Poměr ceny a výdělku - definice, vzorec, význam

Odůvodněný poměr ceny a výdělku je poměr ceny a výdělku, který je „oprávněný“ použitím Gordonova modelu růstu. Tato verze populárního poměru P / E využívá řadu základních fundamentálních faktorů, jako jsou náklady na kapitál Náklady na kapitál Náklady na kapitál jsou míra návratnosti, kterou akcionář vyžaduje pro investování do podnikání. Požadovaná míra návratnosti je založena na úrovni rizika spojeného s mírou investic a růstu. Trendové analytici a investoři tuto variantu standardní metriky P / E obvykle zkrátí na „oprávněný poměr P / E“ nebo jednoduše „oprávněný P / E“.

Oprávněný otvírák poměru cena / zisk

Analýza poměru ceny a výdělku

Oprávněný poměr cena / zisk se určuje připojením tradičního poměru P / E k Gordonovu růstovému modelu (GGM). Gordonův růstový model Gordonův růstový model - známý také jako Gordonův dividendový model nebo dividendový diskontní model - je metoda oceňování akcií, která vypočítá vnitřní hodnotu akcie bez ohledu na aktuální tržní podmínky. Investoři pak mohou pomocí tohoto zjednodušeného modelu porovnat společnosti s jinými průmyslovými odvětvími.

Poměr P / E porovnává aktuální ocenění kmenových akcií společnosti se zisky společnosti.

Odůvodněný poměr cena / zisk - poměr cena / zisk

GGM je diskontní model, který zohledňuje dividendy akcií. Dividenda Dividenda je podíl na zisku a nerozděleném zisku, který společnost vyplácí svým akcionářům. Když společnost vytvoří zisk a akumuluje nerozdělený zisk, mohou být tyto příjmy buď reinvestovány do podnikání, nebo vyplaceny akcionářům jako dividenda. odhadnout skutečnou hodnotu akcie na základě předpokladu budoucího konzistentního růstu dividend. GGM se používá k výpočtu reálné tržní hodnoty akcie. Ve výpočtu oprávněného poměru ceny k výdělku použijeme k určení oprávněného P / E cenu odvozenou z GGM.

GGM se počítá takto:

Odůvodněný poměr ceny a zisku - GGM

Kde:

  • P - současná spravedlivá tržní cena akcií společnosti
  • D_0 - dividenda na akcii
  • r_E - náklady na vlastní kapitál
  • g - předpokládané tempo růstu společnosti pro nejbližší budoucnost

K určení oprávněného P / E - označovaného také jako základní P / E - je třeba obě strany rovnice vydělit ziskem na akcii Zisk na akcii (EPS) Zisk na akcii (EPS) je klíčovou metrikou používanou k určit podíl společného akcionáře na zisku společnosti. EPS měří zisk každé společné akcie, který se očekává v následujícím roce.

Oprávněný poměr cena / zisk

Alternativně lze výpočet oprávněného poměru ceny a výdělku prezentovat jiným způsobem pomocí výplatního poměru.

Poměr ceny a zisku - Alt

Použití poměru P / E s oprávněním

Oprávněný poměr cena / zisk lze porovnat s jinými metrikami hodnocení akcií, jako je standardní P / E, koncové P / E a forwardové P / E. Koncová P / E je užitečná pro vyhodnocení historických záznamů o akciích, zatímco přední P / E se nejčastěji používá k předpovědi budoucí výkonnosti akcie.

Když se oprávněná hodnota P / E blíží identické hodnotě forwardové P / E akcií, mnoho tržních analytiků to interpretuje jako indikaci toho, že akcie společnosti jsou oceňovány spravedlivě na základě historických cenových pohybů, nákladů na vlastní kapitál a aktuální společnosti a budoucí předpokládaná míra růstu.

Pokud je oprávněná P / E větší než forwardová P / E, pak je akcie pravděpodobně podhodnocená / podhodnocená. Alternativně, pokud je oprávněná P / E nižší než forwardová P / E akcie, přičemž všechny ostatní věci jsou stejné, je akcie považována za nadhodnocenou při aktuální ceně.

Stanovení oprávněného P / E společnosti je důležité pro analytiky a obchodníky, protože jim pomáhá určit, zda je společnost oceněna spravedlivě - nebo podhodnocena nebo nadhodnocena. Tento druh informací může mít zásadní význam pro pomoc obchodníkům provádět chytré nákupy nebo prodeje na akciovém trhu.

Příklad v aplikaci Excel

Níže uvádíme příklad a šablonu, jak vypočítat a porovnat oprávněný poměr cena / zisk a standardní poměr cena / zisk v aplikaci Excel.

Poměr ceny k výdělku - Excel

Stáhněte si šablonu zdarma

Zadejte své jméno a e-mail do níže uvedeného formuláře a stáhněte si bezplatnou šablonu hned teď!

Dodatečné zdroje

Děkujeme, že jste si přečetli finančního průvodce pro poměr ceny a výdělku. Finance je oficiálním poskytovatelem globálního certifikátu Financial Modeling & Valuation Analyst (FMVA) ™ Certifikace FMVA® Připojte se k více než 350 600 studentům, kteří pracují pro společnosti jako Amazon, JP Morgan a Ferrari certifikační program, jehož cílem je pomoci komukoli stát se finančním analytikem světové úrovně . K dalšímu rozvoji vaší kariéry budou užitečné další finanční zdroje uvedené níže:

  • Rozvaha Rozvaha Rozvaha je jednou ze tří základních finančních výkazů. Tato prohlášení jsou klíčová jak pro finanční modelování, tak pro účetnictví. Rozvaha zobrazuje celková aktiva společnosti a způsob, jakým jsou tato aktiva financována prostřednictvím dluhu nebo vlastního kapitálu. Aktiva = pasiva + vlastní kapitál
  • Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích Přehled o peněžních tocích (oficiálně nazývaný Výkaz o peněžních tocích) obsahuje informace o tom, kolik peněz společnost za dané období vygenerovala a použila. Obsahuje 3 oddíly: hotovost z operací, hotovost z investování a hotovost z financování.
  • Dividenda na akcii (DPS) Dividenda na akcii (DPS) Dividenda na akcii (DPS) je celková částka dividend připisovaná každé jednotlivé akcii společnosti v oběhu. Výpočet dividendy na akcii
  • Penetrační ceny PEG Ratio Penetration pricing je cenová strategie, která se používá k rychlému získání podílu na trhu stanovením původně nízké ceny, která má nalákat zákazníky k nákupu od

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found