Fakturační cyklus - přehled, příklad a výpočet

Fakturační cyklus je období mezi posledním fakturačním datem a aktuálním fakturačním datem pro jakýkoli prodej zboží nebo poskytování služeb. Délka fakturačních cyklů se liší v závislosti na věřiteli nebo poskytovateli služeb, ale obvykle trvá 20 až 45 dní.

Zúčtovací období

Aby banky přilákaly co nejvíce zákazníků pro servis, přicházejí s řadou nových produktů. Platí také pro kreditní karty Kreditní karta Kreditní karta je jednoduchá, ale neobvyklá karta, která umožňuje majiteli nakupovat bez vynášení jakékoli částky v hotovosti. Místo toho pomocí úvěru s bezúročným obdobím používání bankovních peněz. Kreditní karty s odkladnou dobou (bezúročné) zaujímají největší podíl na trhu.

Lhůta je použití vypůjčených peněz bez placení úroků za období uvedené v podmínkách smlouvy. Mnoho bank prodlužuje ochrannou lhůtu pouze na bezhotovostní transakce, zatímco jiné zahrnují jak bezhotovostní platby, tak výběry z bankomatů.

Rychlé shrnutí

  • Fakturační cyklus je období mezi dvěma po sobě jdoucími platbami za danou službu, které často trvá 20–25 dní.
  • Platební období závisí na podmínkách banky; lze ji vypočítat od data prvního nákupu nebo od pevného kalendářního data.
  • Období, během kterého se berou v úvahu všechny náklady na kreditní kartu, se nazývá výpočtové období. Když skončí výpočtové období, začne fakturační cyklus.

Příklad fakturačního cyklu

Po zakoupení předplatného televize musí zákazník každý měsíc zaplatit dohodnutou částku za zřízení a udržení služby. Televizní společnost může zahájit fakturační cyklus první den v měsíci a skončit 30. den. Poskytovatelé televize mohou nastavit od 15. dne do 15. dne následujícího měsíce. Fakturační cykly se liší od 20 do 45 dnů, v závislosti na vydavateli kreditní karty nebo poskytovateli služeb.

Výše uvedený typ fakturačního cyklu usnadňuje vedení účetních záznamů Hlavní kniha V účetnictví je hlavní kniha (GL) záznam všech minulých transakcí společnosti organizovaných podle účtů. Účty hlavní knihy (GL) obsahují všechny debetní a kreditní transakce, které se jich týkají. Kromě toho obsahují podrobné informace o každé transakci a umožňují společnostem zapamatovat si platební podmínky. Mohou také použít průběžný fakturační cyklus. Poskytovatel kabelové televize může nastavit fakturační cyklus zákazníka podle toho, kdy zákazník zahájil službu.

Výpočtové období a fakturační cyklus

Období, během kterého se berou v úvahu všechny náklady na kreditní kartu, se nazývá výpočtové období. Zahrnuje jak bezhotovostní transakce, tak výběry hotovosti. Trvá od okamžiku, kdy je vygenerován výpis z karty, do data platby. Když skončí výpočtové období, začne fakturační cyklus.

Období výpočtu je období, během kterého musí zákazníci uhradit veškeré výdaje vynaložené na kartu bez úroků nebo provést povinnou platbu. Pokud je během platební lhůty plně obnoven limit karty a dluh je plně splacen, klient neobdrží žádnou provizi ani úrok.

Jak najít svůj fakturační cyklus?

Udržet krok s platebním cyklem může být obtížné, protože data se neshodují se začátkem a koncem kalendářního měsíce. Fakturační cyklus si zákazník může prohlédnout ve svém nejnovějším výpisu z kreditní karty nebo online účtu. Pokud potřebují vypočítat počet dní v platebním cyklu, spočítejte počet dní mezi počátečním a posledním platebním cyklem.

Například pokud byl poslední platební cyklus od 5. ledna 2020 do 1. února 2020, bude platební cyklus 27 dní. Na základě těchto informací může uživatel kreditní karty vypočítat konec dalšího platebního cyklu. Odpočítávejte 27 dní od 1. února do 28. února 2020.

Fakturační období s pevným datem

Ve snaze zjednodušit klientovi práci a život stanovily některé úvěrové instituce pevné datum konce platebního období. Přitom nezohledňují datum registrace smlouvy o úvěru Smlouva o komerčním úvěru Smlouva o komerčním úvěru odkazuje na dohodu mezi dlužníkem a věřitelem, pokud je úvěr určen pro obchodní účely. Pokaždé, když je vypůjčeno značné množství peněz, musí jednotlivec nebo organizace uzavřít smlouvu o půjčce. Věřitel poskytuje peníze, pokud dlužník souhlasí se všemi podmínkami půjčky, stejně jako se začátkem používání karty klientem.

Banky často berou jako referenční datum první den kteréhokoli měsíce. Platební období proto končí na konci měsíce, přibližně 22–25 dní.

Stanovení minimálních plateb

Pokud zákazník není schopen splatit celý dluh bance, musí po bezúročné době provést na kartě minimální platbu.

V některých bankách se částka platby počítá z utracené částky úvěrového limitu nebo přibližně 5% - 10% z celkové částky. Ostatní banky definují konkrétní příspěvek v hotovosti.

Připsání minimální platby umožňuje zákazníkovi pokračovat v používání úvěrových peněz a zachovat si pro banku dobrý stav dlužníka.

Dodatečné zdroje

Finance je oficiálním poskytovatelem Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ Certifikace CBCA ™ Certifikace Certified Banking & Credit Analyst (CBCA) ™ je celosvětovým standardem pro úvěrové analytiky, který zahrnuje finance, účetnictví, kreditní analýzu, analýzu peněžních toků, modelování smluv, splácení půjček atd. certifikační program, jehož cílem je transformovat kohokoli na špičkového finančního analytika.

Abychom vám pomohli stát se finančním analytikem světové úrovně a posunout svou kariéru na maximum, budou vám tyto další zdroje velmi užitečné:

  • Denní nevyřízené tržby Prodejní nevyřízené dny Prodejní nesplacené prodeje (DSO) představují průměrný počet dní, za které se prodej kreditu převede na hotovost, nebo jak dlouho společnosti trvá, než inkasuje své pohledávky. PDS lze vypočítat vydělením celkových pohledávek v určitém časovém rámci celkovým čistým prodejem úvěru.
  • Ratio Inventory Turnover Ratio Inventory Turnover Ratio Poměr obratu zásob, známý také jako poměr obratu zásob, je poměr efektivity, který měří, jak efektivně je inventář řízen. Vzorec ukazatele obratu zásob se rovná nákladům na prodané zboží děleno celkovým nebo průměrným inventářem, aby se ukázalo, kolikrát se inventář „obrátil“ nebo prodal během určitého období.
  • Cyklus prodeje a inkasa Cyklus prodeje a inkasa Cyklus prodeje a inkasa, známý také jako cyklus výnosů, pohledávek a příjmů (RRR), se skládá z různých tříd transakcí. Třídy tržeb a příjmů transakcí jsou typické položky deníku, které debetují pohledávky a výnosy z prodeje úvěrů, a debetní hotovost a pohledávky z kreditů
  • Poplatek za službu Poplatek za službu Poplatek za službu, nazývaný také poplatek za službu, se vztahuje na poplatek vybíraný k zaplacení služeb, které se vztahují k zakoupenému produktu nebo službě.

Poslední příspěvky

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found