázkami. Zájem dominantního kupujícího může obvykle sám o sobě zvýšit ocenění podniku a přilákat konkurenci dalších velkých kupujících. V takových případech kupující zavede ustanovení zákazu obchodu, aby snížil konkurenci, zvýšil jistotu uzavření obchodu a chránil své investice, pokud jde o peníze, čas a prostředky určené na transakci.

Výjimky z ustanovení o zákazu nakupování

Přestože se prodávající a kupující rozhodnou zahrnout do své smlouvy ustanovení o neexistenci obchodu, některé výjimky umožňují prodejci dostávat nabídky od třetích stran. To je nejběžnější při prodeji veřejné společnosti, kde ředitelé dluží fiduciární povinnost akcionářům najít nejvyšší možnou nabídku pro společnost. Proto, i když se ředitelé dohodnou na ustanovení o zákazu nákupu s kupujícím, stále mají právo přijímat lepší návrhy, aniž by byli omezeni již existujícími mechanismy ochrany obchodu. Výjimky zahrnují:

Go-shop

Ustanovení o obchodech umožňují představenstvu společnosti aktivně vyhledávat a přijímat alternativní nabídky od třetích stran ve stanovené lhůtě, např. 30–60 dnů po podpisu smlouvy. Toto ustanovení se použije, pokud cílová společnost neprovedla dražbu před podepsáním smlouvy s kupujícím, jak to vyžaduje zákon.

Okenní obchod

Výjimka v obchodě s výkladem z ustanovení o neexistenci obchodu umožňuje cílové společnosti mluvit s třetími stranami, které mají zájem o koupi společnosti, aby zjistily, zda mohou získat lepší nabídku, než již mají. Výjimky v obchodě s výkladem se však vyskytují pouze za konkrétních okolností.

Fiduciář ven

Fiduciární transakce umožňuje představenstvu společnosti změnit svá doporučení obsažená ve smlouvě s kupujícím, pokud existují obavy, že pokračování v takové dohodě by porušilo povinnost představenstva akcionářům. Proto fiduciární odpovědnost představenstva poskytuje „out“, i když představenstvo souhlasilo s ustanovením o zákazu nakupování. Fiduciární výstup musí být obsažen v podepsané dohodě mezi prodávajícím a kupujícím.

Příklad ustanovení o zákazu nakupování

Jednou z transakcí s vysokým podílem, která zahrnovala ustanovení o neexistenci obchodu, byla akvizice společnosti LinkedIn společností Microsoft v roce 2016. V tiskové zprávě společnost Microsoft uvedla, že pokud společnost LinkedIn uzavřela dohodu s jiným kupujícím, byl poplatek za rozchod 725 milionů dolarů. To znamenalo, že pokud LinkedIn ukončí smlouvu o fúzi se společností Microsoft, aby přijal nadřazený návrh, bude muset společnosti Microsoft zaplatit poplatek za ukončení ve výši 725 milionů USD. Ustanovení o neexistenci obchodu bylo obsaženo na straně 56 smlouvy o fúzích mezi společností Microsoft a LinkedIn, která obsahovala povinnosti společnosti LinkedIn ve smlouvě.

Společnost Microsoft zavedla ustanovení o zákazu nákupu, aby zabránila tomu, aby se její hlavní konkurent, Salesforce, zapojil do dohody. Ačkoli bylo během jednání potvrzeno ustanovení o zákazu nakupování, nezabránilo to společnosti Salesforce projevit zájem o LinkedIn podáním vyšší nevyžádané nabídky. Microsoft byl nucen zvýšit svou nabídku, protože LinkedIn měl povinnost pečovat o své akcionáře, aby získal pro společnost nejlepší možnou nabídku.

Další mechanismy ochrany obchodu

Někdy mohou strany transakce kombinovat několik mechanismů ochrany obchodu, aby zajistily své nabídky. Kromě ustanovení o obchodech mohou strany využívat poplatky za rozbití, blokování, opce na akcie a dohody o doporučeních.

