Negativní goodwill - přehled, příklad a účetnictví

Záporná částka goodwillu (NGW), známá také jako „výhodná koupě“, je rozdíl mezi kupní cenou zaplacenou za aktivum a jeho skutečnou reálnou tržní hodnotou.

Negativní goodwill

Negativní goodwill je účetní princip, ke kterému dochází, když je cena zaplacená za aktivum nižší než jeho hodnota na trhu a lze ji považovat za „slevu“ pro kupujícího.

Hmotný / nehmotný majetek a záporný goodwill

Je důležité rozlišovat mezi hmotným a nehmotným majetkem:

Hmotný majetek přicházejí ve fyzické formě a mají peněžní hodnotu. Mezi primární příklady patří pozemky, budovy a zařízení.

Nehmotný majetek postrádají fyzickou formu, nedrží peněžní hodnotu a mohou být občas neidentifikovatelné. Příklady nehmotných aktiv zahrnují duševní vlastnictví (patenty Patenty Patenty jsou dokumenty, které udělují vlastnictví duševního vlastnictví - myšlenku nebo koncept něčeho - jednotlivci, skupině nebo společnosti. Patent, autorská práva), uznání značky a užitečné život.

Negativní goodwill odpovídá za hodnotu nehmotných aktiv - jako je rozpoznávání značky a duševní vlastnictví - což může být velmi cenné pro dobře zavedené a / nebo inovativní společnosti. Nehmotná aktiva Nehmotná aktiva Podle IFRS jsou nehmotná aktiva identifikovatelná nepeněžní aktiva bez fyzické podstaty. Stejně jako všechna aktiva jsou i nehmotná aktiva ta, u nichž se očekává, že v budoucnu budou pro společnost generovat ekonomický výnos. Jako dlouhodobé aktivum toto očekávání přesahuje jeden rok. nejsou zahrnuty do výpočtu tržní hodnoty, ale mohou být zahrnuty do kupní ceny.

Samotná přítomnost negativního goodwillu však naznačuje, že kupní cena je nižší než tržní hodnota - což naznačuje, že hodnota nehmotného majetku nestačí na prémii nebo že společnost je prodávána pod tlakem, aniž by sklízel výhody svého nehmotného majetku .

Negativní goodwill proto znamená, že prodávající společnost je za extrémně nepříznivých okolností - může být buď finančně zoufalá, pod velkým prodejním tlakem nebo čelit vysokým dluhovým závazkům, což vede ke slevě z kupní ceny společnosti.

Praktický příklad

Společnost XYZ čelila rostoucí konkurenci a vznikly dluhové závazky, které nemohla pokrýt. Představenstvo mělo dvě možnosti - buď podat návrh na konkurz. Konkurz Konkurz je právní status lidského nebo nelidského subjektu (firmy nebo vládní agentury), který není schopen splácet své nesplacené dluhy věřitelům. nebo prodat společnost.

Společnost byla nedávno prodána za 288 000 USD, což bylo méně než její reálná tržní hodnota. V následující tabulce jsou uvedeny konsolidované informace z finančních výkazů společnosti XYZ:

Negativní goodwill - goodwill

Tady:

  • Nákupní hodnota pohledávek je nižší než reálná tržní hodnota kvůli zhoršujícím se vztahům s dlužníky a obtížnému zpětnému odběru plateb.
  • Nákupní hodnota pozemků, budov a zařízení (PP&E) je nižší než reálná tržní hodnota, protože společnost neodepsala přesně odpisy.
  • Nehmotný majetek společnosti, včetně duševního vlastnictví a zákaznické základny, byl zatěžován kvůli současné finanční situaci - rostoucí konkurenci a vysokým dluhovým závazkům.

Negativní goodwill vs. goodwill

Negativní goodwill nastane, když je kupní cena zaplacená za aktivum nižší než jeho hodnota na trhu. Naproti tomu goodwill nastává, když je kupní cena vyšší než jeho tržní hodnota - tj. Částka goodwillu je prémie zaplacená kupujícím za nehmotnou hodnotu aktiv společnosti.

