Hodnotové akcie - přehled, metriky a investování do hodnot

Hodnotové akcie jsou akcie, které se aktuálně obchodují za cenu nižší, než je jejich skutečná vnitřní cena. V podstatě to znamená, že akcie jsou podhodnoceny, tj. Obchodovány za cenu nižší, než je jejich skutečná hodnota, což z nich dělá atraktivní investiční možnost pro investory.

Hodnotové akcie

Vnitřní hodnota akcie je její „skutečná“ hodnota, tj. Skutečná nebo vypočítaná hodnota. Níže je uvedeno několik metrik investování, které se na trhu běžně používají k odhadu vnitřní hodnoty akcií Vnitřní hodnota Vlastní hodnota podniku (nebo jakéhokoli investičního zajištění) je současná hodnota všech očekávaných budoucích peněžních toků diskontovaná příslušnou diskontní sazbou. Na rozdíl od relativních forem oceňování, které se zaměřují na srovnatelné společnosti, se vnitřní oceňování dívá pouze na vlastní hodnotu podniku samotného. .

Investiční metriky

Tři populární investiční metriky používané k odhadu skutečné hodnoty akcie jsou: P / E poměr, Poměr P / Ba Zisk na akcii (EPS).

1. Poměr ceny k zisku (P / E):

Poměr cena / zisk (P / E) je nejpoužívanější metrikou investování ve světě investic.

Poměr ceny k zisku = cena na skladě / celkový zisk

Metrika P / E je populární, protože vytváří vztah mezi cenou akcií a celkovými výnosy společnosti Příjem vs Příjmy vs. Příjmy Příjmy, výnosy a výdělky jsou pravděpodobně tři nejpoužívanější pojmy v účetnictví a financích. Všechny výrazy označují míry společnosti a jasně ukazují, zda se jedná o podhodnocenou akci nebo ne.

2. Poměr ceny k knize (P / B)

Další populární metrikou investování je poměr cena / kniha (P / B). Metrika P / B vytváří vztah mezi cenou akcie a její účetní hodnotou. Je to také velmi efektivní způsob, jak určit, zda je akcie podhodnocena nebo nadhodnocena.

Poměr cena / kniha = cena akcií / hodnota knihy

Účetní hodnota společnosti se stanoví odečtením jejích celkových závazků od celkových aktiv.

3. Zisk na akcii (EPS)

Zisk na akcii je další populární metrika investování, která se používá k určení skutečné hodnoty akcií. Vypočítává se takto:

Zisk na akcii = (čistý příjem - preferované dividendy) / průměrné běžné akcie

Důvody pro podhodnocení akcie

Akcie mohou být podhodnoceny z mnoha důvodů. Běžnými důvody, které jsme identifikovali, jsou cyklické podniky, sezónní podniky, recese trhu, špatné zprávy a slepá místa na trhu.

1. Cyklické podniky

Cyklické podnikání je podnikání, kde výkon kolísá s hospodářským cyklem. Prvním příkladem je letecký průmysl. Když ekonomika zpomalí a spotřebitelé budou mít méně disponibilního příjmu, lidé mají tendenci méně cestovat, aby ušetřili peníze. Během hospodářských poklesů proto mohou letecké společnosti vidět nižší ceny akcií kvůli pomalejší poptávce.

2. Sezónní podniky

Sezónní podnikání je podnikání, kde výkonnost kolísá se sezónním cyklem (podzim, zima, jaro, léto). Příkladem je společnost zabývající se klimatizací. Jeho silný výkon v létě lze vysvětlit vysokou poptávkou spotřebitelů, kteří se chtějí ochladit. Během zimy může nižší poptávka po chlazení způsobit, že cena akcií bude nižší než obvykle.

3. Recese trhu

V důsledku pádu trhu nebo nejistoty mají investoři tendenci vysazovat ze svých portfolií mnoho akcií ze strachu z dalších ztrát. Výprodeje povedou k tomu, že úrovně cen akcií budou obecně nižší než obvykle. Během obou globálních finančních krizí v letech 2008–2009 jsme viděli spoustu podhodnocených akcií. Globální finanční krize v letech 2008–2009 se týká obrovské finanční krize, které svět čelil v letech 2008 až 2009. Finanční krize si vybrala svou daň na jednotlivcích i instituce po celém světě, přičemž miliony Američanů jsou hluboce zasaženy. Finanční instituce začaly klesat, mnohé byly pohlceny většími subjekty a vláda USA byla nucena nabídnout výpomoc a bublinu Dot-Com z roku 2002.