Poplatky za rozchod

Poplatky za rozchod jsou poplatky, které může prodejce požadovat, aby zaplatili kupujícímu, pokud transakce není naplněna. Poplatky za rozdělení brání cílové společnosti v prodeji podniku nebo aktiva třetí straně, která podá vyšší nabídku než návrh hlavního kupujícího. Pokud prodejce přijme nabídku od třetí strany, bude muset zaplatit původnímu kupujícímu poplatek odpovídající poplatku za rozchod. Pokud poplatek za rozchod nepřesáhne 3% - 4% z celkové hodnoty prodeje, je pravděpodobné, že toto ustanovení bude soudem potvrzeno.

Blokování

Uzamčení je dohoda, kdy má kupující možnost získat část akcií cílové společnosti nebo převzít vlastnictví životně důležitých aktiv v cílové společnosti. To znamená, že kupující bude mít v transakci konkurenční výhodu nad ostatními konkurenty, protože v cílové společnosti již mají částečné vlastnictví. Blokování by se však nemělo používat k zastrašování představenstva nebo k nucení akcionářů ke schválení transakce.

Možnosti skladu

Akciové opce umožňují nabyvateli koupit určitý počet akcií v cílové společnosti, pokud dojde ke konkrétní předem dohodnuté události. Tento mechanismus ochrany obchodu přináší výhody kupujícímu dvěma způsoby. Zaprvé se cena akcií společnosti zvyšuje v důsledku vyšší poptávky a zadruhé zvyšuje podíl nabyvatele ve společnosti. Nabyvatel může uplatnit své akciové opce a použít fondy k získání většího podílu akcií v cílové společnosti, který jim dává větší kontrolu.

Dohody o doporučení

Mezi kupujícím a představenstvem cílové společnosti dochází k doporučovacím dohodám. Vyžadují, aby představenstvo doporučilo transakci akcionářům společnosti. V takových scénářích zákon vyžaduje, aby ke všem doporučovacím dohodám byla připojena fiduciární klauzule.

Další zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli vysvětlení financí o zákazu nákupu. Finance je globálním poskytovatelem školení finančních analytiků, včetně certifikace FMVA (Financial Modeling & Valuation Analyst) FMVA®. Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, J.P. Morgan a certifikační program Ferrari. Chcete-li se dozvědět více a rozšířit svou kariéru, prozkoumejte další finanční zdroje níže:

  • Akvizice aktiv Akvizice aktiv Akvizice aktiv je nákup společnosti nákupem jejích aktiv namísto jejích akcií. Ve většině jurisdikcí akvizice aktiv obvykle zahrnuje také převzetí určitých závazků. Protože však strany mohou vyjednávat o tom, která aktiva budou získána a která pasiva budou převzata, může být transakce mnohem flexibilnější
  • Memorandum o důvěrných informacích (CIM) CIM - Memorandum o důvěrných informacích Memorandum o důvěrných informacích (CIM) je dokument používaný v M&A k sdělování důležitých informací v procesu prodeje. Průvodce, příklady a šablony
  • Konečná kupní smlouva Konečná kupní smlouva Konečná kupní smlouva (DPA) je právní dokument, který zaznamenává podmínky mezi dvěma společnostmi, které uzavírají smlouvu o fúzi, akvizici, odprodeji, společném podnikání nebo nějaké formě strategického spojenectví. Jedná se o vzájemně závaznou smlouvu
  • Proces fúzí a akvizic Proces fúzí a akvizic Proces fúzí a akvizic Tato příručka vás provede všemi kroky procesu fúzí a akvizic. Zjistěte, jak se dokončují fúze, akvizice a dohody. V této příručce načrtneme proces akvizice od začátku do konce, různé typy nabyvatelů (strategické vs. finanční nákupy), význam synergií a transakční náklady

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found