Zatímco negativní goodwill je indikátorem nepříznivých okolností, přítomnost goodwillu (tj. „Pozitivní“ goodwill) znamená, že nehmotná hodnota aktiv je vysoká a společnost je pod relativně nízkým tlakem na prodej - tato situace zvýhodňuje prodejce.

Proč vzniká negativní goodwill?

Negativní goodwill obvykle vzniká v důsledku jednoho z následujících případů:

Nucený nebo finančně nouzový prodej společnosti

Společnosti, které jsou finančně nouzi a jsou pod tlakem k prodeji, mohou být ochotny prodat společnost se slevou ve formě záporného goodwillu, protože hodnota nehmotného majetku pro nouzi je pravděpodobně nižší.

Nesprávné ocenění aktiv

Ocenění aktiv, zejména dlouhodobých dlouhodobých aktiv, může být nesprávné - vzhledem k tomu, že makroekonomické faktory Makroekonomický faktor Makroekonomický faktor je vzor, ​​charakteristika nebo podmínka, která vychází z širšího aspektu ekonomiky nebo se vztahuje k němu spíše než k se neustále mění - a výsledkem jsou nepřesné tržní hodnoty. Podobně může nepřesné ocenění nehmotných aktiv vést k nižším tržním hodnotám a negativnímu goodwillu.

Účtování záporného goodwillu

Podle US GAAP a IFRS musí být goodwill i záporný goodwill vykázány a zaúčtovány v účetní závěrce nabývající společnosti.

NGW ve výkazu zisku a ztráty

Záporný goodwill musí být ve výkazu zisku a ztráty nabyvatele vykázán jako „zisk z akvizice“, a to v rámci nepeněžních zdrojů výnosu.

NGW v rozvaze

V rozvaze prodávající společnosti je goodwill zachycen jako aktivum, zatímco záporný goodwill je součástí pasiv, protože snižuje ocenění. Alternativně může být goodwill zaznamenán jako záporný (pod aktivy), což udává množství NGW.

NGW ve výkazu o peněžních tocích

Ve výkazu o peněžních tocích se záporný goodwill obvykle zaznamenává jako „zisk z akvizice“ nebo „zisk z výhodného nákupu“, což označuje dodatečnou hodnotu získanou ve formě NGW.

Související čtení

Finance nabízí Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, půjčky splátky a další. certifikační program pro ty, kteří chtějí posunout svou kariéru na vyšší úroveň. Chcete-li se neustále vzdělávat a rozvíjet svou kariéru, budou užitečné následující zdroje:

  • Čistá hodnota aktiv Čistá hodnota aktiv Čistá hodnota aktiv (NAV) je definována jako hodnota aktiv fondu snížená o hodnotu jeho závazků. Pojem „čistá hodnota aktiv“ se běžně používá ve vztahu k podílovým fondům a používá se k určení hodnoty držených aktiv. Podle SEC jsou podílové fondy a podílové investiční fondy (UIT) povinny vypočítat svou NAV
  • Spravedlivá tržní hodnota Spravedlivá tržní hodnota Spravedlivá tržní hodnota (zboží nebo služby, která se vyměňuje) se vztahuje k ceně, za kterou obě strany, které provádějí transakci (kupující a prodávající tohoto zboží
  • IFRS vs. US GAAP IFRS vs. US GAAP IFRS vs. US GAAP odkazuje na dva účetní standardy a zásady, které země ve světě dodržují v souvislosti s finančním výkaznictvím. Více než 110 zemí se řídí Mezinárodními standardy účetního výkaznictví (IFRS), což podporuje jednotnost při přípravě finančních výkazů.
  • Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků Výkaz peněžních toků (označovaný také jako výkaz peněžních toků) je jedním ze tří klíčových finančních výkazů, které vykazují hotovost vygenerovanou a vynaloženou během určitého časového období (např. Měsíc, čtvrtletí nebo rok). Výkaz peněžních toků funguje jako most mezi výkazem zisku a ztráty a rozvahou

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found