4. Špatné zprávy

Společnosti mohou někdy čelit špatným zprávám, které negativně ovlivní jejich cenu akcií. Například když na začátku roku 2019 havarovalo druhé letadlo Boeing 737 Max, cena akcií výrobce letadel se příští den propadla. Je však na investorovi, aby zprávy analyzoval a určil velikost jejich dopadu na vnitřní hodnotu společnosti a zda je to odůvodněno poklesem ceny.

5. Slepá místa na trhu

A konečně, hodnotovými akciemi mohou být jen společnosti, které zůstaly mimo pozornost trhu. Společnosti, které se obvykle nedostanou pod radar investorů, mohou nadále obchodovat s nízkými objemy, což může mít za následek nízkou cenu ve srovnání s její skutečnou hodnotou.

Co je to investování hodnoty?

Hodnotové investování je akt investování do hodnotových akcií. Proto, když investoři konkrétně investují do hodnotových akcií, aby profitovali z podhodnocené akcie na trhu, označuje se to jako hodnotové investování. Investiční strategie je primárně založena na myšlence „nakupujte nízko, prodávejte vysoko“.

Investice do hodnotových akcií je velmi vyhledávanou investiční strategií Investice: Průvodce pro začátečníky Průvodce Financí pro investory pro začátečníky vás naučí základy investování a jak začít. Zjistěte více o různých strategiích a technikách obchodování a o různých finančních trzích, do kterých můžete investovat. Je to proto, že akcie, u nichž se realisticky očekává cena za vysokou cenu, se na trhu obchodují za nižší než očekávanou cenu. Dostupnost lukrativních akcií za zvýhodněnou cenu nabízí investorům obrovskou příležitost k zisku.

Hodnotové investování je zaměřeno na dlouhodobý prospěch z hodnotových akcií. Hodnotní investoři proto investují do hodnotového fondu za současnou diskontovanou cenu se záměrem dlouhodobě jej držet a poté těžit z následného zhodnocení ceny. Jakmile trh zjistí, že akcie jsou podhodnoceny a jejich hodnota začne růst, mohou investoři z akcií vydělat značné zisky.

Zatímco investování do hodnoty zahrnuje nákup podhodnocených akcií za jejich diskontované ceny, strategie skutečně přichází do praxe, když je investor skutečně schopen rozlišovat mezi podhodnocenými akciemi s potenciálem dlouhodobě získat hodnotu a generovat zisk, a akcie, které jsou podhodnoceny jednoduše proto, že jim chybí kvalita a z dlouhodobého hlediska nebudou generovat výnosy.

Bezpečnostní hranice

Zatímco investování do hodnoty je považováno za vysoce výnosnou investiční strategii, nelze popřít rizikový faktor, který s sebou přináší. Aby byla úroveň rizika pod kontrolou, investoři zohledňují parametr označovaný jako „bezpečnostní rozpětí“. Jedná se o parametr, který si investoři sami určili, aby ponechali určitý prostor chybám způsobeným nesprávným oceněním akcií.

Další zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . Prostřednictvím kurzů, školení a cvičení finančního modelování se každý na světě může stát skvělým analytikem.

K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Růstové akcie Růstové akcie Růstové akcie jsou akcie, které nabízejí podstatně vyšší míru růstu na rozdíl od průměrné míry růstu převládající na trhu. To znamená, že růst
  • Poměry ziskovosti Poměry ziskovosti Poměry ziskovosti jsou finanční metriky používané analytiky a investory k měření a hodnocení schopnosti společnosti generovat příjem (zisk) ve vztahu k výnosům, rozvahovým aktivům, provozním nákladům a vlastnímu kapitálu akcionářů během určitého časového období . Ukazují, jak dobře společnost využívá svá aktiva k vytváření zisku
  • Investování do akcií: Průvodce investováním do hodnoty Investování do akcií: Průvodce do investování do hodnoty Od publikace „The Intelligent Investor“ od Bena Grahama se takzvaná „hodnota investic“ stala jednou z nejuznávanějších a nejsledovanějších metod. vychystávání zásob.
  • Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza - Průvodce pro začátečníky Technická analýza je forma oceňování investic, která analyzuje minulé ceny a předpovídá budoucí cenovou akci. Techničtí analytici se domnívají, že kolektivní akce všech účastníků trhu přesně odrážejí všechny relevantní informace, a proto cenným papírům neustále přiřazují spravedlivou tržní hodnotu.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found